Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poslanica Zveze prijateljev mladine Krško ob današnjem svetovnem dnevu otroka

Objavljeno: Sobota, 20.11.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
50 let sole Jurija Dalmatina - prvi solski dan (25)
20. novembra obeležujemo Svetovni dan otroka. Na ta dan je leta 1998 Generalna skupščina OZN sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah (Konvencija). Istega dne je bila pred 47 leti sprejeta Deklaracija o pravicah otrok (1959). Konvencija o otrokovih pravicah je najširše in najhitreje sprejeti mednarodni dokument na področju zaščite človekovih pravic v zgodovini. Že prvi dan, ko je bila v Generalni skupščini OZN sprejeta, jo je podpisalo 61 držav.

os_maksa_pletersnika_pisece_sprejem_prvosolcev (68)
Svetovni dan otroka je priložnost, da tudi nevladne organizacije opozarjamo slovensko javnost na položaj otrok in mladine ter nekatera aktualna vprašanja uresničevanja otrokovih pravic, zapisanih v Konvenciji OZN o otrokovih pravicah. V Sloveniji je bilo v preteklem obdobju v korist otrok marsikaj storjenega, še vedno pa ostajajo nekatera vprašanja in problemi pri uresničevanju otrokovih pravic, ki jim moramo nameniti v prihodnje več pozornosti.

Temeljne pravice otrok so kljub sprejetju Konvencije marsikje še vedno močno kršene, vendar pa prav Konvencija sproža v posameznih državah in mednarodni skupnosti pozitivne premike v izboljšanju položaja otrok. Konvencija je bila povod za uskladitev in dopolnitev večine nacionalnih zakonodaj, večina držav pa je sprejetim normam v Konvenciji prilagodilo celo svoje ustave. Otroci in njihov položaj so postali redni del pogovorov o svetovnem miru in varnosti. Njihova zaščita je pogosto razlog za začasne ustavitve spopadov med vojskujočimi se stranmi. Države redno vsake štiri leta poročajo o položaju otrok in uresničevanju konvencije Odboru OZN za otrokove pravice. V njihovih poročilih se vedno znova kaže napredek v korist otrok.

os_radece_2021-prvi_solski_dan (132)
Tema letošnjega svetovnega dneva otrok je dušeno zdravje, ki je v veliki meri še vedno tabu. Duševne motne prizadenejo vsakega 7. otroka po svetu. Ob tej priložnosti Zveza prijateljev mladine Krško poziva, ne samo otroke, ampak tudi širšo javnost, da govorijo o čustvih in s tem pomagajo destigmatizirati duševno zdravje. Vsa čustva so sprejemljiva, govorite o svojih stiskah, ne zadržujte jih v sebi. Že preprosto vprašanje: » Kako si?« lahko nekomu spremeni dan. Otroci nam bodo odprli vrata v svoj svet le, če jih bomo sprejemali kot enakovredne in sposobne sogovornike. To velja tudi za področje medijev, ki imajo v njihovih očeh drugačen smisel in pomen. Tako bomo imeli več priložnosti, da skupaj z njimi oblikujemo in znova vzpostavljamo temeljne vrednote, kot so medsebojno spoštovanje, zaupanje in solidarnost s tistimi, ki so v stiski.

»Težave z duševnim zdravjem ne določajo, kdo ste. So nekaj, kar doživiš. Hodiš po dežju in čutiš dež, a nisi dež.« (Matt Haig)

Vir: ZPM Krško, foto: simbolične slike, arhiv Posavskega obzornika s prvega šolskega dne v šol. letu 2021/22

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte