Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razvojni dialog med vlado in Posavci

Objavljeno: Četrtek, 07.12.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_2003

Vladno zastopstvo na zaključku obiska

Včerajšnji vladni obisk Posavja se je zaključil z regionalnim razvojnim dialogom za Posavje v Kulturnem domu Krško, ki so se ga udeležili predvsem župani, predstavniki drugih javnih ustanov, gospodarskih družb in nevladnih organizacij.

Po uvodnem pozdravu gostitelja, krškega župana mag. Mirana Stanka, je predsednik vlade dr. Miro Cerar povzel celodnevni obisk. Kot je dejal opaža pozitivne premike na področju gospodarstva, ki sicer niso povsem enakomerni in izstopajo zlasti v energetiki, kljub temu pa je obiskal nekatera zelo propulzivna podjetja. Izpostavil je tudi velik potencial turizma v regiji.
DSC_1986

Udeleženci iz posavskih vrst

Nato so svoje vtise o obisku povzeli še ministri za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, za okolje in prostor Irena Majcen, za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, za kulturo Anton Peršak in za javno upravo Boris Koprivnikar ter državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr. Ana Medved.
 
Šola prazna, dijaki pa drugje
 
DSC_2012

Dr. Mojca Tomažin

Iz razprave, ki je sledila, izpostavljamo apel dr. Mojce Tomažin, ravnateljice ETrŠ Brežice, naj Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prisluhne njihovim argumentom za obogatitev izobraževalnih programov. Že dlje časa si namreč neuspešno prizadevajo za pridobitev programov zdravstvena nega in bolničar. »Naša šola je napol prazna, medtem pa se številni dijaki vozijo na šolanje izven regije. Po naših podatkih je bilo v šolskem letu 2016/17 takšnih kar 53 % dijakov v regiji,« je dejala in opozorila, da država to celo spodbuja s subvencioniranjem prevozov. Le na omenjenih programih se po njenih besedah izven regije šola 167 posavskih dijakov, kar je skoraj toliko, kot je vseh dijakov na njihovi šoli. Ker v vladni ekipi ni bilo predstavnika šolskega ministrstva, odgovora ni dobila oz. naj bi ga posredovali naknadno.
 
Prazne stavbe na otoku in grad Pišece
 
Vesna Hrovat
iz Zavoda Otok je opozorila na problem zapuščenih hiš na kostanjeviškem otoku, kar je posledica izseljevanja mladih družin, saj je zaradi spomeniškega varstva zelo oteženo bodisi podiranje starih bodisi gradnja novih objektov. V zavodu so v ta namen zastavili projekt Hiša gradi človeka, s katerim želijo v praznih stavbah v obliki kooperative ponuditi neke vrste razpršeni hotel. Jožeta Denžiča iz ZKD Brežice je zanimalo, kdaj lahko pričakujejo sprejem zakona o ljubiteljski kulturi in ali obstaja kakšna rešitev za grad Pišece, ki je bil obnovljen, zdaj pa sameva. Minister Peršak je povedal, da je zakon še v nastajanju, za grad Pišece pa, da bo treba najti nov program zanj, saj prvotni ni več aktualen, možna je tudi oddaja gradu v najem.
 
Letališče in Feniks
 
Brežiški podžupan Jure Pezdirc je opozoril, da je letališče Cerklje ob Krki izkoriščeno le za vojaške namene, le minimalno pa za civilne, zanimalo ga je tudi, kaj je s projektom gospodarske cone Feniks. Ministrica za obrambo Andreja Katič je odgovorila, da je za Feniks potreben gospodarski interes, ki pa ga zaenkrat ni, uporabo letališča v civilne namene pa je treba uskladiti s potrebami vojaškega letalstva. Podobno je dejal minister Počivalšek in dodal še, da si ne moremo privoščiti še ene letališke zgodbe brez potnikov.
 
Premier Cerar se je posavskim gostiteljem za konec zahvalil za konstruktivne pogovore. Obisk se je tako iztekel brez posebnih zavez ali obljub vlade, ki pa jih, resnici na ljubo, manj kot leto dni pred zaključkom njenega mandata tudi ni bilo pričakovati.
 
P. P.
 
 
 
« Nazaj na seznam
»