Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski obzornik v znamenju znanja in novega predloga pokrajin

Objavljeno: Četrtek, 22.08.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO17-2019

Naslovnica 17. letošnje številke Posavskega obzornika

Na 234. dan v letu (do konca leta jih ostane le še 131!), ko poletje vse bolj očitno jemlje slovo, v posavske domove prihaja nova, 17. letošnja številka Posavskega obzornika.

Tematsko smo zadnjo številko časopisa pred začetkom novega šolskega leta v veliki meri posvetili znanju. V ta namen smo k pogovoru povabili priznano psihologinjo, predzakonsko in zakonsko terapevtko ter strokovnjakinjo s področja logoterapije dr. Zdenko Zalokar Divjak, katere poglede na učne in delovne navade ter razvoj samostojne osebnosti si velja prebrati. Na tematskih straneh Znanje boste izvedeli tudi, koliko osnovnošolcev in med njimi prvošolcev bo s septembrom prestopilo šolske pragove, spoznali brežiško plesalko Anjo Baškovč in prebrali še nekaj zanimivih prispevkov o dogajanju in uspehih posavskih osnovnih in srednjih šol. Zanimiv pogled na področje šolstva ima zagotovo tudi naša tokratna gostja osrednjega pogovora, najučiteljica minulega šolskega leta Anica Butkovič iz Pišec.

Kot aktualno temo smo v tokratnem časopisu izpostavili nov predlog Zakona o pokrajinah, ki ga je pred kratkim pripravil in objavil Državni svet, v njem pa kljub dolgoletnim zahtevam in prizadevanjem ni (!) predvidena pokrajina Posavje, pač pa je priključena Dolenjski pokrajini s sedežem v Novem mestu. Zbrali smo odzive posavskih županov in poslancev na predlagano členitev Slovenije.
Obširno poročamo tudi o nenadni zapori lesenega mostu čez reko Krko v Brodu pri Podbočju, ki je zelo razburila in seveda tudi otežila življenje domačinom, predvsem tistim, ki morajo za vožnjo na drugo stran Krke prevoziti tudi po več kot deset dodatnih kilometrov v eno smer.

V minulih 14 dneh smo se udeležili tudi številnih za lokalne skupnosti pomembnih dogodkov: slavnostne seje ob kostanjeviškem občinskem prazniku, Koprivniške noči, krajevnih praznovanj na Raki in Dolenji vasi, 50-letnice PGD Poklek, zlate maše brežiškega župnika Milana Kšele, srednjeveškega dne na gradu Rajhenburg itd. Bili smo tudi na 15. Cvičkovem večeru na Raki, kjer so skušali najti odgovor na vprašanje, kako cvičku povrniti ugled in ceno oz. ohraniti njegovo zgodbo. Objavljamo tudi nekaj poročil o že izvedenih oratorijskih in drugih počitniških dneh. Ljubitelji kulture boste najbrž z zanimanjem prebrali, kako je potekal Sonc festival v Radečah, kaj v Dvorani v parku razstavlja Elena Sigmund in kaj na sevniškem gradu Marko Okorn ter kaj je izdala sevniška ljubiteljska slikarka Irena Ameršek, ljubitelji športa pa, kako je uspel 17. kolesarski maraton po deželi cvička (mimogrede: pri naslovni fotografiji z maratona se nam je ob podpisu primerila neljuba napaka, saj smo zapisali VSI NA KOLO ZA ZDRAVO KOLO! - mišljeno je bilo seveda VSI NA KOLO ZA ZDRAVO TELO! Morda se bo marsikdo ob tem vsaj nasmejal ...) in da ima Krško prvega judo mojstra Amarja Džaferovića. V rubriki Posavje telovadi za zdravje predstavljamo 'oranžno skupino' iz Brestanice, v rubriki Po sledeh naše dediščine pa podeželsko stavbno dediščino v vasi Šentjur na Polju. Zadnjo stran časopisa smo namenili bližajočemu se Tednu okusov Posavja.

Vabljeni k branju in lep preostanek počitnic vam želimo!

Uredništvo
« Nazaj na seznam