Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S prekinitvijo najemne pogodbe vodovodni stolp v Brežicah korak bližje obnovi

Objavljeno: Torek, 02.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
12_seja_os_brezice (4)

Svetniki so zaradi še vedno veljavnih priporočil glede varne razdalje sedeli vsak v svoji klopi, zaščitnih mask si zaradi upoštevanja primerne razdalje niso nadeli.

V ponedeljek so se po treh mesecih in pol na redni seji, 12. v tem mandatu, ponovno fizično sestali člani Občinskega sveta občine Brežice. Na seji, ki je potekala v prostornejši večnamenski dvorani MC Brežice, s čimer so uspeli zagotoviti varno razdaljo med vsemi navzočimi, je bil med drugim na dnevni red uvrščen tudi sklep o prekinitvi najemne pogodbe za vodovodni stolp Brežice, ki so ga svetnice in svetniki sprejeli.

12_seja_os_brezice (28)

Po vsakem govoru svetnikov so mikrofone razkužili.

Kot je pojasnil brežiški župan Ivan Molan, je bila leta 1999 sklenjena pogodba z najemnikom (Bernarda in Darko Petelinc), s katero je stolp dobil v najem za obdobje 50 let. Najemnik je v skladu s pogodbo stolp obnovil in usposobil za opravljanje svoje gostinsko-turistične dejavnosti. Vrednost prenove (najemnikovih posegov in izvedenih del) je sodni cenilec ocenil v višini 196.108,92 evra. V aneksu, ki je bil sklenjen k pogodbi leta 2002, je bilo dogovorjeno, da se bo najemnina občini poračunavala iz priznanega stvarnega vložka najemnika, dokler vsota mesečnih zneskov ne doseže višine sredstev priznanega vložka v adaptacijo najete stavbe. Občina Brežice je že dlje časa vodila pogovore z najemnikom v smeri dogovora za sporazumno predčasno prekinitev pogodbe s ciljem razvijati turistično ponudbo v občini in ohraniti tehnični spomenik ter enega od najbolj prepoznavnih simbolov občine. Najemnik, ki je s svojimi vlaganji preprečil propadanje za Brežice pomembnega objekta v času, ko občina ni uspela zagotoviti sredstev za obnovo, nima več nekih ambicij po vlaganju v stolp in da bi ga uredil po pričakovanjih občine, zato se je strinjal s prekinitvijo pogodbe na način, da se mu vrne poračunana in neizkoriščena najemnina v znesku skoraj 120 tisoč evrov. »S prekinitvijo pogodbe še ne pomeni, da smo že zmagovalci, ampak bo treba čim prej v proračunu zagotoviti sredstva za celovito obnovo stolpa in ureditev razgledne točke z galerijo v notranjosti ter da bomo dobili upravljavca, ki bo z njim dobro upravljal in poskrbel za turistično atrakcijo mesta,« je poudaril in dodal svojo željo, »da bi ob občinskem prazniku čez dve leti, 28. oktobra 2022, vodovodni stolp zasijal v vsej svoji luči in postal simbol občine, na katerega bomo vsi ponosni«. Kot je še omenil župan, so izdelane tudi že idejne zasnove za obnovo stolpa, ki jih bodo zdaj preučili. Če bo Zavod za varstvo kulturne dediščine dovolil, imajo namen urediti tudi paviljon s fontano penin.
staro-mestno-jedro-vodovodni-stolp

Vodovodni stolp v Brežicah naj bi bil – takšna je županova želja – ob občinskem prazniku leta 2022 prvič odprt tudi za obiskovalce (foto: Občina Brežice).V zvezi s tem se je razvila daljša razprava med svetniki. Aljoša Rovan (Levica) je opozoril, da je zgornji del stolpa v katastrofalnem stanju, pred kratkim je odpadel tudi kos stene. Predlagal je občini, naj zahteva sanacijo zgornjega dela in šele nato vrne kupnino najemniku ali naj pridobi ponudbo za sanacijo in za ustrezno vsoto zniža vrnjen znesek najemniku. »Več ali manj je običaj, da najemnik najemodajalcu vrne objekt v dobrem stanju,« je pripomnil. Župan je menil, da bi v tem primeru tvegali sodne postopke in posledično preložitev začetka obnove, kar pa si seveda ne želijo. Po navedbah Jureta Pezdirca (Lista Sonce) se prepoznavnost mesta Brežice meri skozi vodovodni stolp. »Urediti ga moramo tako, da bo podobno, kot je za italijansko Piso njihov poševni stolp, za Brežice naš vodovodni, se pravi zanimiv za turiste,« je poudaril in dodal, da bo moral upravljavec stolpa obvezno imeti zagotovljena sredstva in program, s katerim bo oživelo tudi mestno jedro. Stane Tomše (SMC) je izpostavil, da bi želel imeti več odgovorov, zakaj najemnik vsa ta leta ni dovolj vlagal v stolp in ga pustil propadati, ne nazadnje je po Tomšetovih besedah tudi kršil pogodbo, saj je brez soglasja lastnika prostor dajal v podnajem. Katja Čanžar (SDS) je povedala, da so razgledne točke trenutno »in«, zato župana drži za besedo glede otvoritve stolpa čez dobri dve leti. Po besedah Matije Kolariča (SD) so štiri idejne zasnove, ki so že pripravljene in jih je osebno že videl, nastale v lokalnem arhitekturnem biroju, kar je po njegovem dodana vrednost, saj se ravno lokalni projektanti najbolj zavedajo, kaj ta stolp pomeni Brežičanom in tudi ostalim. Upa, da bo čim prej prišlo do predstavitve teh idejnih rešitev, da bodo občani videli, kako dobre so. Vinko Ogorevc (SDS) je poudaril, da tako blizu odkupu stolpa, kot so zdaj, niso bili še nikoli. Marijan Žibert (ROK) je opozoril, da bo treba izbrati dobrega in odgovornega upravljavca stolpa, »da ne bomo čez deset let imeli iste zgodbe kot danes«. Kot je izpostavila Alenka Černelič Krošelj (Ljudje za ljudi), pri tem ne gre pozabiti, da je stolp kulturni spomenik in ne nova stavba. »Gre za spomenik, ki nam je dan in moramo nanj gledati kot na nekaj trajnostnega, Gre za spomenik našega napredka na začetku 20. stoletja, za enega izmed dveh stolpov v Sloveniji, za izjemno vrednoto, ki ne more biti podvržena samo ekonomiji, tržnim pristopom in hitremu zaslužku,« je dejala.

Kot je še omenil župan, bo treba po njihovih ocenah zagotoviti 1,2 milijona evrov ali še več za obnovo vodovodnega stolpa, zato upa, da bodo dobili dodatna sredstva preko razpisov. »Zame je pomembno, da to danes podprete in da gremo lahko naprej z idejnimi rešitvami, jih preučimo in uskladimo, se začnemo pogovarjati o upravljanju stolpa, njegovem trženju in zagotovitvi dodatne ponudbe,« je dodal. Svetniki so nato sklep skoraj soglasno podprli.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam