Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S ponedeljkom spremenjena organizacija dela v ZD Sevnica

Objavljeno: Nedelja, 22.03.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
ZD SEvnica (4)

ZD Sevnica od jutri dalje s spremenjeno organizacijo dela.

Od jutrišnjega ponedeljka do predvidoma 29. marca bo delo v sevniškem zdravstvenem domu potekalo nekoliko drugače. Vstop v ZD Sevnica bo ob odsotnosti znakov infekcijskega obolenja mogoč skozi epidemiološko triažo na glavnem vhodu (le-ta je bila vzpostavljeno 2. marca).

DVE AMBULANTI OSEBNEGA ZDRAVNIKA, ZP KRMELJ ZAPRTA

ZD SEvnica (6)

NMP deluje 24 ur na dan, pred vhodom pa je predpražnik, ki je razkužen, saj se virus lahko prenese tudi s podplati na obuvalih.

Ambulante izbranega osebnega zdravnika družinske medicine so združili v dve ambulanti in bodo od jutri dalje organizirane kot:
– ambulanta 1, ki bo od ponedeljka do petka delovala od 7. do 19. ure
– ambulanta 2, ki bo delovala od 7. do 15. ure.
Navedeni ambulanti bosta delovali za paciente, ki ne bodo kazali znakov infekcijskega obolenja; namenjeni sta obravnavi kroničnih bolnikov, npr. kroničnim pacientom, ki potrebujejo pregled, in za paciente, ki potrebujejo administrativno storitev (recept, napotnico, bolniški stalež ...), zanjo pa pokličejo po telefonu ali po e-pošti.

Z jutrišnjim dnem je zaprta Zdravstvena postaja Krmelj.

AMBULANTA COVID-19 ZA ODRASLE IN OTROKE

V. Tomcic in J. Ferencina (4)

Za obveščanje javnosti skrbita direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič in vodja sevniške NMP Jurica Ferenčina, dr. med, spec. druž. med.

Ambulanta za odrasle COVID-19 bo delovala vse dni v tednu (vključno s soboto in nedeljo) od 7. do 20. ure. V njej se bodo obravnavali pacienti nad 15. letom starosti, ki kažejo znake infekcijskega obolenja: vročina, kašelj, težko dihanje, nahod, driska. V ambulanto prihajajo pacienti po opravljeni predhodni triaži zdravnika in so telefonsko ali osebno naročeni. Pediatrična ambulanta za otroke COVID-19 za otroke do 15. leta starosti bo delovala vsak dan med 8. in 16. uro (delo poteka tako kot v COVID-19 za odrasle).

Ambulanti COVID-19 se nahajata v kletnih prostorih zdravstvenega doma. Pot do vhoda je označena s smerokazi. Pregledi se izvajajo po točno določenem razporedu, da ne prihaja do križanja poti med obravnavanimi.

OTROŠKO ŠOLSKI DISPANZER

Otroško šolski dispanzer bo deloval od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure in v njem se bodo opravljali pregledi otrok, ki ne bodo kazali znakov infekcijskega obolenja. Preventivni pregledi predšolskih otrok do vključno 12. meseca starosti se bodo izvajali izključno ob predhodno dogovorjenih terminih. Naročiti se je mogoče preko e-pošte: amb.kozorog@zd-sevnica.si, 07 81 61 506 ali 051 416 573 in amb.stebihgroboljsek@zd-sevnica.si, 07 81 61 504

GINEKOLOŠKI PREGLEDI LE ZA NOSEČNICE

Preventivni pregledi nosečnic se bodo izvajali po predhodnem telefonskem pogovoru. Navedeno velja tudi za vse do sedaj naročene pacientke. Za preventivni pregled po porodu se je treba dogovoriti po predhodnem telefonskem pogovoru. Pacientke prosijo, naj pokličejo na telefonsko številko: 07 81 61 530, na kateri so vam na voljo tudi za informacije o receptih, napotnicah, bolniških staležih ter ostalem, lahko pa tudi po elektronskem naslovu: ginekologija@zd-sevnica.si Preventivnih pregledov za nenoseče pacientke do nadaljnjega ne bodo izvajali.

LE NUJNE ZOBOZDRAVSTVENE STORITVE, A NE V SEVNICI

Zobozdravstvene storitve vseh izvajalcev, ki delajo v Zdravstvenem domu Sevnica ter Zdravstveni postaji Krmelj, so odpovedane. Organizirane so nujne zobozdravstvene ambulante v Zdravstvenem domu Ljubljana, Zdravstvenem domu Maribor, Zdravstvenem domu Celje, Zdravstvenem domu Kranj, Zdravstvenem domu Novo mesto, Zdravstvenem domu Koper in Zobozdravstvenem domu Nova Gorica. Nujna stanja v zobozdravstvu, ki zahtevajo obravnavo so: močan zobobol (huda stalna bolečina, ko analgetik več ne pomaga), akutna infekcija (vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje, odpiranje ust, povišana telesna temperatura), večja krvavite, ki jo ni mogoče ustaviti s kompresijo ter poškodbe.

NMP NESPREMENJEN ČAS

Enota nujne medicinske pomoči deluje po nespremenjenem urnik za zagotavljanje nujne pomoči za vse občane vse dni v tednu – deluje tako, kot je delovala doslej. Veliko je sanitetnih prevozov: onkološke bolnike vozijo na Onkološki inštitut v Ljubljano, na dializo v SB Novo mesto in Celje ter v ZD Krško.

PATRONAŽNA SLUŽBA IN DIAGNOSTIČNI LABORATORIJ

»Patronažna služba dela na terenu še več kot običajno, kajti narejeni so odpusti bolnikov iz bolnišnic, zato se na domu poleg rednega dela patronažne službe z izjemo preventive izvaja paliativna oskrba, ki je glavni kontakt z izbranim osebnim zdravnikom. Posebna patronažna medicinska sestra oskrbuje novorojenca in otročnico v prvem mesecu starosti,« opiše direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič še delo patronažne službe in nadaljuje, da nemoteno deluje tudi diagnostični laboratorij.

»Naš zdravstveni sistem je dobro delujoč, v času epidemije koronavirusa smo ves čas v stalnih kontaktih z ostalimi regijami, izmenjujemo si informacije, podatke, primere dobrih praks,« pove vodja sevniške NMP Jurica Ferenčina, dr. med, spec. druž. med. »S svojimi sodelavci res vlagamo vse svoje strokovne in osebne moči v to, da zagotovimo občankam in občanom varno zdravstveno oskrbo. Naj povem še, da je Zdravstveni dom Radeče takoj dal soglasje, da njihova specializantka pediatrije sodeluje v pediatrični ambulanti za otroke Covid-19 in smo v pričakovanju dogovora, da se bodo v našo Covid-19 vključili še njihovi izbrani zdravniki,« še doda Tomšičeva in izpostavi, da bi bilo v teh razmerah dobrodošlo delovanje lokalne radijske postaje za hiter in verodostojen prenos informacij, kar je predstavila tudi na petkovem jutranjem srečanju s predstavniki policije, civilne zaščite in županom Srečkom Ocvirkom. »Radio ni samemu sebi namen, lahko ga poslušamo kjerkoli, tudi ko se vozimo, in poleg glasbe nudi tudi aktualne novice, ki jih je mogoče v času, kot ga imamo trenutno, takoj posredovati občankam in občanom z neposrednim prenosom v živo iz radijskega studia. Naša skrb so občani in občanke, ki potrebujejo tudi pomirjujoče besede. Sama sem zelo rada poslušala Radio Sevnica, ob njem sem odraščala,« pojasni.

S. R.

 
« Nazaj na seznam