Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rastoča knjiga bo v Brežicah rasla še višje in višje

Objavljeno: Ponedeljek, 03.10.2016    Rubrika: NOVICE Redakcija
os_brezice_rastoca_knjiga79

Skulpturo, poimenovano eHrast, so simbolično odprli s spuščanjem balonov v zrak.

V nabito polni Športni dvorani Brežice je 1. oktobra Osnovna šola Brežice skupaj z Občino Brežice s svečano akademijo počastila pridružitev k vseslovenskemu gibanju Rastoča knjiga. Pred šolsko stavbo v ta namen odslej stoji skulptura, poimenovana eHrast, ki daje vedeti, da je šola skupaj z občino del Rastoče knjige.

os_brezice_rastoca_knjiga59

eHrast odslej stoji pred brežiško šolsko stavbo.

Po besedah ravnateljice OŠ Brežice mag. Marije Lubšina Novak želijo mlade, ki so jim zaupani v vzgojo in izobraževanje, spodbuditi k temu, da bi si prizadevali za čim višje cilje in vsak dan naredili kaj dobrega zase, svoje domače, sošolce in skupnost. »V tem našem prizadevanju se že vrsto let opiramo na filozofijo Rastoče knjige, ki je nastala na začetku novega tisočletja. Danes, ko obeležujemo 45-letnico izgradnje stavbe šole na sedanji lokaciji, bomo v kroniko naše šole zapisali, da smo učenci, učitelji in ostali zaposleni na šoli, posredno pa tudi starši in širša lokalna skupnost postali člani uglednega vseslovenskega gibanja Rastoča knjiga, ki dobiva tudi vse večje mednarodne razsežnosti. Veseli smo, da nas pri tem in pri ostalih prizadevanjih za boljšo, lepšo prihodnost otrok in zaposlenih podpira ustanoviteljica Občina Brežice,« je dejala ravnateljica in dodala, da so v ta mozaik idej in ustvarjalnosti, imenovan Rastoča knjiga, prispevali tudi na OŠ Brežice s postavitvijo skulpture eHrast, ki ponazarja njihov napredek in razvoj, kar kaže na pomembne mejnike, ki so jim pomagali rasti, zoreti ter so jih skozi leta učenja, poučevanja oblikovali na poti h kakovosti, odličnosti. »eHrast nas bo odslej zavezoval, da naša rastoča knjiga raste še višje in višje. Vrednote, kot so znanje, kultura, dobrosrčnost, prijateljstvo, so še kako žive in si je vsak dan znova vredno prizadevati zanje. Še naprej bomo gradili na zaupanju v lastne zmožnosti in sočloveka, našo skupnost ter si prizadevali, da bi bila naša prihodnost čim svetlejša,« je še povedala.

os_brezice_rastoca_knjiga25

Nastop brežiških šolarjev pred nabito polno športno dvorano

Župan Ivan Molan je v svojem nagovoru poudaril, da občina namenja posebno skrb izobraževalnemu sistemu, vse od predšolske vzgoje do fakultete. Nanizal je tudi nekaj podatkov, in sicer je v občini osem osnovnih šol, ena podružnična, en samostojni vrtec in glasbena šola, katerih ustanoviteljica je občina. V tem šolskem letu osnovne šole obiskuje 1944 otrok, v vrtcih imajo 856 otrok, za katere skrbi več kot 500 zaposlenih. »Občina investira tudi v večjo prometno varnost otrok, kar med drugim kaže tudi nova prometna ureditev s krožiščem pri OŠ Brežice in obnova dvorišča. Ker čedalje več staršev svoje otroke v šolo pripelje z avtomobilom, se je pokazala potreba po spremembi do sedaj veljavne prometne ureditve v neposredni bližini šole. Na obstoječem parkirišču pri šoli so bila dograjena nova parkirna mesta, krožišče, obračališče za vozila, pločnik in prehod za pešce, urejeno je bilo tudi šolsko dvorišče. Celotna investicija je znašala skoraj 100.000 evrov,« je pojasnil Molan.

Slavnostni govornik na svečani akademiji pa je bil predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar, ki je omenil, da je DS že od samega začetka častni pokrovitelj projekta Rastoča knjiga, ki letos praznuje 16 let uspešnega dela ter povezuje že več kot 30 občin, osnovnih šol in knjižnic. Eden od ciljev rastoče knjige je pomagati pri oblikovanju kulturnih, široko razgledanih osebnosti, pokončnih posameznikov, ki se bodo s spoštovanjem do preteklosti in zavedanjem sedanjosti znali spopasti z izzivi prihodnosti. »Zato potrebujemo znanje, ki ga simbolizira knjiga, v današnji medijski dobi tudi e-knjiga. A znanje, ki ga črpamo iz knjig, samo po sebi ni dovolj trden temelj lepe prihodnosti, če ga ne usmerjajo prave vrednote. Projekt Rastoča knjiga črpa iz preteklosti in jo usmerja v prihodnost. Z rastočo knjigo Posavci in vsi Slovenci ponosno sporočamo vsem drugim narodom: hočemo biti narod znanja, kulture in odličnosti, narod rasti! V oktobrsko občinsko praznovanje ste s priključitvijo gibanju Rastoča knjiga vstopili na najlepši možen način – z velikim dosežkom vaših otrok v kulturi, športu, znanosti in umetnosti. S tem jasno sporočate, da želite tudi v prihodnosti trdno stopati po poti rasti in odličnosti v vašem okolju,« je povedal Bervar.

Po nagovorih so tako rekoč vsi učenci brežiške šole sodelovali v priložnostnem programu, v katerem ni manjkalo petja, plesa in akrobacij, njegova rdeča nit pa so bile poudarjene vrednote, ki jih zagovarja tudi gibanje Rastoča knjiga. Po končani akademiji v dvorani se je dogajanje preselilo pred brežiško šolsko stavbo, kjer po novem stoji skulptura, t. i. eHrast. Pred njim je nekaj besed spregovoril tudi predsednik projekta Rastoča knjiga akademik prof. dr. Boštjan Žekš. Otvoritev eHrasta je popestril nastop šolske folklorne skupine, simbolično pa so ga odprli s prerezanjem pisanih balonov, ki so napolnili modro nebo nad Brežicami. Prireditve sta se udeležila tudi poslanec v DZ Igor Zorčič in državni svetnik Jože Slivšek.

R. R.
« Nazaj na seznam
»