Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznično dvodnevje: božič in dan samostojnosti

Objavljeno: Ponedeljek, 24.12.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
IMG_9435

Na Bizeljskem bodo pred in med polnočnico spet pripravili žive jaslice (foto: Lea Babič).

Pred nami sta dva praznična in dela prosta dneva: božič – praznik rojstva Jezusa Kristusa, ki mu bo sledil še dan samostojnosti in enotnosti, ko se spominjamo razglasitve izidov plebiscita o samostojnosti, na katerem smo se leta 1990 odločili za samostojno Slovenijo.

BOŽIČ: POLNOČNICE, ŽIVE JASLICE, KONCERTI …

Božič kot prvenstveno verski pa tudi družinski praznik se obeležuje predvsem s polnočnimi in drugimi slovesnimi mašami ter postavljanjem jaslic in okraševanjem božičnih drevesc v družinskem krogu. Priljubljene so tudi t. i. žive jaslice – upodobitve Kristusovega rojstva s kratkimi predstavami oz. zaigranimi prizori. V Posavju imajo najdaljšo tradicijo pri tem žive jaslice na Šmarčni, ki bodo letos na ogled nocoj in jutri ob 18. uri.
DSC_4263

Osrednja proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti bo v Krškem (foto: B. M.).

Posebnost so še žive jaslice na Bizeljskem, kjer jih pripravijo pol ure pred polnočno mašo, v njih pa poleg številnih župnijskih sodelavcev vsako leto sodeluje tudi družina z novorojenčkom. Letos bo to družina Davida in Gabriele Špeljak s sinčkom Marianom. Dodajmo še misel bizeljskega župnika Vlada Leskovarja, ki sicer meni, da je prav, da se za božič domovi in njihova zunanjost okrasijo, a ob tem dodaja: »A hkrati je pomembno, da tisto, kar okrasimo na zunaj, okrasi tudi našo dušo. Šele ob tem lahko človek doživlja tisto pravo, duhovno plat božiča. Velikokrat nas na žalost zunanji blišč odvrača od duhovnih vrednot, ki naj bi jih ob božiču praznovali. Božič je še vedno bil in bo tudi ostal lep družinski praznik.« Posebne jaslice, in sicer lesene, so letos postavili tudi na Čatežu ob Savi. Le-te so delo bivšega sokrajana umetnika Vlada Cencla. Blagoslovili jih bodo na današnji sveti večer ob 23.30, ko bodo blagoslov povezali z božičnico pri »Tomšetovem skednju«, božično skrivnost pa nadaljevali s polnočnico v čateški farni cerkvi. Božični dan bodo ponekod popestrili tudi s pohodi (Loka pri Zidanem Mostu, Podbočje …) in koncerti (Velika Dolina, Boštanj, Senovo …).
 
DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI: PROSLAVE, BLAGOSLOVI KONJ …

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti pa bo v posavskih krajih nekaj tradicionalnih proslav. Medtem ko je v Sevnici že v nedeljo potekal tradicionalni praznični koncert Godbe Sevnica, bo osrednja regijska proslava že ustaljeno ob 17. uri v Kulturnem domu Krško. Slavnostni govornik bo general Janez Slapar, kulturni program bodo oblikovali Simfonični orkester Glasbene šole Krško s solistoma Anjo Žabkar in Aljažem Farasinom, vezno besedo bo podajal Žiga Kump. Že ob 10. uri dopoldne bo proslava pri spomeniku spomina na vojno za samostojno Slovenijo v parku v Radečah, ob 18. uri pa božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Kostanjevica na Krki in kostanjeviška občinska proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti v telovadnici OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki. Dan bodo popestrili še pohodi (Kostanjevica na Krki), blagoslovi konj, saj je to tudi god sv. Štefana, zavetnika konjerejcev (Šentjanž, Kapele, Pišece, Nemška Gora …), in koncerti (Blanca, Krška vas …).
 
Lepo praznovanje vam želimo tudi iz uredništva Posavskega obzornika in portala PosavskiObzornik.si!
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»