Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavje bo tudi letos živelo s pohodništvom

Objavljeno: Petek, 12.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Posavje bo tudi letos živelo s pohodništvom

Z leve: Ogorevc Račičeva, Petančič, Knezova, Lenarčič, Kraglova in Petrovič

Center za podjetništvo in turizem Krško je že sedmo leto koordinator Posavskega festivala pohodništva, ki bo potekal v dveh delih, pomladanskem in jesenskem. Predstavili so ga na novinarski konferenci v Dvorani v parku, ki jo je vodila direktorica Kristina Ogorevc Račič.

AKTIVNA POMLAD IN KULINARIČNA JESEN
 
V aktivno obarvanem spomladanskem delu festivala (od 27. aprila do 30. junija) je na koledarju 23 pohodniških in kolesarskih tur, jesenski del (od 15. oktobra do 15. novembra) pa bo vinogradniško-kulinarično obarvan. Kot je povedala svetovalka za turizem na CPT Krško Ksenja Kragl, veliko dela pri organizaciji festivala opravijo društva in posamezniki, ki vzdržujejo in urejajo pohodniške poti.
Posavje bo tudi letos živelo s pohodništvom

Ksenja Kragl

Poleg že tradicionalnih pohodov je novost letošnjega festivala šestdnevni pohod po Zasavski planinski poti. »Veseli smo, da se spreminja struktura pohodnikov in da prihajajo ljudje iz cele Slovenije, zabeležili pa smo tudi že nekaj tujcev,« je dodala Kraglova. Tuji gostje namreč čedalje več iščejo področja, kjer še ni tako masovnega turizma, opazili so tudi porast agencij, ki organizirajo pohodniške izlete za manjše skupine (za 10 do 15 ljudi), zlasti izven terminov organiziranih množičnih pohodov.
Posavje bo tudi letos živelo s pohodništvom

Milena Knez


 
POSAVSKI FESTIVAL OB BOKU DRUGIM
 
Posavski festival je del nacionalne zgodbe Slovenija hodi, ki se je začela leta 2010 in v okviru Združenja za pohodništvo in kolesarjenje GIZ združuje deset slovenskih pohodniških festivalov. Kot je povedal Marko Lenarčič iz omenjenega združenja, se je posavski festival uspešno postavil ob bok podobnim festival v drugih slovenskih pokrajinah.
Posavje bo tudi letos živelo s pohodništvom

Anton Petrovič

Pozdravil je povezovanje pohodništva s kulinariko, kot prednosti posavskih pohodov pa izpostavil to, da niso v visokogorju, da ima to območje bogato floro in favno, da je vinorodno območje in da ima dobro razvejano mrežo pohodniških poti.
 
V TRŽIŠČE NA OGLED AZALEJE
 
Na novinarski konferenci so izpostavili tri organizatorje pohodov. Predsednica Turističnega društva Tržišče Milena Knez je predstavila Pohod azaleja Vrhek, ki bo 11. maja. Njegova posebnost je cilj – rastišče azaleje oz. zaščitenega rumenega sleča na Vrhku, kjer je eno treh večjih naravnih rastišč te rastline.
Posavje bo tudi letos živelo s pohodništvom

Rok Petančič

Letošnji pohod bo že trinajsti po vrsti. Začne se pri pletenki-velikanki v Tržišču, nato se vsako leto po drugi poti odpravijo proti Vrhku, vmes pa pripravijo doživljajske točke, na katerih se predstavijo stare obrti, zeliščarji, čebelarji, ljudski pevci in godci, degustacijske točke, na koncu pa vse pohodnike čaka topel obrok. Pohod slovi po dobri organizaciji in pristnem stiku pohodnikov z domačini, ki v prireditev vložijo veliko truda.
 
PEŠ DO BOHORSKIH SLAPOV
 
Teden dni kasneje, 18. maja, bo Turistično društvo Senovo organiziralo Pohod po poti štirih slapov, ki se bo začel v Jablancah. Kot je povedal predsednik društva Anton Petrovič, so bili bohorski slapovi do leta 2000 dokaj neznani, njihova posebnost pa je, da so tako na jugu, kjer se stikata alpski in dinarski svet. Pohod ponuja pogled na pisan živalski in rastlinski svet, sicer pa gre za pot ob vodi, kar je lahko tudi nevarno. Da bi pohodnikom zagotovili varnost, so na nekaterih delih namestili jeklenice in kovinske stopnice, v načrtu pa imajo tudi še za brv, da bo pot prehodna tudi ob višjih vodah. Vsekakor je za ta pohod potrebna primerna telesna kondicija in primerna oprema.
 
V ŠESTIH DNEH OD BIZELJSKEGA DO KUMA
 
V imenu Meddruštvenega odbora planinskih društev Zasavja (kamor so vključena tudi posavska društva) je pohod po Zasavski planinski poti predstavil Rok Petančič. Omenjena pot, ki je nastala že leta 1960 kot odgovor na Slovensko planinsko transverzalo, se začne na Bizeljskem in gre čez Bohor, Lisco in Veliko Kozje skozi Zasavje na tamkajšnji 'Triglav' oz. Kum. dolga je okoli 200 km, torej bodo pohodniki v šestih dneh prehodili nekaj več kot 30 km na dan. Kot je dejal, pohod organizirajo tudi zato, da z njim opozorijo na nujnost ureditve te in drugih poti ter da se z njimi oplemeniti naša turistična ponudba. Urejanje planinskih in drugih poti je namreč pri nas prepuščeno prostovoljcem, ni pa urejeno sistemsko.
 
Kot je še povedala Kraglova, so tri posavske turistične agencije v času festivala pripravile ugodne pohodniške vikend pakete, v katerih ponujajo namestitve v hotelih, mladinskih hostlih in na podeželju.

P. P.
 
 
 
« Nazaj na seznam