Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Petek je zadnji dan za oddajo pripomb in mnenj na predlog modelov vrednotenja nepremičnin

Objavljeno: Sreda, 13.11.2019    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Do vključno petka, 15. novembra 2019 na vseh občinah in na Geodetski upravi RS še sprejemamo mnenja in pripombe k predlogu modelov vrednotenja nepremičnin. Javna razgrnitev predloga modelov je potekala od 1. do 30. oktobra 2019, na Geodetski upravi RS pa smo z dosedanjim odzivom vseh zainteresiranih zelo zadovoljni.

Od 1. oktobra 2019 so na Portalu množičnega vrednotenja nepremičninhttps://www.mvn.e-prostor.gov.si/) javno objavljeni:
  • predlog modelov vrednotenja in
  • poskusno izračunane vrednosti nepremičnin, izračunane na osnovi objavljenega predloga modelov in podatkov nepremičnin v registru nepremičnin na dan 27. junij 2019. 
Med javno razgrnitvijo smo na Geodetski upravi RS prejeli več kot 2.700 telefonskih klicev in več kot 500 dopisov lastnikov nepremičnin v zvezi z objavljenim predlogom modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunanimi vrednostmi, na Portalu množičnega vrednotenja nepremičnin pa smo zabeležili več kot 90.000 obiskov. Na Geodetski upravi RS smo zadovoljni z odzivom lastnikov nepremičnin, saj so bila vprašanja konkretna in so se večinoma nanašala na področje množičnega vrednotenja nepremičnin.
 
Vsi zainteresirani lahko do vključno petka, 15. novembra 2019 na posebnem obrazcu v občini vaše nepremičnine še vedno oddate utemeljene pripombe na modele vrednotenja (vpliv vrednostne ravni in cone). Če pa gre za splošne pripombe na modele, jih lahko na obrazcu posredujete Geodetski upravi RS. Obrazci so dostopni na spletni strani https://www.mvn.e-prostor.gov.si/. V bazo poskusnega izračuna bo mogoče vpogledovati tudi po poteku roka za oddajo pripomb vse do končnega pripisa posplošenih vrednosti. 
 
Za vprašanja lastnikov nepremičnin pa bomo na Geodetski upravi RS tudi po 15. novembru 2019 dosegljivi v klicnem centru na 080 2009, elektronskem naslovu vrednotenje@gov.si in poštnem naslovu Geodetska uprava RS – Vrednotenje, p.p. 35, 1001 Ljubljana.
 
Množično vrednotenje nepremičnin je v skladu z Zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin redna naloga Geodetske uprave RS, ki se izvaja vsakih nekaj let. Na ta način država vsem nepremičninam v državi na podlagi modelov množičnega vrednotenja in podatkov o nepremičninah v uradnih evidencah pripiše posplošene vrednosti, ki so približek tržne vrednosti.
 
V naslednjih tednih se bodo do prejetih pripomb opredelile tudi občine in jih v začetku decembra 2019 posredovale Geodetski upravi RS. Utemeljene pripombe bodo upoštevane pri pripravi končnega predloga modelov, ki jih bo konec marca 2020 potrdila Vlada RS, in bodo 1. aprila 2020 podlaga za pripis posplošenih vrednosti vsem nepremičninam v Sloveniji.

Vir: GURS
« Nazaj na seznam