Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rožnati oktober: poudarek zdravemu življenjskemu slogu

Objavljeno: Petek, 04.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
ZD Sevnica-Rožnati oktober-novinarska (31)

Rožnati oktober je posvečen osveščanju o raku dojk.

V Zdravstvenem domu Sevnica so v sodelovanju s Posavskim in obsoteljskim društvom za boj proti raku ob t. i. rožnatem oktobru – mesecu boja proti raku dojk pripravili novinarsko konferenco.

Kot je uvodoma povedala direktorica sevniškega zdravstvenega doma Vladimira Tomšič, je rožnati oktober mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za tem rakom zboli skoraj 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do deset moških pa umre.
ZD Sevnica-Rožnati oktober-novinarska (6)

Sodelujoči na novinarski konferenci

»Zato že vrsto let oktobra pripravljamo številne aktivnosti, s katerimi želimo obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni,« je dejala. Za zmanjševanje umrljivosti za rakom dojk je namreč pomembno predvsem njegovo zgodnje odkrivanje, tudi s pomočjo samopregledovanja, ter takojšnje in posameznici prilagojeno zdravljenje. Letos je v ospredje rožnatega oktobra postavljena skrb za lastno zdravje, saj lahko s svojim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti.
ZD Sevnica-Rožnati oktober-novinarska (13)

Mag. Maksimiljan Kadivec, vodja programa DORA Slovenija

»Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. V skladu s temi raziskami lahko prekomerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti pripišemo od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. Kar pomeni, da so zdrav način življenja z rednim gibanjem, zdravo in uravnoteženo prehrano ter ohranjanje normalne telesne teže tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje,« je poudarila Tomšičeva.
 
VISOK ODZIV NA PROGRAM DORA V SB BREŽICE
 
Osrednji gost novinarske konference je bil mag. Maksimiljan Kadivec, vodja programa DORA Slovenija, državnega presejalnega programa za raka dojk. Vanj so vključene vse ženske med 50. in 69. letom starosti v Sloveniji, ki jih vsaki dve leti vabijo na presejalno mamografijo, ki je dokazano trenutno najbolj zanesljiva in natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb v dojkah in majhnih tumorjev, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno. redna udeležba v organiziranih programih zgodnjega odkrivanja raka dojk v ciljni populaciji žensk dokazano zmanjšuje umrljivost za rakom dojk in povečuje preživetje bolnic, ki jim odkrijejo tovrstnega raka.
 
Potem ko so po večletni akciji zbiranja sredstev, ki jo je vodilo Društvo zdravje za Posavje, konec leta 2017 v brežiški bolnišnici opravili primopredajo digitalnega mamografa, je 11. aprila lani tam končno pričel delovati program DORA, namenjen ženskam iz občin Brežice, Krško, Kostanjevica na Krki in Sevnica. Slikanje ženske opravljajo za program DORA posebej izobraženi in usposobljeni radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana. Kot je povedal Kadivec, je bilo v prvih šestih mesecih letošnjega leta  na presejalno slikanje vabljenih 1.755 žensk iz teh občin, med njimi 1.371 žensk v prvi krog, 384 pa v drugi krog. Udeležba je bila 76-odstotna (za prvi krog 72 % in za drugi krog 89 %), kar je višje od lanskega državnega povprečja, ki je znašalo 74 %. 63 žensk so povabili na dodatne diagnostične preiskave na onkološki inštitut, med njimi je bilo zaenkrat manj kot deset ugotovljenih primerov raka, je še povedal Kadivec. V program DORA, na letni ravni vreden deset milijonov evrov, naj bi v bodoče vključili tudi genetske teste ter ga razširili na starostno skupino od 45 do 74 let.
 
V nadaljevanju so o pomenu osveščenosti, samopregledovanja, odzivanja na preventivne programe in predvsem zdravega življenjskega sloga spregovorili še strokovni vodja ZD Sevnica, zdravnik splošne medicine Božidar Groboljšek, predsednica Posavskega in obsoteljskega društva za boj proti raku, ginekologinja Alenka Krenčič Zagode, regijski koordinator preventivne medicine za Posavje, družinski zdravnik Jurij Pesjak, pomočnica direktorice za področje zdravstvene nege, višja medicinska sestra Violeta Bahat Kmetič, fizioterapevtka Alenka Groboljšek in predstavnica društva Europa Donna Slovenija Katarina Vovk.
 
ROŽNATI TEK IN LIKOVNI NATEČAJ
 
Vodja in koordinatorica Centra za krepitev zdravja v ZD Sevnica Mojca Vidmar in ravnateljica OŠ Sava Kladnika Sevnica Mirjana Jelančič pa sta napovedali dva dogodka v okviru rožnatega oktobra. Jutri, 5. oktobra, bodo pri sevniški srednji šoli pripravili t. i. rožnati tek za življenje. Ob 8. uri bo test hoje na 2 km, ob 9. uri tek na 3 km, ob 9.30 pa tek na 5 km. Izkupiček od štartnine (za odrasle znaša 10 €, za dijake in študente 5 €, za otroke do 14 let pa je udeležba zastonj) bodo namenjena šolskemu skladu OŠ Sava Kladnika Sevnica in društvu Europa Donna Slovenija. V torek, 8. oktobra, ob 17. uri pa bodo v Galeriji Eskulap v ZD Sevnica odprli razstavo likovnih del natečaja Mens sana in corpore sano oz. Zdrav duh v zdravem telesu. »prišlo je več kot 180 likovnih del, najbolj dragocena pa je izkušnja učnega pogovora o zdravem življenjskem slogu. Digitalizacija namreč že kaže svoje ostre zobe pri ohranjanju duševnega zdravja otrok,« je dejala Jelančičeva.
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte