Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prihajajoči dnevi, tedni, meseci vabijo na različne dogodke

Objavljeno: Sobota, 20.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Prihajajoči dnevi, tedni, meseci vabijo na različne dogodke

V poročni dvorani sevniškega gradu so predstavnice in predstavnik KŠTM predstavili nekatere prihajajoče dogodke, ki bodo popestrili vsakdan v občini Sevnica.

V prihajajočih aprilskih dnevih ter mesecu maju in juniju se bodo v Sevnici in na Lisci odvijali zanimivi dogodki, ki so jih na četrtkovi novinarski konferenci v poročni dvorani na sevniškem gradu predstavili direktorica javnega zavoda KŠTM Mojca Pernovšek, svetovalec za kulturo na zavodu Rok Petančič, referentka za športne dejavnosti Petra Biderman in zunanja sodelavka za mladinske dejavnosti Barbara Zagorc.

Gozd je kultura
V torek, 23. aprila, ob 18. uri bo na sevniškem gradu potekalo odprtje tematske poti z imenom Gozd je kultura, ki je nastala v okviru projekta »ReviZen – Zelena doživetja Posavja«. Gre za tematsko krožno pot, ki se začne na spodnjem parkirišču pod gradom in nato poteka po urejeni poti okoli gradu. Ob poti bodo obiskovalke in obiskovalci spoznavali drevesne vrste in delovanje tako posameznega drevesa kot celote. Ob poti stoji tudi didaktičen objekt, t. i. deblak – veliko votlo drevo, v katerem se nahaja prikaz 32 drevesnih vrst. Ob poti stoji tudi nov čebelnjak, ki je nastal v okviru projekta Trajnostni razvoj Lisce za zdravo Posavje.

Delavnica na temo priprave strategije za mlade
V MC Sevnica bo v četrtek, 25. aprila, ob 18. uri v sodelovanju med Občino Sevnica, KŠTM Sevnica in Zavodom Dobra družba potekala delavnica, ki jo bo vodil Matej Cepin, izkušen mladinski trener in direktor Socialne akademije. Z njo želijo organizatorji pristopiti k pripravi lokalne strategije za mlade in je namenjena vzpostavitvi skupne razprave o razvoju mladinskega področja znotraj občine. Na delavnico so vabljeni vsi, ki želijo dati svoj prispevek razvoju mladinskega področja znotraj občine. Prijave se zbirajo na mladi.sevnica@kstm.si do vključno 22. aprila 2019.

Projekt mladih z nazivom EU – tu in zdaj
Štiri dni kasneje, v ponedeljek, 29. aprila, bo v MC Sevnica ob 9. uri v okviru Evropskega tedna mladih potekal izobraževalni dogodek za mlade z naslovom »EU – tu in zdaj«. Namen dogodka je mlade v lokalnem okolju spodbuditi k razumevanju delovanja Evropske unije in jim z igranjem vlog v skupini ter obiskom Hiše EU v Ljubljani še bolj približati slednjo ter njene temeljne institucije odločanja. Dogodek je brezplačen za vse mlade udeležence in udeleženke. Zaradi omejenega števila prostih mest organizatorji dogodka priporočajo čim prejšnjo prijavo na mladi.sevnica@kstm.si.

Mednarodno ocenjevanje modre frankinje
V konferenčni dvorani na sevniškem gradu bo v četrtek, 9. maja, potekalo ocenjevanje vzorcev vin z modro frankinjo, ki ga bo izvedla 7-članska mednarodna strokovna komisija po 100-točkovni metodi. Predsednik ocenjevalne komisije bo Robert Gorjak, mednarodno uveljavljeni in priznan vinski poznavalec ter publicist z diplomo londonske vinske šole WSET iz vina in žganih pijač. Na ocenjevanje modrih frankinj so poleg slovenskih povabljeni tudi vinarji iz Avstrije, Nemčije, Slovaške, Češke, Madžarske, Hrvaške, Srbije in Romunije. Ocenjevanje in izbor najboljših modrih frankinj za leto 2019 bo potekalo v treh kategorijah, in sicer letnik 2018 ter ostali letniki (vključno z barrique) in ostali (predikati, penine, rosé …).

