Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prikaz delovanja namakalnega sistema

Objavljeno: Sreda, 19.07.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
kalce naklo namakanje (3)

Prikaza na njivskih površinah v bližini Kalce - Nakla so se udeležili številni kmetovalci.

Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto in Občina Krško sta na območju namakalnega sistema Kalce - Naklo v torek zvečer pripravila praktični prikaz namakanja za kmetovalce z območja KS Veliki Podlog in Krško polje, da bi jih navdušili za širitev namakalnega sistema.

Kot je povedala svetovalka za zelenjadarstvo na novomeškem zavodu Natalija Pelko, se lahko kmetovalci letos, ko je suša na tem območju tako izrazita, zavejo, "da se lahko le z njihovim glasom 'za' namakalni sistem razširi in lahko pridejo do vode na drugačen način, torej ne le s posamičnimi vrtinami, ampak z organiziranim črpanjem iz vodnega vira, bodisi reke Krke bodisi Save".

kalce naklo namakanje (17)

Prikaz namakanja z razpršilci

Medtem ko zelenjadarska pridelava brez urejenega namakanja sploh ni možna, tudi v poljedelski pridelavi postaja namakanje nujen dopolnilni agrotehnični ukrep, pravi svetovalka za poljedelstvo in travništvo na novomeškem zavodu Mateja Strgulec. Namakanje pride v poštev pri koruzi, krompirju, strniščnih dosevkih na čelu z ajdo in drugih kulturah.
 
Kar številnim udeležencem prikaza so predstavili vse načine namakanja: kapljičnega, z razpršilci in z rolomati. Delovanje namakalnega sistema Kalce - Naklo, ki deluje že dobro desetletje in po razširitvi pokriva okoli 250 hektarjev površin, je predstavil njegov upravljalec Andrej Vrhovšek. Uporabniki sistema (teh je 15, od tega nekaj večjih) dobro sodelujejo in se usklajujejo med sabo, namakajo pa ne le zelenjavo, jagode in sadike trt, pač pa tudi koruzo in druge poljščine. »Brez namakanja ne bi bilo ničesar, z njim lahko izničimo vpliv narave,« je poudaril Vrhovšek.

Agrometeorologinja dr. Andreja Sušnik z ARSO je predstavila ne najbolj obetavne meteorološke napovedi za prihodnost, ki kažejo, da bodo poletja čedalje bolj vroča in sušna, potrebe po namakanju pa zato čedalje večje.

P. P.
 
« Nazaj na seznam