Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razvoj brežiškega turizma bo temeljil na trajnosti in večji vključenosti

Objavljeno: Torek, 27.09.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
zptm_brezice_svetovni_dan_turizma (9)

Sodelujoči na novinarski konferenci v multimedijskem prostoru Mestne hiše Brežice: (z leve) Nejc Pozvek, župan Ivan Molan, Katja Čanžar in Franc Les

Ob svetovnem dnevu turizma (27. september) so v današnjem dopoldnevu v Zavodu za podjetništvo turizem in mladino (ZPTM) Brežice predstavili preteklo in prihodnje delo brežiškega turizma s poudarkom na vsebinah trajnostnega razvoja ter uspešni implementaciji Zelene sheme slovenskega turizma v destinaciji Čatež & Brežice.

Po številu nočitev presegli rekordno leto 2019

Kot je povedala direktorica ZPTM Brežice Katja Čanžar, ki je predstavila rezultate brežiškega turizma v letu 2022 ter izvedene aktivnosti in nadaljnje načrte, številke letošnje poletne sezone kažejo, da so z več kot 326 tisoč nočitvami za 5 % presegli rezultate rekordnega leta 2019, z umirjanjem ukrepov so se letos v destinacijo Čatež & Brežice vrnili tuji gostje. Po njenih besedah je pandemija prinesla spremenjeno strukturo gostov in spremenjene navade pri turističnem povpraševanju ter njihovi ponudbi. Vse pomembnejša je varnost in nagibanje k trajnosti na področju turistične ponudbe. »Tudi mi, ki se s tem ukvarjamo, vidimo, da smo na poti k prehodu v trajnostni turizem. Pri gradnji prihodnosti na področju turizma bo izjemno pomembno kolektivno blagovno znamčenje, kar pomeni, da bomo številne proizvode lokalnih pridelovalcev spravili v zanimivo obliko in jih ponudili tako domačim kupcem kot tudi turistom,« je razložila Čanžar in dodala, da je zanje zelo pomembno tudi lansiranje nove celostne grafične podobe še v letošnjem letu, ki bo ponazarjala, da imajo v občini še marsikaj zanimivega ponuditi, kar je bilo mogoče doslej premalo izpostavljeno, zato se bodo morali dobro povezati z vsemi športnimi in kulturnimi subjekti v občini.
zptm_brezice_svetovni_dan_turizma (26)

Franc Les in njegova hči Tara Dominika

Kot je še dejala, je njihovo nadaljnje delo povezano s pridobitvijo, ki jo že komaj čakajo – otvoritvijo vodovodnega stolpa, katerega četrto in peto nadstropje bosta namenjena predstavitvi turističnih biserov, pa tudi v povezavi s pridobljenim platinastim znakom kakovosti Slovenia Green Destination, ki ga je pridobila destinacija. Z Zeleno shemo slovenskega turizma se največ ukvarja zelena koordinatorica destinacije Ana Ponikvar. Čanžar je še navedla, da bodo nadaljnje aktivnosti usmerjene tudi k premisleku, kako dobiti čim več tranzitnih gostov. Naštela je vseh šest ponudnikov, ki so že pridobili certifikat trajnostnega turizma – Zeleni ključ (Green Key): Ošterija Debeluh, Gostilna pension Les, Gostilna Erban, Restavracija Amor, Gostilna Cetin ter MC Hostel Brežice. Čaka jih tudi priprava nove strategije turizma do leta 2030, združevanje ponudbe (za letošnje martinovanje bodo pozvali ponudnike in promovirali njihove dogodke ter jih skušali povezati), krepitev vsega, kar je povezano s trajnostjo in zelenostjo ter posledično pridobivanjem novih znakov, in nadaljnji razvoj turistične infrastrukture.
zptm_brezice_svetovni_dan_turizma (28)

Občinska turistična zveza Brežice je imela na današnji svetovni dan turizma pred Mestno hišo Brežice tudi svojo stojnico.


Predpogoj za razvoj turizma so prostorski načrti

Župan Ivan Molan je kot ene ključnih oz. predpogoj pri razvoju turizma v občini izpostavil prostorske načrte, ki dopuščajo umeščanje objektov za športni in turistični namen. Po njegovem občina v zadnjih letih veliko vlaga v obnovo in ureditev objektov: leseni most v Cerkljah ob Krki, stari železni most (ravno včeraj je po njegovih navedbah na železnem mostu mednarodna korporacija Angležev, Francozov, Hrvatov in Slovencev snemala oglas za Hondo, ki se bo predvajal na francoski televiziji), vodovodni stolp, dokumentacija razgledne ploščadi na Šentvidu (v zvezi s tem je omenil, da je bil razpis na državni ravni razveljavljen, tako da bodo projekt nadaljevali v naslednjih letih), več faz obnov brežiškega gradu, nove kolesarske poti, obnova nogometnega in atletskega stadiona, ureditev rekreativnih območij itd.

Fakulteta za turizem izvedla anketo med turisti in domačini

Asistent in raziskovalec na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru Nejc Pozvek je predstavil rezultate izvedenih aktivnosti fakultete v sklopu izpolnjevanja akcijskega načrta za pridobitev znaka Slovenia Green, med drugim so anketirali goste in domačine v destinaciji ter prišli do nekaterih zaključkov. Med drugim je izpostavil zanimivost, da naj bi povprečen turist v Brežicah na dan zapravil »le« manj kot 20 evrov, da je bilo kar 20 % anketiranih domačinov tako ali drugače povezanih s turizmom, da so domačini manj zadovoljni z določenimi stvarmi kot turisti ter da je predvsem delovno aktivna generacija dajala precej nižje ocene glede razvoja turizma kot pa mladi in starejši. Predstavil je tudi strateške dokumente na področju zelene politike: krizni načrt, prilagajanje podnebnim spremembam, merjenje in izravnava ogljičnega odtisa. V zvezi s tem je omenil, da so izmerili ogljični odtis brežiškega turizma, ki je v letu 2019 znašal 22 tisoč ton izpustov CO2. Kot je še dejal, je letošnje geslo svetovnega dneva turizma »Ponoven razmislek o turizmu« še posebej uperjeno v premislek o smeri razvoja panoge, ki naj bi bila zelena, trajnostna – ne samo na papirju, ampak tudi v praksi.

Prisoten je bil tudi Franc Les iz Gostilne pension Les na Čatežu ob Savi, kjer v družinskem podjetju dosegajo vodilne standarde odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja. Njegova hči Tara Dominika, predstavnica najmlajše generacije v podjetju, je ob tem kot okoljska upraviteljica predstavila vse kriterije in potrebno dokumentacijo za pridobitev znaka kakovosti, ki ga je treba vsako leto obnavljati.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»