Časopis za pokrajino Posavje
30.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podpis pogodbe za ureditev »šmarskega dela« struge potoka Sevnična

Objavljeno: Četrtek, 13.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Podpis pogodbe, Sevnicna (15)

Župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, direktor Direkcije RS za vode Tomaž Prohinar in direktorica podjetja Rafael d.o.o. Marija Možina so podpisali pogodbo o urejanju struge potoka Sevnična v dolžini dobrega kilometra.

V včerajšnjem zgodnjem popoldnevu so v obnovljenem delu sevniškega Trškega dvorca direktor Direkcije RS za vode Tomaž Prohinar, župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in direktorica podjetja Rafael d.o.o. Marija Možina podpisali pogodbo za ureditev struge potoka Sevnična v dolžini 1,2 kilometra.

Urejanje struge hudourniškega potoka, ki ima izvir na območju Bohorja, bo potekalo v več fazah in v prvi je načrtovana ureditev območja v Šmarju, kjer vodijo čez potok tudi štirje mostovi. Dela se bodo začela v marcu, zaključena pa bodo v oktobru prihodnje leto. Vrednost del je ocenjena na 1.678.263 evrov, investitor je Direkcija RS za vode, medtem ko je Občina Sevnica financirala pripravo projektne dokumentacije ter ob tem pridobila tudi soglasje lastnikov nepremičnin ob potoku.

1. FAZA UREJANJA STRUGE SEVNIČNE BO TRAJALA LETO IN POL

Potok Sevnicna (7)

Urejanje hudourniškega potoka, ki je največji levi pritok Save v sevniški občini, je potekalo že v 70. letih 20. stoletja. Takrat so bili narejeni na določenih mestih tudi t. i. pragovi, ki pa jih je voda že močno obrabila.

»Gre za zahteven projekt zaradi objektov in vrtov, ki stojijo ob strugi, vendar imamo bogate izkušnje, ker smo sodelovali v vseh fazah izgradnje HE Boštanj, tako da nam vode in brežine niso tuje,« je ocenila Marija Možina, direktorice sevniškega podjetja, ki je bil izbran kot izvajalec del na razpisu. »Odsek je dolg, zato bomo delali z več ekipami, ki bodo razdeljene po sektorjih,« je še dodala.

»Z uredititvijo struge Sevnične želimo urediti poplavno varnost urbanega dela Sevnice in Šmarja. Sama dela obsegajo poglobitev in razširitev dna struge ter obnovo in nadvišanje obrežnih zidov,« je pojasnjeval direktor Direkcije RS za vode Tomaž Prohinar.

»V preteklosti je Sevnična poganjala veliko mlinov in žag, danes temu ni več tako in velike vode predstavljajo veliko poplavno nevarnost predvsem za naselje Šmarje. V letu 2005 je nastala velika škoda zaradi poplavljanja Sevnične, tako da je potreba, da se zmanjša poplavna ogroženost, velika,« je dejal župan Srečko Ocvirk in dodal, da bo v prihodnjih letih treba nadaljevati z urejanjem struge gorvodno.

S. R.
« Nazaj na seznam