Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvi projekt participativnega proračuna Občine Brežice zaključen – v Krški vasi imajo na novo asfaltirano igrišče

Objavljeno: Sobota, 19.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_6682

Obnovljeno igrišče v Krški vasi so župan Ivan Molan, predsednik sveta KS Krška vas Matej Oblak in predsednik ŠD KRKA Krška vas Gregor Jankovič najprej odprli s prerezom traku ...

Športno društvo KRKA Krška vas je v soboto dopoldne povabilo na uradno otvoritev obnovljenega asfaltnega igrišča, ki je avgusta dobilo osveženo podobo. Gre za prvi dokončani projekt, ki je del participativnega proračuna Občine Brežice za leto 2020.

Obnova asfaltnega igrišča, ki je zajemala pripravo podlage za asfaltiranje, samo asfaltiranje in risanje črt, je stala 14.200 evrov, celoten znesek pa je financirala Občina Brežice, kot del participativnega proračuna za letošnje leto. S prerezom traku in prvimi streli na gol so dokončanje projekta simbolično potrdili brežiški župan Ivan Molan, predsednik sveta KS Krška vas Matej Oblak in predsednik ŠD KRKA Krška vas Gregor Jankovič.
DSC_6698

... nato pa še s streljanjem na gol.

Ideja o prenovi igrišča se je Krškovaščanom porodila lani, ko je občina objavila razpis za zbiranje projektov v okviru participativnega proračuna pod sloganom "Moja skupnost – sodelujem!". Projekt obnove asfaltnega igrišča so prijavili na razpis in na koncu zbrali dovolj glasov, da se je uvrstil v participativni del proračuna občine. 

Po županovih besedah je omenjeni projekt, ki je prvi zaključeni od skupno 16, kolikor se jih je uvrstilo v participativni proračun, na eni strani tudi dokazal, da je zelo pomembno sodelovanje med krajani oz. vaščani, saj je bilo treba stopiti skupaj in zbrati čim večje število glasov.
DSC_6647

Nova, osvežena podoba krškovaškega igrišča bo služila tudi številnim naslednjim rodovom.

"Dokazali ste, da v manjših krajih zelo dobro sodelujete. Z urejenim igriščem ste dobili vaško središče, kjer se boste lahko družili in uživali, ko bo seveda spet možnost za to," je poudaril in nadaljeval, da se v povezavi s Krško vasjo obetajo še nekateri drugi pomembni projekti, med njimi tudi kolesarska povezava od starega železnega mostu do Krške vasi in urejanje kanalizacije skozi vas, pri čemer je prisotne pozval, naj apelirajo še na tiste vaščane, ki do zdaj niso podpisali služnosti za kanalizacijo, naj to storijo, da bo lahko zajetna investicija stekla dalje.

Projekt v Krški vasi "pod streho", do konca leta jih sledi še nekaj

O podrobnostih participativnega proračuna je v nadaljevanju nekaj več povedala brežiška podžupanja Mila Levec, tudi sama prebivalka Krške vasi. Kot je dejala, je v letošnjem in naslednjem letu predvidenih 200 tisoč evrov proračunskega denarja. V tem letu načrtujejo izvesti sedem projektov in za dva projekta pripraviti ustrezno dokumentacijo. Projekt v Krški vasi se je zaključil prvi, saj ni bilo nobenih težav glede dokumentacije, je navedla. Ostali projekti, ki jih nameravajo zaključiti še do konca leta, so Artiška pot zdravja v Artičah, ureditev športno-učnega prostora ob reki Krki v Župeči vasi, za kar čakajo še soglasje naravovarstvenikov in vodarjev, tik pred izvedbo je vadbeni park in družabna točka v Globokem ter ureditev travnatega igrišča ob PŠ Kapele, v Brežicah pri stanovanjskem naselju Trobentica pa so v fazi odkupa dela parcele bivše Tovarne pohištva, kjer bi radi postavili otroško igrišče. Poleg tega pa načrtujejo še pripravo dokumentacije za ureditev razgledne ploščadi na Svetem Vidu in za medgeneracijski park Sela pri Dobovi. Ob tej priložnosti se je zahvalila predvsem predstavnikom mlajše generacije v Krški vasi, ki z zgledom, pridnostjo, delavnostjo in odgovornostjo skrbijo za vodenje krajevne skupnosti, brez njihovega dela in vztrajnosti pa ne bi bilo niti obnovljenega igrišča.

Letos v Krški vasi prvič po več kot 25 letih ni bilo memorialnega turnirja

Kot je poudaril predsednik sveta KS Krška vas Matej Oblak, je skoraj nemogoče, da bi društvo samo financiralo tak projekt obnove igrišča, zato je lani razpis za projekte v participativni proračun občine prišel kot naročen. Pohvalil je določene člane društva, da so od hiše do hiše zbirali podpise za projekt, pri čemer so bili prijetno presenečeni, da so skoraj vsi vaščani projekt tudi pohvalili. Nadejajo se še takšnih in podobnih razpisov s strani občine, da vasi pridejo do določenih pridobitev, ki si jih same ne morejo privoščiti. "S tem, ko ponudiš nekaj novega, pritegneš tudi ljudi, da pridejo, tako da upam, da bo v prihodnosti spet vedno več mladih vaščanov koristilo to igrišče," je še dodal. Predsednik ŠD KRKA Krška vas Gregor Jankovič ga je dopolnil, da bo novoasfaltirano igrišče izkoriščeno, kot je bilo že prejšnje oz. še bolj. Kot je že na začetku omenila Suzana Poldan, si bo krškovaško športno društvo, ki je pred dvema letoma praznovalo 40 let delovanja, letošnje leto, zaznamovano z novim koronavirusom, zapomnilo tudi po tem, da prvič po več kot 25 letih niso izvedli memorialnega nogometnega turnirja na travi, ki je po navadi vedno v juliju.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam