Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Riba na šolskih krožnikih »živi«

Objavljeno: Petek, 06.12.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
riba na solskih kroznikih (2)

Potek projekta Ribe na šolskih krožnikih so podrobneje predstavili Rafael Jurečič, Valentina Gerjevič, Miran Stanko, Simona Lubšina in Janja Jordan

Na polovici izvajanja prve faze projekta Ribe na šolskih krožnikih so partnerji v projektu - Občina Krško kot vodilni partner, Občina Sevnica, Ribogojstvo Goričar, tri osnovne šole (OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Brežice in OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki) ter Vrtec Krško - postregli tudi že z rezultati izvedenih aktivnosti.

riba na solskih kroznikih (20)

Ravnateljice vseh treh v projekt vključenih šol: Marija Lubšina Novak, Melita Skušek in Valentina Gerjevič

Cilj projekta je, je poudarila vodja projekta Simona Lubšina z Občine Krško, da se v dve leti trajajočem projektu, razdeljenem na dve izvedbeni fazi (od junija 2019 do junija 2020 in od junija 2020 do junija 2021), razvijejo novi ribji produkti, povečata tako lokalna oskrba s svežimi ribami kot uporaba svežih posavskih rib v javnih ustanovah, s poudarkom na osnovnih šolah in vrtcih, kakor tudi, da se med prebivalstvom poveča prepoznavnost posavskih ponudnikov rib in prostoživečih rib v naravnem okolju vodotokov ter na splošno dvigne nivo osveščenosti o pomenu rib v prehrani oziroma uravnoteženi prehrani: »Za dosego teh ciljev smo si partnerji v projektu zadali aktivnosti, ki se med seboj prepletajo, osnovna aktivnost pa je oblikovanje novih receptov za pripravo ribjih jedi, ki jih nameravamo združiti tudi v knjižnici receptov.« Po šolah že izvajajo delavnice v okviru gospodinjskega pouka, delavnice za vodje kuhinj in kuharje, izobraževalne delavnice za starše otrok in naravoslovne dneve.

riba na solskih kroznikih (14)

Vodja prehrane v krškem vrtcu Armando Istenič

Valentina Gerjevič, ravnateljica OŠ Jurija Dalmatina Krško, na kateri pripravljajo kosila tudi za Vrtec Krško, je pri tem povedala, da projekt Riba na šolskih krožnikih za njihovo ustanovo predstavlja tako prednost kot izziv. V ta namen so izvedli že več aktivnosti, denimo v mesecu avgustu kuharsko delavnico za kuharje v šolskih kuhinjah, ki so pripravili različne jedi iz rib, izvedli pa so tudi  izobraževanje za starše, ki so se odzvali v presenetljivo velikem številu, posamezni starši so se delavnic udeležili celo dvakrat. Izobraževanje je izvedla inž. živilske tehnologije Janja Strašek, ki je pri tem nazorno prikazala staršem, kaj pravzaprav uravnotežena prehrana pomeni, česa naj bo na krožnikih več, česa manj. Gerjevičeva je še povedala, da so bili tako učenci kot učitelji navdušeni nad izvedenim naravoslovnim dnevom v Ribogojstvu Goričar v Slivju pri Podbočju, kjer so se vsi skupaj podučili od vzreje ribe do priprave raznovrstnih jedi in te tudi okušali: »Do sedaj je bilo izvedenih že veliko aktivnosti. Izredno pomembno je, da otroke pričnemo spodbujati že pri zgodnjih letih, naše kuharice pa pripravijo jedi tudi na poseben način, da niso ribe pripravljene po klasičnih receptih, ampak v koruzni moki ali s sezamom, kot ragu, ribja rižota, ribji polpeti ipd.« Na šoli izvajajo tudi interesno dejavnost Ribe na šolskih krožnikih. Trenutno z namenom spoznavanja vrst rib izdelujejo plakate, nakar se bodo učenci lotili tudi kuhanja na podlagi različnih receptov, saj je končni cilj projekta izdelava knjižice receptov, ki bo tudi dokumentirana s slikovnim gradivom in videoposnetkom.

riba na solskih kroznikih (16)

Direktor Ribogojstva Goričar Dominik Goričar v pogovoru z vodjo projekta Simono Lubšina

Vodja prehrane v Vrtcu Krško, Armando Istenič, je povedal, da praviloma otroci v vrtcu še niso izbirčni in ne odklanjajo ribjih jedi. Poleg tega ribe kot jed niso novost v vrtcu, saj so sestavni del zajtrkov malčkov že kar nekaj let, sedaj pa so otroci višjega vnosa rib deležni tudi skozi kosila. Projekt je izredno dobrodošel, meni, a bo potrebnih še mnogo let, da se ta jed dejansko ukorenini in postane dvakrat do trikrat na teden sestavni del naših jedilnikov, saj smo v primerjavi s Primorsko, kjer je riba samoumevna, v notranjosti pripravljali in še pripravljamo drugačne jedi, zato tudi potreba po tej ribji hrani ne more zrasti čez noč, niti se tako hitro spremeniti miselnost pri pretežnemu delu prebivalstva. Mag. Marija Lubšina Novak, ravnateljica brežiške šole, je poudarila zadovoljstvo, ker kot partner sodelujejo v projektu: »Tako zaradi zdravega načina življenja, vpeljevanja zdrave prehrane kot tudi zaradi tega, ker gre za lokalno pridelano hrano. Danes se vedno bolj sprašujemo, kaj vse bodo morale jesti generacije, ki prihajajo za nami, pri čemer imamo mi priložnost in odgovornost, da otroke podučimo, izobražujemo v smeri, da bodo odprti do novih izdelkov, do novih produktov in kako pomembno je in bo, da bodo sestavine pri tem iz lokalnega okolja.«

Janja Jordan, predsednica LAS Posavje, je poudarila, da gre za sistem, ki v praksi izkazuje uspeh tudi zato, ker so ga partnerji zasnovali in vzpostavili od spodaj navzgor iz potreb in tudi želja tukajšnjega prebivalstva. LAS Posavje je sicer ena izmed štirih lokalnih akcijskih skupin od skupno 37 v Sloveniji, na katerem so uspeli pridobiti sredstva iz ribiškega sklada, to je okoli 185.000 evrov sredstev od skupno nekaj manj kot 240.000 evrov ovrednotenega projekta.

B. M.
« Nazaj na seznam