Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznik KS Pišece: nagrajenci Markovičeva, Zagmajster in OŠ Maksa Pleteršnika

Objavljeno: Nedelja, 07.07.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik_ks_pisece36

Med podelitvijo krajevnih priznanj; (z leve) Skrivalnik, Markovičeva, Zagmajster in ravnateljica Ogorevčeva

Krajevna skupnost Pišece je minulo soboto obeležila svoj krajevni praznik. Na slavnostni prireditvi pri spomeniku padlim borcem so podelili priznanja letošnjim nagrajencem in pripravili kulturni program z nagovori. Krajani Pišec praznik obeležujejo 7. julija, v spomin na leto 1944, ko je 1. bataljon Kozjanskega odreda, v katerem so bili večinoma domačini, prevzel nemško postojanko v Pišecah in tako začasno osvobodil ta kraj.

praznik_ks_pisece55

Živahno dogajanje na stojnicah

POBUDA ZA SPREMEMBO PROSTORSKEGA PLANA ZA CENTER PIŠEC

Zbrane je najprej nagovoril predsednik sveta KS Pišece Peter Skrivalnik, ki je med drugim omenil, da imajo v letošnjem proračunu občine zagotovljena sredstva za modernizacijo dveh krajevnih cest – v vaški skupnosti Orehovec in vaški skupnosti Dednja vas v skupni dolžini 640 metrov. Na pišeškem večnamenskem domu bodo izvedli načrtovana dela, in sicer menjavo stavbnega pohištva in začetek urejanja prostorov bivše pošte. Predstavil je tudi program sveta KS v naslednjem štiriletnem obdobju. Prednost bodo vsekakor dali obnovi že obstoječih moderniziranih krajevnih cest, saj so nekatere že v zelo slabem stanju. Izpostavil je, da se soočajo s problematiko prostorskega plana za center Pišec, nekatere obstoječe gradbene parcele namreč niso primerne za gradnjo, zato je svet KS dal pobudo Občini Brežice za spremembo navedenega prostorskega plana. Želijo si, da se zaradi slabe internetne povezave po celotni KS napelje optični kabel, nadaljevala se bo tudi obnova večnamenskega doma, saj želijo, da imajo vsa krajevna društva primerne pogoje za delovanje. Ravno tako se bo nadaljevala ureditev starega pokopališča.

praznik_ks_pisece69

Družabno srečanje ob krajevnem prazniku

Potem ko so bili na proslavi prisotni praporščaki in je delegacija brežiškega Združenja borcev za vrednote NOB pri spomeniku položila venec, je na dogodke izpred 75 let spomnil predsednik brežiškega združenja Stane Preskar, ki je bil slavnostni govornik prireditve. Iz knjižice z naslovom Pišece, izdane leta 1975, ki so jo napisali arhitekt Karl Filipčič, Milan Kostevc in Marjan Vučajnk, je prebral pričevanja vseh treh o takratnih dogodkih v Pišecah. Na koncu je prebral še odziv borčevske organizacije na napad na spomenike revoluciji in partizanskemu boju, ki se je pred dnevi zgodil v Ljubljani. »Skrajni čas je, da Slovenci strnemo svoje vrste, kajti tako na severu kot zahodu se znova zbirajo nekatere sile, ki so bile aktivne že davno prej in so pripeljale do tega, da smo imeli drugo svetovno vojno. Nikdar ne smemo dopustiti, da se to ponovi, saj je bilo preveč krvi in trpljenja,« je še dodal.

TRIJE KRAJEVNI NAGRAJENCI

Skrivalnik je nato podelil krajevna priznanja. Prejeli so jih Irena Markovič, Jože Zagmajster in OŠ Maksa Pleteršnika Pišece (v njenem imenu ravnateljica Nuška Ogorevc). Markovičeva je že vrsto let aktivna na kulturnem in družabnem področju v pišeški KS, aktivno sodeluje pri dramski skupini Smeh ni greh, je tajnica domačega turističnega društva, sodelovala je pri vseh projektih Unesco taborov na pišeški šoli in uspešno predstavljala lokalno skupnost izven meja občine in države. Zagmajster je izjemno prizadeven predsednik krajevne organizacije ZBV NOB Pišece, vodja praporščakov, gonilna sila projekta postavitve spominskih plošč z obeležitvijo žrtev nacifašizma 1941–1945 v KS, idejni vodja projekta prvomajskega pohoda po pomnikih NOB od Pišec do Kerinovega križa, aktivno pa deluje tudi pri TD Pišece in se kot krajan zavzema za razvoj kraja. OŠ Maksa Pleteršnika Pišece je zadnja desetletja s smelimi, inovativnimi in kreativnimi projekti opozorila nase ne le v posavski regiji, ampak tudi na državni ravni in celo daleč preko meja. Enega svojih projektov so poimenovali prav Premikamo meje, pišeška šola je bila med prvimi v Sloveniji povabljena v svetovno mrežo Unescovih šol. To se je zgodilo pred natanko 20 leti, prav toliko let že šola organizira svoje mednarodne tabore, s katerimi se povezuje z drugimi šolami v slovenskem in mednarodnem prostoru, obenem pa tudi z raznolikimi ustanovami in društvi, še posebej zgledno pa je sodelovanje s krajani Pišec. Najmanjša šola v Posavju je pred petnajstimi leti postala regijsko središče Unescovih šol Posavja, Dolenjske in Bele krajine, v katerega je bilo takrat vključenih devet šol, zdaj jih je že dvanajst. Temelj delovanja pišeške šole kot Unesco šole so štirje Delorsovi stebri: učiti se, da bi vedeli; učiti se delati; naučiti se živeti skupaj ter učiti se biti. Na šoli je zrasel posrečen nacionalni projekt Moder stol – nekdo misli nate. Prav tako imenitna je bila Obarvana slovenščina, inovativni model za raziskovanje slovenskih narečij, ki je že pred dvajsetimi leti temeljil na digitalni tehnologiji in internetu. Prav zdaj nastaja zbirka pišeških pripovedk, zapisanih v barvitem pišeškem dialektu. V letu 2019 OŠ Maksa Pleteršnika Pišece obeležuje 20-letnico članstva v Unesco ASP net mreži ter 20 let organiziranja in izvedbe mednarodnih Unesco taborov Premikamo meje.

KULINARIČNA PREDSTAVITEV PIŠEC

Program slovesnosti, ki jo je povezovala Jožica Kene, so oblikovali učenci šole, Timeja Račič Ogorevc s petjem, folklorna skupina Duplo iz Pišec in Ženski pevski zbor KD Orlica Pišece pod vodstvom Franca Veglja. Dogajanje se je nato prestavilo pred večnamenski dom, kjer so društva na stojnicah predstavila domačo kulinariko (poudarek je bil na pišeški marelici in koruzni moki). Obiskovalcem so izdelke ponujali TD Pišece, društvo Tomos Pišece, društvo Pleteršnikova domačija, društvo kmetic Pišece, KO ZBV NOB Pišece in PGD Pišece. Krajevni praznik so sklenili z družabnim srečanjem z glasbo TOP X banda. V teh dneh so organizirali tudi nekatere druge dogodke v sklopu krajevnega praznika, in sicer nogometni turnir med vasmi KS Pišece, 12. tradicionalni kolesarski maraton od Pišec do Kumrovca (udeležilo se ga je 32 kolesarjev) in nazaj ter tekmo v streljanju na glinaste golobe in pokušino golaža.

R. R., foto: R. R. in D. Lipej
« Nazaj na seznam