Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prva dva dneva v Covid točki v Sevnici sprejeli 60 bolnikov; v Brežicah do zdaj trije pozitivni primeri

Objavljeno: Torek, 24.03.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Covid (13)

V ZD Sevnica imajo Covid točko, v kateri so pripravljeni prostori tudi za morebitne najtežje primere.

Minuli petek je začela v kletnih prostorih ZD Sevnica z delovanjem ambulanta Covid-19 za odrasle in otroke, ki je namenjena vsem, ki kažejo znake infekcijskega obolenja (vročina, kašelj, težko dihanje, nahod in driska). Za pregled se je treba predhodno naročiti na telefonsko številko 07 81 61 500.

SPREJEM V COVID TOČKI V ZD SEVNICA

Potek dela nam je predstavil vodja NMP Jurica Ferenčina, dr. med., spec. druž. med.: »Vsi pacienti, ki pokličejo ali pridejo v naš zdravstveni dom, so najprej triažirani ob vstopni točki na glavnem vhodu. Tisti, ki kažejo znake infektivne bolezni, so nato preusmerjeni v našo Covid točko, kjer se zdravnik družinske medicine glede na pacientovo klinično sliko odloči, ali je potreben pregled v Covid točki ali pa pacientu samo poda navodila za zdravljenje v domačem okolju. Pregled, če gre za otroka, opravi pediater. Ob prihodu v Covid točko triažna medicinska sestra pacienta ponovno razvrsti v triažno kategorijo glede na njegove simptome in meritve vitalnih znakov in nato je pacient usmerjen v ustrezno ambulanto – za odrasle ali otroke. Vse ambulante so polno opremljene in omogočajo celostno obravnavo vseh bolnikov, pripravljeni smo tudi na najtežje primere.«

V preteklih dveh dneh so od začetka delovanja Covid točke v sevniškem zdravstvenem domu obravnavali 60 bolnikov in odvzeli 30 brisov. Obravnavali so tudi dva bolnika s težkim kliničnim stanjem, a so z dodatnimi preiskavami izključili okužbo s koronavirusom, dva bolnika s sumom na koronavirus sta v samoizolaciji. »Pri doslej pregledanih pacientih je šlo največkrat za lažjo simptomatiko – malo vročine, kašlja, nosnega izcedka, bolečine v mišicah – in taki pacienti prejmejo navodila za zdravljenje na domu,« pojasni in doda, da je pacient v primeru, ko ima razvito lažjo simptomatiko in mogoče nekatere dodatne bolezni, zaradi katerih bi se njegovo zdravstveno stanje lahko poslabšalo, povabljen v Covid točko na pregled. »Vsi nujni pacienti se obravnavajo takoj, kajti ključnega pomena je prvi kontakt med pacientom in zdravstvenimi delavci zaradi pridobivanja prvih informacij. Večina pacientov je pregledana še isti dan,« še pove in nadaljuje, da vsakodnevno opravijo veliko število telefonskih pogovorov, tako da »telefoni pregorevajo« in zgodi se, da se v zdravstvenem domu ne zmorejo oglasiti takoj. »Veliko ljudi je doma in vsi kličejo takoj zjutraj, kar pa ni možno takoj obravnavati. Včasih to povzroča malo slabe volje, a žal ne gre drugače,« opozori zdravnik in priporoča kontakt preko e-pošte.

V ZD Sevnica se trudijo pridobiti in vzpostaviti še točko za zobozdravstveno zaščito, ki jo morajo pacienti z zobozdravstvenimi težavami trenutno iskati izven regije.

VSTOPNA COVID TOČKA V ZD BREŽICE

20200324_124111

Ambulanta COVID-19 pred Urgentnim centrom Brežice

Pozanimali smo se tudi, kako deluje vstopna točka oz. ambulanta COVID-19 Zdravstvenega doma Brežice. Po besedah direktorja ZD Brežice Dražena Levojevića pacient, ki ima sum na okužbo s COVID-19, najprej pokliče svojega osebnega zdravnika. Slednji po pogovoru s pacientom ugotovi, ali je smiseln odvzem brisa na COVID-19. V kolikor zdravnik oceni, da je odvzem brisa smiseln, se za odvzem dogovori z zdravnikom v ambulanti COVID-19 za odrasle (moder zabojnik pred Urgentnim centrom Brežice) ali v ambulanti COVID-19 za otroke in mladostnike (izolacijski prostor pri vhodu v Zdravstveni dom Brežice). Zdravnika v obeh ambulantah izbranemu osebnemu zdravniku povesta, kdaj naj pacient pride na odvzem.

Bris praviloma odvzamejo kar v vozilu

Kot še pravi Levojević, naj se pacient na odvzem brisa pripelje z osebnim vozilom. V ambulanto COVID-19 za odrasle naj se pripelje na zadnji dvoriščni vhod v območje bolnišnice do prostorov ginekološke ambulante. Tam je pod šotorskim nadstreškom označen prostor čakalnice za vozila. Bris pacientu bo praviloma odvzet v osebnem vozilu. Pacient naj torej počaka v vozilu do prihoda ekipe.

Ambulanta COVID-19 za otroke in mladostnike


Dostop do ambulante COVID-19 za otroke in mladostnike je omogočen peš ob glavnem vhodu v ZD Brežice. Pacienti naj pri dostopu upoštevajo primerno razdaljo in triažne sestre na vhodu takoj opozorijo, da so dogovorjeni za odvzem brisa. Po 15. uri, ko je objekt Zdravstvenega doma Brežice zaprt, naj pozvonijo na zvonec in počakajo, da jim sestra odpre. Ambulanta COVID-19 za otroke in mladostnike deluje od 7. do 19. ure. Po 19. uri bris izjemoma odvzame ekipa NMP v Urgentnem centru Brežice, v kolikor je bris vnaprej dogovorjen med izbranim zdravnikom in zdravnikom NMP.

Do zdaj trije pozitivni primeri na vstopni točki v Brežicah

Direktor ZD Brežice nam je še sporočil, da je bilo do danes, 24. 3., do 7. ure zjutraj na vstopni točki pred UC Brežice odvzetih 145 brisov, v zadnjem dnevu 11, od tega je bil en pozitiven, tako da so do zdaj skupaj trije pozitivni v ambulanti COVID-19 ZD Brežice.

S. R., R. R., foto: ZD Sevnica, ZD Brežice
« Nazaj na seznam