Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S protipoplavno zaščito Krške vasi in Velikih Malenc naj bi začeli še v tem letu

Objavljeno: Ponedeljek, 11.09.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
delovni_sestanek_zupan_molan_ministrica_majcen07

Župan Ivan Molan in ministrica Irena Majcen med dajanjem izjave za javnost

Danes je brežiški župan Ivan Molan na delovni sestanek povabil ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen, da bi se z njo pogovoril o zagotavljanju protipoplavne zaščite naselij v občini in nadaljevanju izgradnje HE Mokrice. Za občino je namreč po županovih besedah ključnega pomena, da se postopki čim prej in čim hitreje nadaljujejo, da se lahko začne izgradnja protipoplavne varnosti, nasipov, poglabljanje Save in ureditev Krke, da se ob visokih vodah ne bo treba krajanom več bati za svoje imetje.

delovni_sestanek_zupan_molan_ministrica_majcen12

Delovnega srečanja so se med drugim udeležili tudi direktor Infre mag. Vojko Sotošek, poslanec v DZ Igor Zorčič in direktor družbe HESS Bogdan Barbič.

Kot je poudaril župan, se gradnja HE Brežice zaključuje in v pričujočih dokumentih je bilo tudi zapisano, da naj bi bila ob tehničnem prevzemu urejena tudi poplavna varnost nekaterih naselij, predvsem Krške vasi, Velikih Malenc pa tudi Šentlenarta in okolice. Kot je dejal, so nasipi pri Šentlenartu končani, medtem ko v primeru Krške vasi in Velikih Malenc v tem trenutku sploh še ni pridobljeno gradbeno dovoljenje. »Kar se tiče protipoplavne zaščite Krške vasi in Velikih Malenc, je bilo s strani ministrice zagotovljeno, da naj bi se dela verjetno začela izvajati še letos, konec oktobra ali v novembru, odvisno od vremenskih razmer,« je povedal in dodal, da so dela odvisna od poglabljanja Save in Krke, kajti protipoplavna zaščita bo delovala samo v primeru poglobitve reke Save. Če ne pride do tega, bodo nasipi v Krški vasi visoki nekaj metrov, na kar pa krajani že pred časom niso pristali. »Edina rešitev tako za občino kot krajane je, da se poglobi reka Sava in se s tem gladina vode zniža za 1,8 metra, posledično bodo nasipi nižji in bolj življenjski,« je še izjavil. Poglabljanje Save je odvisno predvsem od izdaje pozitivnega okoljevarstvenega soglasja, ki je trenutno še v proceduri, je dodal.

Ministrica Majcnova je poudarila, da za izvedbo protipoplavne zaščite v roku enega meseca pričakujejo pridobitev delnega gradbenega dovoljenja, s čimer bodo lahko nato takoj pristopili k sami izvedbi. Ali bodo dela zaključena še v tem letu, bo odvisno tudi od vremenskih razmer. »K izvedbi poglabljanja na sotočju reke Save in Krke se bo pristopilo konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta, odvisno, kako hitro bomo uspeli pridobiti okoljevarstveno soglasje,« je dejala.

Majcnova: O izgradnji HE Mokrice ni dileme

Župan in ministrica sta se pogovarjala tudi o gradnji HE Mokrice. »Jasnih zagotovil in datumov o pričetku gradnje HE Mokrice še ni, je bilo pa s strani ministrice razumeti, da vlada želi, da se aktivnosti v zvezi z izgradnjo še zadnje v verigi HE na spodnji Savi čim hitreje premaknejo naprej, tako da bi se izgradnja v najboljšem primeru začela že drugo leto,« je dejal Molan. Po besedah ministrice investicija v HE Brežice še ni čisto zaključena, saj je treba izdelati še obvodni kanal za odvodnjavanje visokovodnega vala v primeru povečanega pretoka Save, prav tako je treba urediti še nadomestne površine za habitate. »To ni ovira, je pa razlog, da s pripravljalnimi dokumenti za HE Mokrice še nismo zaključili. Naša naloga je, da si v tem letu zagotovimo investicijski program za izvajanje te investicije,« je poudarila in še omenila, da so pri pripravi tega investicijskega programa zagotovili finančne vire iz sklada za vode, del sredstev bi zagotavljali tudi iz podnebnega sklada, tretjega dela, ki naj bi pokril približno polovico te investicije, pa še niso dorekli, zato investicijski program še ni potrjen pri vladi. »O sami izgradnji HE Mokrice ni nobene dileme, zato bomo procese izpeljali do konca,« je še povedala. Molan je ob tej priložnosti zaprosil tako ministrico kot celotno vlado, da vse svoje napore vloži v ta projekt, »ki ni pomemben samo za nas, ampak za celo državo, saj mora ta zagotoviti naravne vire energije«.

»Če pa se bo začetek izgradnje protipoplavne zaščite zavlekel krepko v naslednje leto in današnje obljube ne bodo izpolnjene, bo treba verjetno spet sklicati izredno sejo in se pogovoriti, kako naprej,« je sklenil.

R. R.
« Nazaj na seznam
»