Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razpisi za štipendiranje bodočih prevzemnikov kmetij, za deficitarne poklice in za študij v tujini

Objavljeno: Ponedeljek, 18.09.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Objavljena sta razpisa Občine Sevnica za štipendiranje bodočih prevzemnikov kmetij in za deficitarne poklice in razpis Regionalne razvojne agencije (RRA) Posavje za štipendiranje študija v tujini za šolsko oziroma študijsko leto 2023/2024.

ŠTIPENDIJA ZA ŠTUDIJ V TUJINI

Eva Kotar

Štipendijo je mogoče pridobiti za študij v tujini s področja umetnosti.

RRA Posavje je na svoji spletni strani objavila Javni razpis štipendij za študij v tujini za študijsko leto 2023/2024. Razpis se izvaja v sodelovanju z Mestno občino Krško ter Občinami Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Radeče in Sevnica. Na javni razpis se lahko prijavijo posamezniki, ki so vpisani v študij v tujini z javno veljavnostjo na področjih glasbene, intermedijske, uprizoritvene in vizualne umetnosti, AV kulture in konservatorstva - restavratorstva kulturne dediščine. Razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani RRA Posavje. Razpis je odprt do vključno 13. 10. 2023.

ŠTIPENDIJA ZA BODOČE PREVZEMNIKE KMETIJE


Kmetija Rostohar, Selce nad Blanco (5)

Štipendijo lahko pridobijo mladi prevzemniki kmetije.

Občina Sevnica z namenom ukrepa štipendiranja bodočih prevzemnikov kmetij nudi v obliki štipendije finančno pomoč pri izobraževanju rednih dijakov, študentov kmetijske, živilske in gozdarske stroke iz občine, ki bodo po končanem šolanju ostali in delali na domači kmetiji kot njeni bodoči prevzemniki. Cilj ukrepa je povečati strokovno usposobljenost nosilcev kmetijskih gospodarstev, s čimer se spodbuja tudi uvajanje novih znanj in tehnologij kmetijske proizvodnje.

Upravičenec do štipendije mora imeti stalno prebivališče v občini Sevnica in živeti na kmetiji, ki je vpisana v register kmetijskih gospodarstev v občini Sevnica. Višina razpisanih sredstev je 14.280 evrov. Prejemniki občinske štipendije ne morejo biti hkrati tudi prejemniki državne štipendije ali druge občinske štipendije.

ŠTIPENDIJA ZA DEFICITARNE POKLICE

DSCN2859

Štipendije so naj voljo tudi za deficitarne poklice.

Občina Sevnica razpisuje tudi 25 štipendij za šolsko leto 2023/2024 za izobraževanje za pridobitev izobrazbe za naslednje deficitarne poklice: kamnosek, tesar, izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin - orodjar, elektrikar, avtokaroserist, avtoserviser, strojni mehanik, pek, mesar, slaščičar, gastronom – hotelir (kuhar, natakar), mizar, zidar, klepar - krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar - črkoslikar, tapetnik, pečar - polagalec keramičnih oblog, gozdar, dimnikar, inštalater strojnih instalacij, bolničar – negovalec, kemijski tehnik, gastronomsko-turistični tehnik, gastronomski tehnik, strojni tehnik, elektrotehnik, lesarski tehnik in avtoservisni tehnik. 

Štipendije se dodeljujejo posameznikom z namenom zagotavljanja ustreznega kadra na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev ter spodbujanja vpisa na vrste in področja izobraževanja, ki pospešujejo gospodarski razvoj in izboljšujejo zaposljivost, ter tistih področij izobraževanja, za katere ni dovolj zanimanja. Skupna višina razpisanih sredstev znaša 24 tisoč evrov, višina mesečne štipendije znaša 80 evrov.

Razpisna dokumentacija za razpisa za štipendije Občine Sevnica je dostopna na občinski spletni strani in na Oddelku za gospodarske dejavnosti Občine Sevnica. Rok za oddajo vloge na oba razpisa je do vključno 17. 10. 2023 do 15. ure

Vir: Občina Sevnica, foto: arhiv PO
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

04.10.2021 | Oglas

O ribah skozi otroške oči

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito