Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Poscana« Zofka je mimo, današnji dan pa rezerviran za novo številko Posavskega obzornika

Objavljeno: Četrtek, 16.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO10-2019

Naslovnica desete številke Posavskega obzornika v letu 2019

Ledeni možje v prejšnjih dneh in včerajšnja »poscana« Zofka so spet dokazali, da niso zastonj tako poimenovani, saj smo v teh dneh priče bolj aprilskemu kot pa pomladnemu majskemu vremenu. V teh dneh, ko je slabo vreme priložnost za več prostočasnih aktivnosti v domu, k vam, kot naročeno, prihaja nova številka Posavskega obzornika.

V njej tokrat posebnih tematskih strani nismo pripravili, kljub temu pa prinaša veliko zanimivega branja o dogajanju v naši regiji. Glavno temo posvečamo zavrženi hrani in se sprašujemo, koliko le-te sploh zavržemo, kje konča in ali obstajajo določene alternative, kako velike količine te hrane vsaj malo zmanjšati. Ugotovili smo, da je največ odpadne hrane – več kot 50 % - v gospodinjstvih, sledijo gostinske in druge dejavnosti v povezavi s strežbo hrane. Želeli smo tudi izvedeti, kako se s tem soočajo v nekaterih posavskih institucijah, ki so nam podale zanimive odgovore. Tokratni osrednji pogovor je športno obarvan, saj smo ga naredili s krškim triatloncem Jaroslavom Kovačičem, ki je z bronasto medaljo na nedavnem svetovnem prvenstvu v dolgem triatlonu potrdil mesto v svetovni triatlonski eliti.

Med vsebinskimi poudarki te številke izpostavljamo zasedanje Sveta regije Posavje, na katerem je žezlo regije za eno leto Ivan Molan predal Ladku Petretiču; stanje glede ilegalnih prestopov meje; obisk ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenije Klampfer na CSD Posavje; Tabor SLS v Krške, na katerem se je zbralo 3000 ljudi in je bil popolnoma v znamenju prihajajočih evropskih volitev; slovesnost ob 150. obletnici Slovenskega tabora v Sevnici; podpis sporazuma 12 posavskih in hrvaških lovskih družin; uradno odprtje Hostla Gabronka v Bistrici ob Sotli; statistika posavskega gospodarstva v letu 2018, ki pravi, da je bil dobiček prvič višji kot pred krizo; fotoreportažo o Černobilu; 60 let Ljudske univerze Krško; dan gasilcev občine Brežice, ki je bil letos združen s praznovanjem 70-letnice PGD Pirošica; 28. gorski tek na Lisco, na katerem je padel nov rekord proge; premieri predstave Zasebno življenje, režiserskega prvenca predsednice KD Drugi oder Mojce Florjanič, ter nadvse prijetne zgodbe o Zali Kozole, ki ima cerebralno paralizo in je z novim dvigalom v hiši zdaj samostojnejša.

Prijetno branje želimo v teh majskih dneh, ki so bolj podobni aprilskim.

Uredništvo
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

12.09.2019 | Redakcija

Solatarska ciza z Drnovega

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!