KOLOfest – kolesarski dogodek v okviru projekta »Ride & Bike II«
V soboto, 11. maja, se bo na Lisci odvijal kolesarski dogodek KOLOfest 2019 s pestrim celodnevnim programom.
Od 8.30 do 13.00 bo potekal 5-urni MTB tečaj za prijavljene udeležence. V posamezni skupini bo do osem tečajnikov, in sicer bodo tri skupine otroške (do 18 let) in skupina odraslih. Zavod KŠTM zbira prijave do 3. maja, in sicer na obrazcu, ki ga najdete na strani www.kstm.si. Tečaj za otroke bo potekal na pump tracku in okolici Lisce. Tečaj za odrasle bo potekal v okolici Lisce.
Od 8.30 do 17.00 bodo pred Tončkovim domom na Lisci na ogled tudi e-kolesa z možnostjo krajše poskusne vožnje. Uporaba e-koles je brezplačna, zaželena pa je rezervacija termina, in sicer do 3. maja na obrazcu na strani www.kstm.si.
Od 14.00 do 17.00 bo organiziran voden turistični MTB izlet po okolici Lisce. Izleta se bodo udeležili tečajniki, testni vozniki e-koles, ostali zainteresirani … Izlet je organiziran in voden s strani vodnikov v manjših prilagojenih skupinah in niso predmet skupinske organizirane vožnje v obliki maratona ipd. Udeležba na izletu je brezplačna.
Del celodnevnega dogajanja na Lisci bo med 9.30 in 12.30 namenjen tudi predstavitvi projekta »Ride & Bike II« (R&B) ter strategiji razvoja turizma, v katerega je vključeno tudi kolesarjenje v sevniški občini. Del predstavitve bo tudi potek umeščanja in izgradnje namenske kolesarske poti z Lisce.

Sevn'ška kuhinja na trgu
Na Glavnem trgu v starem mestnem jedru Sevnice bo mogoče v petek, 17. maja, od 15. do 22. ure na uvodni prireditvi festivala Sevniško grajsko poletje 2019 odkrivati domače okuse lokalne in regionalne posavske kulinarike. Poudarek bo na jedeh iz lokalno pridelanih sestavin, pripravljenih na moderen in inovativen način. Na pokušino bodo tudi izbrana posavska vina, med katerimi ne bo manjkala avtohtona slovenska kraljica rdečih vin – modra frankinja.

Festival Modre frankinje
V parku ob sevniškem gradu bo v četrtek, 6. junija, med 17. in 22. uro deveto leto zapovrstjo potekal vinsko-kulinarični dogodek s pokušino najboljših modrih frankinj, izbrano kulinariko, tržnico lokalnih dobrot, nagradno igro, koncertom Ujemanje vina in glasbe, vodenim ogledom gradu ter kulturno-glasbenim programom z zasedbo Krajnci. Med festivalom bodo kulinarični del prevzeli izbrani kuharji, ki bodo pripravili značilne posavske jedi in osmislili kombinacijo modre frankinje z njimi. Na dogodku bodo tudi razglasili absolutnega zmagovalca mednarodnega ocenjevanja modre frankinje.

Dan slovenskih planinskih doživetij
Za ljubitelje pohodništva bo v soboto, 15. junija, potekal t. i. dan pohodništva Lisca, ki ga pripravljata Planinsko društvo Lisca Sevnica in Planinska zveza Slovenija. V okviru dogodka bodo med drugim pripravili osem vodenih pohodov in tri turna kolesarjenja.

Tek, poimenovan »Sevniška 10-ka«
V nastajajočem novem parku ob Savi pri Srednji šoli Sevnica, v katerem so zasajene lipe lepo pognale, bo v nedeljo, 8. septembra, potekal dobrodelni tekaški dogodek v organizaciji Atletskega kluba Sevnica in KŠTM Sevnica. Odvijali se bodo otroški teki na 300 in 1000 metrov dolgi progi ter za odrasle na 4 km in 10 km dolgi krožni progi.

S. R.
« Nazaj na seznam
»