Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posvet gasilk regij Posavje in Zasavje tudi letos v občini Brežice

Objavljeno: Nedelja, 14.04.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
posvet-gasilk-posavja-in-zasavja (35)

S posveta gasilk regij Posavje in Zasavje v Termah Čatež

5. aprila je v hotelu Terme v Termah Čatež potekal posvet gasilk iz regij Posavje in Zasavje, na katerem so se članice gasilskih zvez in društev seznanile z aktivnostmi Sveta članic, prisluhnile predavanju »Poplave 2023 v Zgornji Savinjski dolini« ter se s pomočjo psihologinj ’za 10 minut podale na morje’ in se na ta način sprostile.

»V ponos nam je, da ste se našega posveta udeležile v tako lepem številu, saj se vas je prijavilo kar 110 gasilk. Hvala za vaš čas, prostovoljne ure, ki jih vlagate v gasilske vrste ter svoje znanje izpopolnjujete na takšnih posvetih in srečanjih,« je udeleženke uvodoma pozdravila predsednica komisije za članice pri Gasilski zvezi Brežice Vesna Kozole. Prav tako je namenila pozdrave nekaterim gostom, in sicer predsedniku gasilske regije Posavje in GZ Sevnica Vinku Knezu, predsednici Sveta članic Gasilske zveze Slovenije Jasmini Vidmar, poveljniku GZ Brežice Darku Leskovcu ter brežiškemu županu Ivanu Molanu. Knez je poudaril enakopravno vključevanje članic v gasilsko organizacijo, saj Gasilska zveza Slovenije pogreša in si želi več ženskega vodstvenega kadra, naj bo na organizacijskem ali operativnem delu.
posvet-gasilk-posavja-in-zasavja (8)

Predsednica komisije za članice pri GZ Brežice Vesna Kozole

»Ker ste članice v strukturi članstva gasilske zveze udeležene v nekje eni četrtini, pomeni, da ste tudi ve močen člen, ki prispeva k uspehu gasilske organizacije na vseh nivojih,« je še izpostavil. Leskovec je predstavil značilnosti GZ Brežice in gasilkam zaželel, da iz brežiške občine odnesejo lepe spomine. Po Molanovih besedah so organizacije takšnih srečanj oz. posvetov pomembne, saj prinesejo koristne informacije in se med udeleženci oz. v tem primeru udeleženkami vezi še bolj utrjujejo.

V operativo vključen manj kot 1 % gasilk, kar je bistveno premalo
posvet-gasilk-posavja-in-zasavja (22)

Predsednica Sveta članic Gasilske zveze Slovenije Jasmina Vidmar


Po uvodnem pozdravu gostiteljev je najprej sledila predstavitev aktivnosti Sveta članic GZS ter plana dela za leto 2024 v regijah Posavje in Zasavje. Predsednica Sveta članic Jasmina Vidmar je na začetku omenila, da je bil Svet članic v občini Brežice že pred dvema letoma, ko so imele usposabljanje, in lani, ko je bil podoben posvet. Vsaka od 17 regij ima svojo predstavnico v Svetu članic, regijo Posavje zastopa Vesna Kozole, regijo Celje pa še ena Posavka Doroteja Jazbec. V letošnjem letu so že opravile usposabljanje za predsednice komisij za delo s članicami na Ljubnem ob Savinji ter sodelovale na posvetu predsednikov in poveljnikov GZ. Letos novembra jih čaka še posvet za predsednice komisij za članice v GZ na Ptuju. »Naša naloga je, da poslušamo problematiko na terenu. Ve kot aktivne članice in predsednice v društvih prenesete to naprej na predsednice na nivoju gasilske zveze, slednje pa naprej na regijo in regijske predstavnice na Svet članic. Kolikor se da, potem to obravnavamo in skušamo rešiti čim več zadev,« je pojasnila Vidmar in še omenila, da se dogovarjajo tudi o organizaciji medgeneracijskega srečanja na nivoju GZS oz. regij. Med navedenimi usmeritvami, ki so si jih zadale v tem letu, so med drugim pomoč pri aktivnem delovanju članic na različnih nivojih, ustanavljanje komisij za članice (v nekaterih regijah to področje še nimajo povsem pokrito), spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja, krepitev in spodbujanje vključenosti članic v organe na različnih nivojih, pri čemer si želijo, da bi bilo čim več članic vključenih v organe odločanja ter organizacijske in operativne organe – glede na članstvo je v gasilskih vrstah približno 33 % članic, kar je po njenem mnenju še vedno malo, a se stanje izboljšuje, kar se tiče operative, pa je vanjo vključenih manj kot 1 % (približno 0,8 %), predvsem so to poveljnice na nivoju društev, in to je bistveno premalo, je poudarila Vidmar, zato bi bilo treba spodbujati dekleta, da se odločijo za vključitev v operativo. Omenjeni so bili tudi skrb za pravilno nošenje gasilske uniforme ter spodbujanje za sodniško dejavnost in vključevanje sodnic v ocenjevalne komisije.
posvet-gasilk-posavja-in-zasavja (31)

