Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Skulptura eHrast pred OŠ Brežice je dobila deset novih okraskov

Objavljeno: Sreda, 02.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
os_brezice_rastoca_knjiga86

Učenci in učitelji so kulturni dogodek ob 3. obletnici Rastoče knjige na OŠ Brežice, ki je potekal v prelepem jesenskem vremenu, sklenili s skupno plesno točko.

Na OŠ Brežice, bolje rečeno, pri skulpturi eHrast pred šolo, so 1. oktobra s slovesnim kulturnim dogodkom obeležili 3. obletnico pridružitve vseslovenskemu gibanju Rastoča knjiga. Na eHrast so obesili deset novih okraskov, ki ponazarjajo uspehe brežiških učencev na vseh področjih.

Rastoča knjiga ima na OŠ Brežice posebno mesto, saj ko na šoli praznujejo njeno obletnico, praznujejo tudi dan šole. Včerajšnji praznični dan so na brežiški šoli namenili razmišljanju in razpravljanju o tem, kaj je pomembno v življenju ter kdo so vzorniki učenk in učencev. »Danes želimo ponovno tesno povezati vseh 900 src, tako kot pravi Rastoča knjiga, naših učencev, 100 src zaposlenih. Povezati želimo torej vseh 1000 glav in 2000 rok v uglašeno in harmonično delovanje,« je uvodoma dejala ravnateljica mag. Marija Lubšina Novak in nadaljevala: »Danes bomo ponovno zrasli na skulpturi eHrast, na katerega bomo obesili rdeče, modre, zelene valje, kocke in kroglo, ki bodo ponazorili naš odnos do znanja, kulture, omike, športa.«
os_brezice_rastoca_knjiga52

Učenke, ki so se udeležile tekmovanja World Scholar's Cup v Pekingu, z mentorico


Rastoča knjiga je izjemen projekt, z neverjetnim potencialom rasti

»Dragi učenke in učenci, polagam vam na srce, da si je vredno prizadevati za to, da bi bili boljši v odnosih drug do drugega, znanju, spretnostih. Želim, da bi sleherni od vas prispeval k mozaiku dosežkov, ki jih bomo naslednje leto ponovno objavili na začetku oktobra, zato vas vabim, da se vse leto trudite za plemenite cilje, boljše znanje, nove kompetence, najboljše medsebojne odnose. Verjamem, da vam bomo odrasli dober vzor. Pa še nekaj, ne odnehajte, tudi ko ne bo šlo tako, kot ste si zamislili, izboljšujte sami sebe in s tem celo našo skupnost, OŠ Brežice,« je ob tem dejala ravnateljica. Slavnostni govornik, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, je poudaril, da je rastoča knjiga OŠ Brežice še toliko bolj posebna, saj jo zaznamuje edinstvenost zgodbe, zapisane v hrastu. »Mogočni hrasti, ki so nekoč rasli tukaj, zdaj rastejo z vašimi učnimi, osebnimi, ljubezenskimi, prijateljskimi, znanstvenimi, kulturnimi in športnimi ter še mnogimi drugimi uspehi. In teh vaših uspehov ni malo. Vsako leto jih slikovito nanizate na vrvi eHrasta in s tem krepite njegove veje,« je dejal in dodal, da je Rastoča knjiga izjemen projekt, z neverjetnim potencialom rasti. Vesel in počaščen je, da je to projekt, ki se razvija v partnerskem sožitju DS RS, SAZU, NUK, MOL, JSKD in društva Rastoča knjiga ter da se projektu pridružuje vse več navdušencev po osnovnih šolah, gimnazijah in knjižnicah pa tudi na občinah in zavodih v lokalni skupnosti. »Berite in med seboj delite knjige. Poudarjajte njihove dobre misli in razveseljujte svet s svojimi dobrimi deli. Preverjeno najboljši recept za lepo življenje. Hvala lepa, ker rastemo skupaj,« je sklenil Kovšca.
os_brezice_rastoca_knjiga25

Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca


Novi okraski za pridobljen projekt, predstave, literate, folkloro, športnike, osvojena priznanja ...

