Časopis za pokrajino Posavje
26.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski obzornik o pustu, avtomobilih, sejninah in še marsičem

Objavljeno: Četrtek, 07.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava 0519

Naslovnica današnje številke Posavskega obzornika

V današnji številki Posavskega obzornika, prvi marčevski in peti letošnji, se seveda nismo mogli izogniti pustu in pustnim šemam, ki letos niso imele težkega dela z odganjanjem zime, saj se je ta – kot kaže, kar dokončno – poslovila že v zadnjih dneh februarja, pustne prireditve pa so tako minile v toplem, tako rekoč že povsem spomladanskem vremenu. Na naslovnici objavljamo fotografijo z nedeljske pustne povorke v Kostanjevici na Krki (domače učenke so se prelevile v metulje), ki si jo je ogledalo na tisoče obiskovalcev, prav tako lahko zasledite še nekaj drugih pustnih prireditev.

Tokrat posebnih tematskih strani ni, a smo štiri časopisne strani kljub temu posvetili avtomobilski tematiki – navadam Posavcev pri nakupu avtomobila, ki, kot že naslov pove, »padajo« na športne terence. Ker menimo, da je področje sejnin občinskih svetnikov pa tudi plač županov in podžupanov širši javnosti manj znano in zato (pre)pogosto predmet ugibanja in špekulacij, smo glavno temo namenili pregledu višine sejnin posameznih občinskih svetnikov ter plač županov in podžupanov po posavskih občinah. Ugotovili smo, da imajo najvišje sejnine brežiški, najnižje pa radeški občinski svetniki.

Za osrednji pogovor smo tokrat izbrali krško alpinistko in predsednico Posavskega alpinističnega kluba Aleksandro Voglar, ki nam je zaupala, da alpinizem zanjo ne pomeni trpinčenje, ampak izključno uživanje. V posebni zgodbi pa tokrat predstavljamo mladega krškega portretista Kristijana Češka, ki je med drugim narisal portrete Slavka Avsenika, Lojzeta Slaka, Blaža Švaba, Alfija Nipiča, Elde Viler pa tudi Elvisa Presleyja, Boba Marleyja in Jima Carreyja.

Med ostalimi prispevki boste našli tudi poročanje z nekaterih občinskih sej, v Krškem so tako rekli NE hrvaškim nizko in srednje radioaktivnim odpadkom; na osrednji prireditvi ob prazniku Civilne zaščite so poudarili, da pripravljenosti ni nikoli dovolj; v novozgrajeni OŠ Cerklje ob Krki so popisali napake pa tudi dodatne želje uporabnikov šole; Planinsko društvo Videm Krško je obeležilo 30 let delovanja; Krško je dobilo še tretji most, ki so ga sprostili za promet; v zbirnem centru Cundrovec, v katerem skladiščijo odpadke, se le-ti nahajajo samo še v zaprtem delu; v Sevnici so razglasili športnika preteklega leta, to sta postala članica DBV Ippon Sevnica Maša Medvešek in rokometaš Blaž Janc.

Vse to in še več najdete v novi številki našega časopisa. Prijetno branje!

Uredništvo
« Nazaj na seznam