Predsednice komisij za delo s članicami pri gasilskih zvezah v obeh regijah


Kozole je glede plana dela za letos še omenila, da imajo načrtovan pohod za članice v Sevnici v začetku septembra, okroglo mizo na območju GZ Krško tretjo soboto v oktobru, medgeneracijskega srečanja na nivoju Posavske regije pa letos ne načrtujejo, saj nimajo posebej namenjenega fonda za to. Nato je sledila predstavitev predsednic komisij za delo s članicami pri gasilskih zvezah v obeh regijah v mandatnem obdobju 2023–2028, to so: Monika Dolinšek (GZ Trbovlje), Marjana Močilar (GZ Hrastnik), Katarina Šerak (GZ Zagorje ob Savi), Mojca Kerin (GZ Krško), Vesna Kozole (GZ Brežice) in Tina Dremšak (GZ Sevnica).

Lanske katastrofalne poplave iz prve roke

V nadaljevanju je pomočnik poveljnika GZ Zgornjesavinjske doline Toni Novak predstavil doživljanje in ukrepanje ob katastrofalnih poplavah v Zgornji Savinjski dolini v lanskem letu, analiziral poplave ter predstavil ugotovitve ob tem. Med drugim je poudaril, da je bila oprema za reševanje ob poplavah ustrezna, ter izpostavil preveč administracije z vnosi podatkov o intervencijah, mednarodno pomoč iz osmih držav in hiter odziv v prevzemnem mestu, saj so bile enote PGD-jev po 30 minutah že na deloviščih. Poudaril je tudi nepogrešljivo vlogo gasilk v času odpravljanja posledic poplav.
posvet-gasilk-posavja-in-zasavja (40)

Pomočnik poveljnika GZ Zgornjesavinjske doline Toni Novak med predstavitvijo poplav v lanskem letu


Po krajšem odmoru so nadaljevali s sprostitvenim predavanjem »Ko te strese stres« psihologinj Petre Marinko in Mance Vorina iz Centra za krepitev zdravja Krško. Predstavili sta, kako se soočiti ob stresnih situacijah in s posledičnimi reakcijami, živčni sistem, ki uravnava telesno odzivanje na stresne situacije, kakšne so posledice intenzivnega stresa in izgorelosti, katere so z dolgotrajnim stresom povezane telesne bolezni, pri čemer sta poudarili skrb za psihofizično kondicijo, ter povedali nekaj več o stebrih podpore. Ob koncu sta udeleženkam prikazali sproščujočo tehniko, s katero so ’odšle za 10 minut na morje’ ob nežni sproščujoči glasbi in njunem vodenju.
20240405_200140

Psihologinji iz Centra za krepitev zdravje Krško sta poskrbeli, da so se udeleženke posveta tudi sprostile.


Sledile so še zahvale vsem gasilkam za udeležbo na posvetu, GZ Brežice in Svetu gasilske regije Posavje za pomoč pri organizaciji in izvedbi posveta, županu za simbolična darila Občine Brežice, gasilkam iz komisije za delo s članicami pri GZ Brežice za organizacijo peciva ter vsem predavateljem za deljenje znanj in izkušenj. Posvet se je zaključil s pogostitvijo in prijetnim druženjem.

R. R., foto: R. R. in V. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»