Skulpturo eHrast so okrasili z desetimi girlandami različnih oblik. Obesili so sedem rdečih, modrih in zelenih valjev ter kocki in kroglo, tako je eHrast dobil novih deset okraskov, vsi pa ponazarjajo delo in željo po napredku. Na brežiški šoli so namreč v letu 2019 uspeli pridobiti nov projekt v okviru programa Erasmus+, katerega vodja je Petra Vaš. Lanskoletna bera gledaliških predstav na šoli je bila izredno bogata, saj so pod odrskimi žarometi zaživele kar tri gledališke predstave, v knjižnici pa je nastala predstava Knjižnični red s Piko Nogavičko. Mentorica in učiteljica slovenščine Mateja Bogovič Fifnja je na oder postavila kar dve predstavi: Prekletstvo zelenih štumfov in Na pragu poletja, ki je prejela srebrno priznanje na državnem srečanju otroških gledaliških skupin. Sabina Dobršek Mladkovič in Marjanca Pečar pa sta s sodelavci na oder postavili tematsko zelo odmevno gledališko predstavo Mati Gaia. Literarni ustvarjalci so se tudi v lanskem šolskem letu odlično odrezali na različnih natečajih. Najuspešnejši ustvarjalki sta bili devetošolka Nikolina in Manca iz 2. b, njuni mentorici pa Darinka Ferenčak Agrež in Suzana Kolarič. Otroška folklorna skupina Kresnice, ki jo že 14 let uspešno vodi Zdenka Dušič, je dosegla srebrno priznanje na državnem tekmovanju otroških folklornih skupin.
os_brezice_rastoca_knjiga50

Otroški pevski zbor OŠ Brežice z zborovodkinjo Metko Babič


OŠ Brežice je tekmovala na mednarodnem tekmovanju World Scholar’s Cup v Pekingu v dveh skupinah, in sicer v zasedbi Nikolina, Maja, Katarina in Simon, ki so dosegli eno zlato in 12 srebrnih priznanj. Kot je poudarila njihova mentorica Petra Vaš, je bil to izjemen dosežek, saj so tekmovali v kategoriji srednješolcev. OŠ Brežice je že vsaj 15 let dobitnica priznanja Naj športna šola v državi. Zadnja leta so se učencem kot prejemniki priznanj pridružili tudi učenci, ki se izobražujejo v programu z nižjim izobrazbenim standardom in pod mentorstvom Hedvike Lopatič dosegli srebrno priznanje naj športna šola v kategoriji učencev s posebnimi potrebami. Učenci rednega programa OŠ so si prav tako prislužili srebrno priznanje in naziv Naj športna šola ter prvič za las zgrešili zlato priznanje. Šestošolki Zara in Naja ter tretješolca, zmagovalca letošnjega šolskega krosa, Nina in Alex so prišli v spremstvu športnega pedagoga Mirana Abrama. Za dosežke na športnem področju so na OŠ Brežice zaslužni še Branko Slakonja, Henrik Omerzu, Hedvika Lopatič, Marjanca Pečar, Mirna Vaš, Jure Pompe, Špela Bohte Radešček in Jaka Lenart.

Mentorica šolskega plesnega festivala Andreja Resnik je ponosna na svojo varovanko Reo Dorio, ki je osvojila zlato priznanje na državnem tekmovanju Šolski plesni festival. Zlato priznanje je osvojila tudi Zala, ki je zdaj že dijakinja 1. letnika. Odlična učenka in glasbenica Maja je na 8. Slovenski olimpijadi, ki jo organizira Glasbena mladina Slovenije, dosegla zlato priznanje, njena mentorica je bila Maša Žveglič Poljšak. Zelo uspešna učenca brežiške šole sta bila tudi Aleksandra in Timotej, ki sta lani prejela diamantno Vegovo priznanje, ki ga Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije podeljuje učencem, ki so se vsa leta osnovnošolskega izobraževanja udeleževali tekmovanj za Vegovo priznanje. Učencema so se pri eHrastu pridružili tudi učitelji matematike Breda Majcen, Klavdija Štrucl, Gordana Kmetič, Milan Černel, Mojca Markelj, Bojana Mavri Palič, Nataša Kermc, Martina Kranjc in Zvone Marolt. Aleksander si je prislužil zlato priznanje iz znanja geografije (mentorica Dušanka Bulut), Maja pa je dosegla zlato priznanje iz angleščine (mentorica Mateja Kovačič). Timotej, Leona in Lara pa so osvojili tretje mesto na tekmovanju Mladi genialci.

Dogodku je med drugimi prisostvoval tudi dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče Rastoče knjige. Program je bil oplemeniten s pevskimi točkami šolskega zbora pod vodstvom Metke Babič in prebiranjem misli učencev o njihovih vzornikih. Zaključek je minil v znamenju plesne točke vseh učencev in učiteljev, ki so bili prisotni na kulturnem dogodku.

R. R.
« Nazaj na seznam
»