Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pri Omerzelovih odkrito spominsko obeležje PVD Sever

Objavljeno: Sreda, 12.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
pvd sever - obeležje (38)

Vojko Omerzel in Peter Železnik ob odkritju spominskega obeležja

V Stolovniku so včeraj popoldne v Policijskem veteranskem društvu (PVD) Sever Posavje na domačiji družine Omerzel, ki je pod svojo streho v nemirnem letu 1991 v hrambo sprejela orožje in strelivo za oborožitev rezervnega sestava milice tedanje Uprave za notranje zadeve (UNZ) Krško, odkrili spominsko obeležje.

pvd sever - obeležje (32)

Prvi trije možje PVD Sever Posavje: spredaj sekretar Anton Vodopivec in predsednik Roman Kržan (desno), zadaj podpredsednik Vlado Bezjak

Ob tem sta predsednik PVD Sever Posavje Roman Kržan in podpredsednik Vlado Bezjak udeležence spomnila, da so bile aprila v letu 1990 izvedene prve demokratične volite v R Sloveniji, pol leta pred tem pa s strani okoli 6.500 tedanjih miličnikov, rezervnih miličnikov in drugih organov za notranje zadeve strateško in učinkovito preprečen t. i. Miting resnice, kar je bil razlog, da je bil maja 1990 izdan dekret o razorožitvi občinskih štabov Teritorialne obrambe (TO) po Sloveniji. Glede na to, kakor je poudaril podpredsednik PVD Vlado Bezjak, da so se konflikti z zveznimi organi tedanje Jugoslavije in z Jugoslovansko ljudsko armado stopnjevali, je že vse nakazovalo na to, da odcepitev R Slovenije iz skupne države ne bo miroljubna. Razen v sevniški TO so se oddaji orožja odločno uprli v krški in brežiški TO, da bi preprečili morebitni poskus zasega orožja tudi po postajah milice, pa so se za tovrsten ukrep umika orožja in streliva spomladi leta 1991 odločili tudi na UNZ Krško. Na območju občine Krško je tako Postaja milice Krško vzpostavila 18 tajnih skrivališč, je povedal Bezjak, od tega na območju Krajevne skupnosti Brestanica na dveh lokacijah, za kar je poskrbel v dogovoru z domačini tedanji vodja varnostnega okoliša Peter Železnik, in sicer na domačiji Alojza Sinkoviča in Vojka Omerzela, obeh iz Stolovnika. Orožje sta družini, zavedajoč se, da bi utegnili biti v primeru vojne večjih razsežnosti spričo tega tudi ogroženi, imeli pod svojima strehama v hrambi vse do odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, to je v mesecu oktobra 1991. leta.

pvd sever - obeležje (31)

Otroški zbor brestaniške šole med nastopom

Poleg večjega števila zajetih vojakov JLA med 10-dnevno vojno so miličniki Postaje milice Krško – tedaj jih je bilo zaposlenih 39, povprečna starost je znašala 28 let, povprečna delovna doba pa osem let – v sodelovanju s TO zavzeli tudi skladišče kerozina v Vejarju v Leskovcu pri Krškem, prečrpališče kerozina v Stari vasi pri Krškem in opravili še vrsto drugih nalog. »Naj glasno in ponosno povem,« je dejal še med drugim Bezjak, v tistem času pomočnik komandirja PM Krško, na krajši slovesnosti na domačiji Omerzel, na naslovu Stolovnik 18, »da je 23. 6. 1991 takratni republiški sekretar za notranje zadeve odredil 50 % mobilizacijo, naslednji dan 100-odstotni vpoklic rezervnih miličnikov in da so se prav vsi odzvali ter v dobrih dveh urah prišli na odrejena mobilizacijska mesta.« Ob tem se je zahvalil občanom, ki so v negotovih časih nesebično nudili vsestransko pomoč miličnikom in pripadnikom TO, še posebej pa Marti in Vojku Omerzelu, rekoč: »Vaša družina je bila delček v mozaiku, ki je pomagal ohraniti našo mlado državo, nam pa vlil samozavest, da bomo enotni in skupaj izpolnili cilj naših dedov in pradedov ter imeli svojo državo.«

Ob spremljajočem programu, ki ga je moderiral Robert Perc, z glasbenimi nastopi pa popestrila otroški pevski zbor OŠ Adama Bohoriča Brestanica in trobilni kvartet policijskega orkestra, sta Vojko Omerzel in Peter Železnik odkrila spominsko ploščo. Zakoncema Omerzel se je za njun doprinos zahvalil tudi župan občine mag. Miran Stanko.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte