Časopis za pokrajino Posavje
31.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prelistajte in preberite novo številko Posavskega obzornika s tematskimi stranmi Znanje

Objavljeno: Četrtek, 06.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Najava-PO03-2020

Naslovna stran tretje številke Posavskega obzornika v letu 2020

Danes je izšla tretja letošnja številka Posavskega obzornika. Stopili smo že v drugi mesec letošnjega leta, februar je vsako leto rezerviran tudi za informativne dneve na šolah in fakultetah, na katerih se bodoči dijaki in študenti informirajo o nadaljnjem izobraževanju. Tudi v našem časopisu prostor namenimo koristnim prispevkom in informacijam o ponudbi posavskih srednjih šol in fakultet pa tudi izobraževalnih ustanov s širšega območja Posavja.

Na tokratnih tematskih straneh Znanje pišemo podrobneje o poklicih prihodnosti, za katere ugotavljamo, da večine med njimi niti še ne poznamo. Po nekaterih raziskavah bo namreč v prihodnosti, ko se bodo zaposlovali današnji učenci, več kot 60 % delovnih mest s poklici, ki danes še ne obstajajo. Ne spreglejte tudi prispevka o psihoterapevtki Anji Kurent in metodi učenja Brainobrain. V Sloveniji trenutno deluje 20 centrov Brainobrain, krški center pa izstopa po vrhunskih dosežkih otrok v hitrostnem računanju.

Udeležili smo se tudi letošnjega srečanja posavskih županov s predstavniki medijev, ki je potekalo v Bistrici ob Sotli in o katerem si lahko preberete v tej številki. Župane smo med drugim povprašali, kako ocenjujejo sodelovanje med posavskimi občinami. Naš novinar se je nedavno udeležil posveta v Državnem svetu z naslovom »Slovenija prihodnosti v luči podnebnih sprememb – je zadrževanje vode nuja ali možnost v procesu prilagajanja podnebnim spremembam?«, na katerem je bilo tudi kar nekaj Posavcev: predstavnikov z energetiko povezanih podjetij, Občine Brežice, Kostanjevice na Krki itd. Izpostavljeno je bilo, da bi morali zadržati vsaj nekaj % letnih količin vode, za kar potrebujemo velike hranilnike.

Bili smo tudi na slovesnosti ob 100. obletnici Gasilskega pihalnega orkestra Loče, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je skupaj z brežiškim županom in predsednikom ločke godbe kot prvi zarezal v kar meter veliko rojstnodnevno torto, kar smo ovekovečili tudi z naslovno fotografijo te časopisne številke.

Prebrali boste lahko tudi še o: sejah občinskih svetov v Krškem in Sevnici, kjer je bila v ospredju pokrajinska zakonodaja oz. načrti zavoda KŠTM; pogovor z direktorjem Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki Goranom Milovanovićem, ki pravi, da je v kulturi potrebna širša podpora; podelitvi nagrade Jakob 2020 projektu Gradovi Posavja; da so posavski župani kritični do nove državne prostorske strategije do leta 2050; okrogli miza o dolgotrajni oskrbi, kjer je bilo izpostavljeno, da je nujna sistemska ureditev; občnem zboru članov Društva rejcev krškopoljskega prašiča; da je izšel prvi almanah občine Radeče; 4. kmetijskem forumu v Brežicah, na katerem so skozi strokovna predavanja iskali rešitve za manj pesticidov v kmetijstvu; da tudi posavske punce brcajo; začetku Bohoričevega leta z izdajo znamke; odprtju slikarske razstave Rajka Požarja; vadbeni skupini iz Loke pri Zidanem Mostu; srečanju predstavnikov občine in verskih skupnosti v krški in sevniški občini, srečanju nekdanjih sevniških radijcev ter dijakinjah Tjaši Oštir in Tjaši Zupanc, ki sta združili poklic in hobi.

Prijetno branje želimo!

Uredništvo
« Nazaj na seznam