Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prireditev Slovo mladega vina za še boljšo promocijo vin iz brežiške občine

Objavljeno: Sobota, 26.01.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
vtkd_cerklje_slovo_mladega_vina62

Lepo obiskana prva prireditev Slovo mladega vina

Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki je v sodelovanju z ostalimi petimi vinogradniškimi društvi iz občine Brežice (Bizeljsko, Pišece, Sromlje, Gadova peč, Dolina – Jesenice) in Občino Brežice v petek v avli Upravne enote Brežice prvič organiziralo prireditev oz. predstavitev projekta Slovo mladega vina.

vtkd_cerklje_slovo_mladega_vina74

Aktualni cvičkova princesa in vinska kraljica Bizeljskega

Potem ko se je prvo opravilo v vinogradih – rez vinske trte – na Vincencevo že začelo in ker se že obeta letnik 2019, so se odločili, da se družno poslovijo od mladega vina 2018. Kot je dejala predsednica VTKD Cerklje ob Krki Melita Oštrbenk, je ideja omenjenega projekta nastala ob postavitvi slik razstave Cvičkorel, na kateri so se s svojimi vini predstavila vsa vinogradniška društva brežiške občine. Vsa društva so izrazila željo, da bi petkova prireditev postala vsakoletna v mesecu januarju, značaj projekta naj bi bil strokoven, promocijski in degustacijski s predstavitvijo vin iz tukajšnjih vinskih goric. Izpostavila je tudi, da je prišlo do pobude, da bi se vinogradniki občine Brežice povezali v občinsko zvezo vinogradnikov, ki je trenutno v ustanavljanju.

Po besedah Romana Matjašiča z Občine Brežice ima vinogradništvo v brežiški občini bogato tradicijo, kar dokazujejo tudi zgodovinski viri. Po podatkih iz registra pridelovalcev grozdja in vina je v občini Brežice 1975 pridelovalcev, ki grozdje pridelujejo na 750 hektarjih in imajo posajenih tri milijone trsnih cepljenk. V občini imajo tri zaščitena vina – cviček PTP ter rdeči in beli bizeljčan PTP. Dejal je, da so se površine vinogradov v občini v primerjavi z letom 1980 (približno 1100 hektarjev) do danes kar zmanjšale (705 hektarjev). »Vendar ni za obupati, kajti tudi v zgodovini so se večkrat pojavili podobni težki časi, ko se je pojavila trsna uš,« je poudaril in dodal, da se je prvič pri nas trsna uš pojavila leta 1880 v Kapelah, tri leta kasneje pa so bile na Sromljah prve in tudi zadnje žrtve neuspešnega zatiranja s kemičnimi pripravki te bolezni vinske trte, saj so se domačini uprli pozivu iz Avstro-Ogrske, da je treba vinograde že med letom, ko so bili na trtah grozdi, uničiti. Leta 1897 je bila na Bizeljskem prva razstava grozdja z že nacepljenih trt. Potem so se razvile tudi nove dejavnosti, kot npr. trsničarstvo. Kot je še povedal Matjašič, se danes pojavljajo novi škodljivci in ekstremne vremenske razmere, a po njegovem ni za obupati, saj se vedno najdejo novi pristopi. »Tako kot je trta preživela tisočletja, tako bo tudi vinogradnik šel naprej. V občini Brežice je perspektiva razvoja vinogradništva in vinarstva, imamo tudi nekaj avtohtonih sort, kot je rumeni plavec, ki ima velik potencial za nadaljnji razvoj, še zlasti pri pridelavi penečih vin,« je izpostavil in še hudomušno zaključil: »Z vinom je treba kot z ženskami – zmerno in vsak dan.«

Župan Ivan Molan je omenil, da je ideja o tej prireditvi, s katero bi se poslovili od mladega vina in dodatno promovirali vina, prišla od Romana Baškovča. Dodal je, da je treba v občini delati čim več na promociji vinogradništva in vin, da se bodo ta čim bolj tržila ter se bo vinogradništvo povezalo s turizmom in ostalimi dejavnostmi. Navzoče so pozdravili še predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak ter cvičkova princesa Ana Pavlin in vinska kraljica Bizeljskega Andreja Mihelin.

Brez kulturnega programa na prireditvi tudi ni šlo, za kar so poskrbeli MoPZ Slavček z Velike Doline, Pišečka Mica, družina Zagmajster, skupina Trta in trije mladi harmonikarji. Po uradnem delu, ki ga je povezovala Doroteja Šekoranja, je sledila še pokušina vin po posameznih stojnicah vinogradniških društev, da pa je bilo tudi kaj za pod zob, pa so poskrbele članice Društva kmetic Brežice.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte