Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Povezovanje in trajnostno upravljanje slovenskih kulturnih poti

Objavljeno: Sreda, 22.06.2022    Rubrika: NOVICE Sporočilo
IMG20220617091634
Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, ki je v sklopu projekta Interreg Mediterranean BEST MED postala povezovalni člen kulturnih poti Slovenije, je organizirala dogodek Trajnostno upravljanje kulturnih poti v Sloveniji: kultura in aktivna mobilnost, ki je potekal v petek, 17. junija 2022, v Slovenskem etnografskem muzeju. Dogodka so se udeležili številni predstavniki kulturnih in tematskih poti v Sloveniji ter predstavniki kulturnih politik v Sloveniji.

Zbrane je nagovorila koordinatorica projekta Interreg Mediterranean BEST MED izr. prof. dr. Maja Turnšek s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru. Sledil je spletni nagovor dr. Stefana Dominionija, direktorja evropskega inštituta Kulturnih poti Sveta Evrope. V imenu Direktorata za turizem (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije) je zbrane nagovorila tudi gospa Ksenija Flegar. Zadnji uvodni nagovor je pripadel gospe Ireni Marš z Direktorata za kulturno dediščino (Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije).
IMG20220617115610

Eden izmed poglavitnih namenov dogodka je bil predstaviti vsebino in delovanje osmih kulturnih poti Sveta Evrope v Sloveniji: Mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network, Poti evropskih pokopališč, Poti impresionizma, Poti Iter Vitis, Poti pisateljic, Poti reformacije, Velike Evropske poti sv. Martina in Železnodobne poti po Podonavju. Predstavila se je tudi kandidatka za naziv kulturne poti Sveta Evrope; Evropska mreža za praznovanje velikega tedna in velike noči.

V nadaljevanju dogodka so bili predstavljeni štirje primeri dobrih praks, ki ponujajo odgovore na potrebe kulturnih poti v Sloveniji, in sicer: Kako graditi močno medregijsko upravljanje (Maša Klavora, Pot miru), Kako organizirati mrežo turističnih ponudnikov (Klemen Langus, Juliana Trail), Kako vključiti lokalno skupnost (Mateja Hafner Dolenc, Združenje zgodovinskih mest Slovenije) in Katere so prednosti in slabosti združevanja? (Matej Kandare, Slovenia Outdoor GIZ).

Osrednji del dogodka se je zaključil z okroglo mizo, kjer so udeleženke izpostavile številne priložnosti za financiranje nadaljnjega razvoja in povezovanja kulturnih poti kot tudi razvoja turističnih produktov in njihovo promocijo. V nadaljevanju dogodka so se prisotni lahko udeležili ene izmed dveh tematskih interaktivnih delavnic, ki sta bili namenjeni trajnostnemu upravljanju kulturnih poti in razvoju kompetenc v outdoor turizmu.

Osrednji sklep udeležencev dogodka je bil, da je za doseganje dolgoročnega trajnostnega upravljanja kulturnih in tematskih poti nujna povezava med potmi v obliki združenja kulturnih in tematskih poti v Sloveniji. Z oblikovanjem združenja in skupnim zastopanjem interesov ter medsebojno izmenjavo znanj in izkušenj bi poti v Sloveniji bistveno lažje oblikovale trajnostno ponudbo, ki bo privlačna tako za turiste in domačine in hkrati zagotavljala razvoj kulturnega turizma kot tudi ohranjanje kulturne dediščine.

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

03.11.2020 | Sporočilo

Lesena igrala ob ribniku Resa

19.05.2020 | Oglas

Igrače