Časopis za pokrajino Posavje
5.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pogovorni večer z generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije Cvetko Tomin

Objavljeno: Petek, 11.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
kd_drugi_oder_pogovorni_vecer_s_cvetko_tomin12

Mojca Florjanič (levo) in Cvetka Tomin med pogovorom

Kulturno društvo Drugi oder je v četrtek pod večer v Mestni hiši Brežice na prijeten in zanimiv pogovor povabilo uspešno žensko – generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije (RKS) Cvetko Tomin, po rodu Brežičanko, doma iz Blatnega pri Globokem. Ob koncu lanskega leta je prevzela vodenje največje humanitarne organizacije v naši državi, zato je ob tej priložnosti spregovorila o humanitarnosti, organizaciji RKS pa tudi svoji življenjski poti.

kd_drugi_oder_pogovorni_vecer_s_cvetko_tomin23

Župan Ivan Molan med predajo dodatnih sredstev za delovanje OZRK Brežice

V pogovoru s predsednico KD Drugi oder Mojco Florjanič je Tominova najprej zaupala nekaj več o svojem otroštvu ter gimnazijskih in študijskih letih. Po zaključeni gimnaziji v Brežicah – gimnazijska leta sta zaznamovala taborjenje in planinstvo – se je vpisala na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani, med študijem pa opravila tudi polletno služenje vojaškega roka v Sarajevu in pridobila čin podporočnice. Po zaključenem študiju je pridobila naziv univ. dipl. politolog – smer obramboslovje. Kot obramboslovka je bila sedem let zaposlena kot občinska, zatem regijska svetovalka za zaščito in reševanje ter namestnica poveljnika Regijskega štaba CZ, najprej na Občini Krško in zatem na Ministrstvu za obrambo v Ljubljani. Leta 1992 je prevzela tudi pripravo, organizacijo in vodenje begunskega centra v Krškem. Od leta 1998 dalje deluje kot priznana strokovnjakinja za različne evropske inštitucije in države pri izdelavi evalvacij, projektov in programskih politik s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, okoljevarstvenega stanja, Nata, pakta stabilnosti, civilne zaščite, humanitarne pomoči idr. Delovala je v Ženevi, Bernu, Bruslju, nekaj časa živela z družino v Franciji, med drugim je na povabilo švicarskega zunanjega ministrstva vodila iniciativo za pripravljenost pred nesrečami za JV Evropo, kar je pomenilo veliko odrekanja, potovanj, usklajevanj, zato je v nekem trenutku ugotovila, da si želi spet domov, v rodno Slovenijo.

kd_drugi_oder_pogovorni_vecer_s_cvetko_tomin4

Poslušalstvo je skoraj do zadnjega napolnilo Mestno hišo.

V času delovanja v tujini je spoznavala organizacijo RK drugih držav in se je spraševala, zakaj RKS ni bolj viden, prepoznaven. »Moje vodilo je, da ne moreš nekaj kritizirati oz. reči, zakaj nekaj ni bolje, drugačno, če se ne potrudiš bolje, zato sem vložila kandidaturo za generalno sekretarko RKS in bila tudi izvoljena,« je razložila in opisala, v kakšnem stanju je bila organizacija ob njenem prevzemu: »V našo organizacijo globoko verjamem, predvsem v njeno poslanstvo in temeljna načela, še več, vse svoje življenje se trudim živeti v tem duhu. Žal mi je, da je bilo izpostavljenih toliko negativnih zgodb v zvezi z RKS in da so bili tisti, ki delajo tam in dajejo svoj prosti čas zgolj zato, da pomagajo nekomu, označeni z aferami in negativnimi zgodbami. To sem želela presekati.« Njena želja je zato večja prepoznavnost organizacije in dobre zgodbe ter da bi se te več pojavljale v medijih.

Drug teden (14. do 20. oktober) je teden humanitarnosti, katerega osnovni namen je zbiranje sredstev za najranljivejše skupine prebivalstva. Skozi prikazane dobre zgodbe v medijih bodo zbirali sredstva, ki bodo namenjena izpolnitvi treh ciljev, in sicer peljati otroke iz socialno ogroženih družin in starejše na morje ter zbirati prehrambene pakete, ki jih nato nabavljajo in dostavljajo pomoči potrebnim preko območnih združenj Rdečega križa, ki jih je v Sloveniji 56, eno izmed teh je tudi OZRK Brežice, sestavljeno iz 21 krajevnih organizacij. Tominova je pripomnila, da članstvo v OZRK Brežice ni tako številno, kot bi želeli – v večini se združenje financira iz članarine, ki znaša 5 evrov na leto –, zato mu trenutno primanjkuje sredstev. Njena želja je, da pride do spremembe in najdejo enoten način financiranja, da OZRK-ji ne bi bili v finančnih težavah.

Pogovor je zaključila z mislijo: »Delajmo dobro za človeka. Vsak od nas lahko prispeva, pa naj bo karkoli, in vsako dobro delo šteje.« Sledilo je še nekaj vprašanj poslušalcev, brežiški župan Ivan Molan, ki se je tudi udeležil pogovornega večera, je na koncu ob tej priložnosti Tominovi izročil dodatna sredstva v višini 1000 evrov, ki jih občina vsako leto iz proračuna namenja za financiranje delovanja OZRK Brežice. Pogovor sta pozorno poslušala tudi njena sinova Črt in Jon, slednji se je vmes predstavil z dvema zaigranima skladbama.

R. R.
« Nazaj na seznam