Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski upokojenci gostili evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa

Objavljeno: Ponedeljek, 23.04.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
pzdu_posavje_pogovor_z_dr_igorjem_soltesom15

Omizje na pogovoru z evropskim poslancem dr. Igorjem Šoltesom (tretji z leve), z mikrofonom v roki predsednik PZDU Posavje Jožef Žnidarič

Pokrajinska zveza društev upokojencev (PZDU) Posavje je v današnjem dopoldnevu v goste povabila evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa (Zeleni/ESZ). V prostorih gostilne in hotela Kunst v Leskovcu pri Krškem je spregovoril o področju oskrbe in nege starostnikov, aktivnem staranju, evropskem pomenu programa Starejši za starejše pa tudi o pobudi za izvzetje živil iz sistema javnega naročanja.

pzdu_posavje_pogovor_z_dr_igorjem_soltesom9

Udeleženci dogodka v gostilni in hotelu Kunst

Kot je Šoltes povedal za naš medij, je bil njegov obisk namenjen predvsem podpori programa Starejši za starejše, ki v Bruslju ni bil neopažen in mu je Evropski parlament podelil tudi nagrado Državljan Evrope 2017. Po njegovih besedah to gibanje kaže, da sočutje, prostovoljstvo in solidarnost še niso izumrle kategorije, čeprav jih dnevna politika pa tudi odnos v EU postavljata ob stran. Prav je, da te programe podpremo, je poudaril, in želel bi si, da v EU ne samo s priznanji, ampak tudi s finančnimi sredstvi podprejo tovrstne programe, ker so lahko zelo dober primer tega, da profesionalizem na številnih področjih nikoli ne more v celoti nadomestiti solidarnosti in občutka do sočloveka. "To bi morala biti tudi zaveza za Republiko Slovenijo, da ta program prepozna in umesti v t. i. institucionalne programe, kar pomeni, da ga uvrsti v sistem financiranja," je poudaril Šoltes in izrazil upanje, da se s sodelovanjem Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in programa Starejši za starejše končno oblikuje ustrezno zakonsko besedilo za dolgotrajno oskrbo starejših, saj starostna slika Slovenije pa tudi Evrope ni najboljša, "zato smo že danes odgovorni za to, da zagotovimo tovrstne okvirje in ne porivamo starejših ob stran".

Upokojencem je predstavil tudi aktualne teme, ki se dogajajo znotraj EU, npr. predlog nove direktive o t. i. žvižgačih, ki jo sprejemajo ravno danes, kar je označil za pomembno zmago Zelenih v EP, ki so predlagali sprejem te direktive, saj želijo zaščititi tiste, ki razkrivajo davčne utaje, goljufije v zasebnem in javnem sektorju. Glede pobude za izvzetje živil iz sistema javnega naročanja, katere cilj je spodbuditi povečanje deleža kakovostne lokalno pridelane hrane v domovih za starejše in bolnišnicah, pa je dejal, da se bo z izvzetjem hrane iz sistema javnih naročil končno lahko začelo organizirano in strukturirano sodelovanje z lokalnimi ponudniki, kar pomeni veliko bolj zdravo, svežo hrano, krajše transportne poti, manj izpustov v ozračje, večjo samooskrbo, manj zaraščenih površin in ustvarjanje okvirja novih delovnih mest. "Najpomembneje pri tej stvari pa je pomen zdravja in izboljšava krvne slike najranljivejših skupin. Prepričan sem, da je lokalno pridelana hrana, pridelana na ustrezen način, lahko zelo pomembno zdravilo, kar poudarjajo tako zdravstveni delavci kot organizatorji šolske prehrane," je še povedal Šoltes in dodal, da je PZDU Posavje ena od najaktivnejših zvez in si za svoje prizadevno delo zasluži vse njegove pohvale ter je lahko vzgled mnogim.

Upokojencem, predvsem prostovoljcem programa Starejši za starejše, ki so se udeležili srečanja z evropskim poslancem, je nekaj besed spregovoril tudi predsednik PZDU Posavje Jožef Žnidarič, ki je poudaril, da je vsak, ki nameni en del svoje dobrote sočloveku, vreden zahvale za vse dobro, kar je storil. Omizje so poleg Šoltesa in Žnidariča sestavljale še podpredsednica ZDUS Vera Pečnik, vodja programa Starejši za starejše pri ZDUS Rožca Šonc in moderatorka Alenka Černelič Krošelj, ki je dogodek pričela s Šoltesovim citatom o včerajšnjem svetovnem dnevu Zemlje. S svojo prisotnostjo je delo prostovoljcev podprl tudi krški župan mag. Miran Stanko.

R. R.
« Nazaj na seznam