Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šesti plinski blok v TEB tudi uradno predan namenu

Objavljeno: Ponedeljek, 21.05.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_5620

Martin Novšak, Borut Pahor in Tomislav Malgaj ob rezanju traku

Danes je direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj v družbi predsednika države Boruta Pahorja in direktorja GEN energije Martina Novšaka uradno predali namenu novozgrajen šesti plinski blok v termoelektrarni.

Gradnja novega plinskega bloka, ki jo je izvajalo podjetje CGP Novo mesto, je stekla v letu 2016. Glavno tehnološko opremo, ki jo sestavljajo plinska turbina SGT-800, razpoložljive moči 53 MW, generator, dizel električni agregat in dimnik sta dobavila Siemens Slovenija in Siemens Švedska, visokonapetostno opremo Konzorcij Kolektor IGIN in C & G ter pomožno opremo Konzorcij Nafta strojna in Esotech.

DSC_5643

... in ogledom termoelektrarne.

Z investicijo, kot je povedal dejal direktor Malgaj, v skupni višini okoli 35 milijonov evrov, pri čemer so vložili 70 % lastnih sredstev, razliko pa pokrili s posojili, so pridobili šesto turbino, ki ima boljši izkoristek obratovanja ter nižje vrednosti emisij, zaradi česar je delovanje elektrarne še bolj zanesljivo, neslišno in okolju prijazno. Vsi plinski bloki lahko trenutno zagotavljajo 350 MW moči, stekle pa so že priprave na gradnjo sedmega plinskega agregata, ki bo skupaj z danes uradno predanim šestim nadomestil najstarejše agregate iz leta 1974. Kot je dejal direktor GEN energije Martin Novšak, bo odločitev o gradnji sedmega bloka predvidoma sprejeta v drugi polovici leta.

Predsednik države Borut Pahor je poudaril, da je država, ki ima varen in zanesljiv sistem energetske oskrbe - varna držav, v tem pomenu pa tudi Slovenija, in se v nadaljevanju strinjal z Martinom Novšakom, ki je dejal, da se bosta morali z vidika vse večje potrošnje in stabilne oskrbe z električno energijo tako politika kot strokovna javnost izreči o energetski strategiji, v sklopu te pa tudi o prihodnosti uporabe jedrske energije oz. gradnji drugega bloka NEK.

Slovesnost ob otvoritvi je povezoval brestaniški rojak Nik Škrlec, glasbeno pa jo je popestrila Vokalna skupina POP.si.

B. M.
« Nazaj na seznam