Časopis za pokrajino Posavje
16.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznik občine Krško: nadaljujejo z večjimi naložbami

Objavljeno: Ponedeljek, 29.05.2017    Rubrika: NOVICE Sporočilo
DJI_0038

Nadaljevanje izgradnje krške obvoznice je po mnenju župana Stanka zgodovinski projekt, ki ga mesto dočaka enkrat na 50 let.

Ob prazniku občine Krško, ki ga praznujejo v spomin na prve krške žrtve in vrnitev izgnancev, je župan mag. Miran Stanko skupaj s podžupanjo občine Krško Ano Somrak in direktorico občinske uprave Melito Čopar na novinarski konferenci predstavil rezultate dela v preteklem letu in zastavljene načrte.

Preteklo leto ocenjuje kot uspešno, saj so stekle aktivnosti za kar nekaj večjih projektov oz. naložb, katerih gradnja bo v glavnini potekala v tem in naslednjih letih.

Obcina_Krsko_praznik_novinarska (1)

Z leve: podžupanja Ana Somrak, župan mag. Miran Stanko in direktorica občinske uprave Melita Čopar

V letu 2016 je Občina Krško realizirala za 32 milijonov evrov prihodkov in 31,3 milijona odhodkov. Med večjimi projekti oz. naložbami leta 2016 je gotovo nadaljevanje gradnje krške obvoznice. V lanskem oktobru je bila podpisana zgodovinska pogodba za nadaljevanje izgradnje krške obvoznice z izgradnjo tretjega krškega mostu s krožiščem in navezavo do Megadoma v vrednosti 4,7 milijona evrov, dela pa so že v polnem teku. Med večjimi je župan izpostavil energetske sanacije in obnove osnovnih šol v Krškem in Koprivnici ter rekonstrukcije in obnove številnih cestnih odsekov, kolesarskih poti …

Kot je poudaril, Občina Krško na različnih področjih s financiranjem ali sofinanciranjem, ki tudi presega zakonsko določene deleže, omogoča pogoje za višjo kakovost bivanja. Kot na primer s subvencioniranjem komunalnega prispevka, čistilnih naprav in kanalizacijskih priključkov, subvencioniranjem razlike v ceni za vrtce, z omogočanjem brezplačne šole v naravi, sofinanciranjem zimskega in letnega letovanja otrok, pomoči na domu, zagotavljanjem sredstev za javna dela …
 
Tudi leto 2017 investicijsko naravnano
Kot je pojasnil župan občine Krško mag. Miran Stanko, v skladu s sprejetim predlogom proračuna za naslednji dve leti za leto 2017 prihodki Občine Krško znašajo 34,8 milijona evrov, za leto 2018 pa 36,8 milijona, odhodki pa 35,5 milijona evrov za leto 2017 in 35,4 milijona za leto 2018. Večji delež odhodkov predstavljajo naložbe in programi na področju družbenih dejavnosti, torej izobraževanja, šolstva, kulture, športa in sociale, ter na področju gospodarske infrastrukture, s poudarkom na vzdrževanju in obnovi cestnega omrežja.
 
Na področju družbenih dejavnosti je po besedah podžupanje Ane Somrak v vrsti energetskih sanacij osnovnih šol v času letošnjih šolskih počitnic na vrsti prva faza energetske sanacije osnovne šole v Podbočju, 2. faza pa naslednje poletje. Prav tako se bo po koncu šolskega leta začela tudi nadomestna gradnja vrtca pri OŠ Adama Bohoriča v Brestanici, med letošnje naložbe na področju šolstva pa so uvrstili tudi obnovo kuhinje, kurilnice in knjižnice na osnovni šoli v Koprivnici. Na področju obnov šol in vrtcev tako v občini Krško ostanejo še obnova OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, vrtec Senovo in vrtec v Velikem Podlogu. Na področju kulture je v ospredju priprava prostorske dokumentacije za obnovo in dograditev Valvasorjeve knjižnice v Krškem, na področju športne infrastrukture pa obnova nogometnega igrišča na stadionu Matije Gubca.
 
Kot je v nadaljevanju pojasnila direktorica občinske uprave Melita Čopar, so načrti na področju gospodarstva usmerjeni predvsem v naložbe v kmetijska gospodarstva: agromelioracije Gorica in komasacija v Velikem Podlogu, v okviru obnove objektov: nadomestna gradnja na CKŽ 19 (bivša Železnina), zaključena je obnova in nadgradnja tržnice. Na področju gospodarske infrastrukture sledi modernizacija cest in ulic (Zdolska cesta, Cankarjeva, Papirniška v Krškem, Bračičeva na Senovem, Veliki Podlog – Gržeča vas – Mali Podlog, odseki cest Stolovnik – Raztez, Sp. Dule – Ivandol – Nemška vas, Koprivnica – Leskovce, Leskovec – Senuše, Planina – Smečice, Rožno – Presladol, Veliki Trn – Smečice, Zdole – Ravne pri Zdolah, rekonstrukcija ceste Senovo – Belo - Reštanj), nove kolesarske povezave, nadaljevanje izgradnje krožišča (Dorc v Brestanici), pločniki (Rožno-Brestanica, D. Leskovec, Sp. Libna – Stari Grad (projekt. dokumentacija), Zdole, Rudarska, Šercerjeva (Senovo)), mostovi (v Anžah zaključen, Tomšičeva), sistem izposoje koles v Krškem, plazovi (Armeško, Vrh pri Površju, Prevole, Cankarjeva (Senovo)), širokopasovne povezave (konec aprila 2400 priključenih na omrežje), nadgradnja kanalizacijskega sistema (Senovo, Brestanica, Leskovec pri Krškem II. faza, Krško, Dolenja vas (Marof) …); komunalna infrastruktura v PC Drnovo – zahod; Gorica, Jelše, Veliki Podlog, Pristava ter nove mrliške vežice v Krškem, na Raki in priprava projektne dokumentacije za pokopališče Stranje.

Pridobitve ob letošnjem občinskem prazniku
Poleg številnih prireditev, ki so se že ali pa se bodo vse do 10. junija še zvrstile ob občinskem prazniku (več o prireditvah na tej povezavi), bodo v teh dneh slovesno odprli nekaj zaključenih projektov oz. naložb. Danes popoldan rekonstrukcijo mostu v Anžah, v sredo zaključek rekonstrukcije Bračičeve ulice na Senovem, v soboto, 3. junija, zaključek obnove in nadgradnje tržnice na Vidmu v okviru ribiškega dneva, 5. junija bodo namenu predali nov poslovilni objekt na pokopališču v Brestanici, 6. junija bodo obeležili zaključek energetske sanacije vrtca Pika Nogavička v Leskovcu pri Krškem,  8. junija pa bodo namenu predali novo krožišče na cesti Drnovo – Križaj v Velikem Podlogu. Osrednja slovesnost s podelitvijo nagrad letošnjim nagrajencem bo potekala v sredo, 7. junija, ob 17. uri v Kulturnem domu Krško in se nadaljevala z druženjem na trgu Matije Gubca od 19. dalje.
 
Vir: Občina Krško
 
« Nazaj na seznam