Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznik posavskih upokojenk in upokojencev

Objavljeno: Sreda, 31.05.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
Upokojenci na Studencu 2023 (38)

Srečanje posavskih društev upokojencev je s plesnim nastopom obogatila FS Spomin DU Sevnica …

Tradicionalnega srečanja društev upokojencev Posavja, ki je konec maja potekalo pod velikim šotorom na Studencu, se je udeležilo okoli 700 članic in članov iz 14 posavskih upokojeniških društev.

Po uvodnem nastopu folklorne skupine Spomin Društva upokojencev Sevnica, ki se je v nadaljevanju programa še predstavila z venčkom ljudskih plesov, je izrekla dobrodošlico vsem navzočim predsednica sevniškega društva upokojencev Ana Jelančić.

Upokojenci na Studencu 2023 (68)

… in MePZ Srebni glas, ki deluje dobra tri leta v okviru DU Sevnica.

Sevniški župan Srečko Ocvirk, ki je bil častni govornik, je izpostavil pomen osebnega druženja kot dober zgled, saj se v času razvoju digitalizacije medsebojni osebni stiki izgubljajo. »Zelo pomembno je, da smo v svojem življenju zadovoljni, zadovoljstvo pa praviloma ne gradijo materialne stvari, temveč medsebojni odnosi,« je dejal ter spregovoril tudi o pokojninah, predvsem najnižjih, ki so nižje kot socialni prejemki. Zavzel se je za sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi, pohvalil socialnovarstveno storitev pomoč družini na domu ter dodal, da so pomembne tudi investicije na področju institucionalnega varstva starejših.

Upokojenci na Studencu 2023 (9)

V zaključku uradnega dela so folklorniki povabili na ples tudi župane in ministra.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je izpostavil sodelovanje med posavskimi občinami in župani, kar bi lahko bilo zgled celotni Sloveniji: »To, kar delamo v Posavju, ne dela nobena druga pokrajina v Sloveniji. Vsak od županov prihaja iz neke druge stranke, a ko je treba stopiti skupaj za Posavje, stopijo skupaj in s tem dokazujejo, da zmorejo, znajo in hočejo sodelovati med seboj. So svetla točka v Sloveniji, ki kaže, kako bi morali v naši državi delovati.« V nadaljevanju se je zahvalil upokojenkam in upokojencem: »S svojim trdim delom ste skozi leta in leta gradili temelje naše lepe domovine. Vaša predanost in vaša vztrajnost sta bili ključni za tako močne temelje, kot jih imamo. Brez vas Posavje ne bi bilo takšno, kot je in mislim, da se vam mlajši premalokrat zahvalimo za ta vaš trud ...«

Upokojenci na Studencu 2023 (1)

Skupinska fotografija z nastopajočimi, župani, ministrom, vodstvom DU Sevnica in PZDU Posavje ter povezovalko programa

Dobro razpoložene posavske upokojenke in upokojence so nagovorili še predsednik PZDU Posavje Jožef Žnidarič ter župan občine Kostanjevice na Krki Robert Zagorc, župan občine Brežice Ivan Molan in župan občine Radeče Tomaž Režun. Iz Izole je prinesla prisrčne pozdrave s povabilom, da naj se še najprej v tako lepem številu udeležujejo letovanj v hotelu Delfin, Daša Ždrnja Gregorič.

Srečanje, ki ga je povezovala Petra Zupančič, je s pevskim nastopom popestril MePZ Srebrni glas DU Sevnica, ki se bo pod vodstvom zborovodkinje Monike Rožej predstavil v petek, 2. junija, ob 18. uri v sevniški kulturni dvorani na svojem prvem samostojnem koncertu. Folklorna skupina Spomin DU Sevnica se je predstavila z venčkom ljudskih plesov. Lične kuhinjske krpe z izvezenim napisom PZDU Posavje, ki so jih prejeli gosti in nastopajoči, je pripravila rokodelska sekcija DU Brestanica pod imenom »Pridne roke Rajhenburga«. Za pogostitev je skrbelo Gostišče Janc, druženje pa je ob ubranih ritmih skupine Juhu banda trajalo še dolgo v petkovo pozno popoldne.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte