Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podpis sporazuma o obnovi cestnih odsekov na relaciji Podbočje-Kostanjevica na Krki

Objavljeno: Sreda, 26.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
podpis pisma o nameri za obnovo ceste Podb-Kostanjevica -  (1)

Ana Somrak, Aleš Mihelič in Ladko Petretič po podpisu tripartitnega sporazuma

Podžupanja Mestne občine Krško Ana Somrak in župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič sta sinoči z državnim sekretarjem na Ministrstvu za infrastrukturo Alešem Miheličem na Mestni občini Krško podpisala tripartitni sporazum o nameri sofinanciranja obnove ceste Podbočje–Kostanjevica na Krki na desnem bregu porečja Krke, odseka Brod–Žabjek in mostu čez potok Kolarica, ki bo služil za obvoz v času obnove glavnega mostu na Brodu pri Podbočju.

Infrastruktura je tista, ki vedno znova kliče po obnovi, je dejala krška podžupanja ob podpisu protokolarnega dogovora, še posebno, kot je dodal kostanjeviški župan Petretič, cesta od Kostanjevice do Podbočja, saj je ta zaradi nekajmesečne zapore mostu na Brodu pri Podbočju služila za obvozno cesto za potniški in tovorni promet, zaradi česar je ta posledično v izredno slabem stanju. Državni sekretar Aleš Mihelič je ob tem poudaril, da gre za »lepo zgodbo«, saj gre pri tem za povezovanje države in lokalnih skupnosti pri skupnem projektu izvedbe državnega projekta: »Ko smo s skupnim sodelovanjem našli pot, kako v času izgradnje mostu omogočati tamkajšnjemu prebivalstvu in ostalim uporabnikom cest normalno prevoznost. Rešitev se je ponudila v obliki uporabe in nadgradnje občinske ceste. Pri tem bo ministrstvo in Direkcija RS za ceste ob obnovi mostu prišla občinama nasproti s sočasno obnovo občinske ceste, ki poteka po ozemlju dveh občin.« Sicer finančna shema sofinanciranja obnove navedenih cestnih odsekov v sporazumu še ni dorečena, saj je projektna dokumentacija za gradnjo mostu čez reko Krko s strani države še v izdelavi, medtem ko je Mestna občina Krško izdelavo projektne dokumentacije za obnovo navedenih cestnih odsekov in vzporedno izgradnjo pločnikov od krožišča Križaj do Podbočja že izdelala.

podpis pisma o nameri za obnovo ceste Podb-Kostanjevica -  (30)

Podpisniki s poslancem Dušanom Šiškom

Kostanjeviški župan Ladko Petretič je ob navedenem podpisu še posebno zahvalo namenil poslancu v DZ RS Dušanu Šišku, ki se je intenzivno vključil v pogovore med občinama in državo s ciljem, da bi prišlo čim prej do rekonstrukcije cestne infrastrukture. Kot je dejal, si v Kostanjevici želijo, da bi bili cestni odseki obnovljeni že do začetka novega šolskega leta. Na srečanju predstavnikov lokalnih skupnostih z državnim sekretarjem Miheličem je beseda tekla tudi o predvideni izgradnji Vrbinske ceste med Krškim in Brežicami, obnovi več državnih cest na območju občine Krško, med drugim ceste Krško–Zdole in že potekajoči obnovi glavne ceste skozi mesto Krško, o izgradnji odlagališča NSRAO v Vrbini in izgradnji drugega bloka JEK 2, ki ga vidi Vlada RS kot najbolj ustrezen, stabilen in oskrbno zadosten brezogljični energetski vir tudi v prihodnje.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte