Časopis za pokrajino Posavje
21.07.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Skupna skrb za obeležja NOB v krški občini

Objavljeno: Četrtek, 07.02.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
spomeniki NOB, obcina, kd, ZB NOB krsko (3)

Lojze Štih, Miran Stanko in Darja Planinc ob podpisu pisma o nameri za skupno skrb nad obeležji NOB

Ohranjanje spomina na tragične dogodke 2. svetovne vojne ter skrb za ohranjanje, varovanje in obnovo spominskih obeležij iz tega obdobja sta prioritetni nalogi delovanja Združenja borcev NOB Krško, je ob podpisu o skrbni skrbi za ohranjanje obeležij NOB dejal predsednik združenja Lojze Štih.

Včeraj so na občini krški župan mag. Miran Stanko, predsednik krškega borčevskega združenja Lojze Štih in direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc podpisali Pismo o nameri sodelovanja pri varstvu in upravljanju spominskih obeležij NOB na območju občine Krško. Slednja so sicer v zadovoljivem stanju, je še med drugim dejal Lojze Štih, saj so bila skoraj vsa v zadnjem desetletju in pol deležna obnov, pri čemer so največji zalogaj predstavljala spominska obeležja: obnova nekdanje Partizanske bolnice in Tehnike France Prešeren na Bohorju, centralnega spomenika na krškem pokopališču, na Senovem, v vznožju brestaniškega gradu idr. V borčevskem združenju sicer skrbijo za 71 spomenikov na območju občine, kar nekaj pa jih je lociranih tudi na območju sosednje občine in na Hrvaškem. Pri tem jih v bodoče čaka še pomembna naloga, da vsa obeležja zavarujejo in uredijo lastništvo, saj se ta nahajajo na zemljiščih tako občine Krško kot zasebnih zemljiščih.

Sicer pa je član združenja Anton Petrovič prav vse pomnike iz NOB tudi poslikal, dokumentiral in jih vnesel v podatkovno bazo portala Geopedija, vso zbrano in urejeno dokumentacijo pa so predali Kulturnemu domu Krško oziroma Mestnemu muzeju Krško, zanjo pa bo kot skrbnica skrbela dr. Helena Rožman. Direktorica KD Darja Planinc je ob tem dejala, da že in bodo tudi v bodoče v luči ohranjanja dediščine našega prostora na temo spominskih obeležij in dogodkov iz NOB pripravljali tematske prireditve, predstavitve in pridobivali s tem vezi dodatne podatke iz različnih razpoložljivih virov ter pričevalcev. Župan mag. Stanko pa je dejal, da občina na letnem nivoju nameni nekaj prek 40.000 evrov za obnovo kulturnih spomenikov. Pretežni del jih je sicer sakralnega pomena, vendar pa vselej prisluhnejo tudi potrebam borčevskega združenja. K sofinanciranju so se s podpisom pisma o nameri zavezali tudi v bodoče, sicer pa lahko občina Krško, je poudaril ob podpisu prisoten predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije dr. Tit Turnšek, za izkazan posluh, razumevanje in finančno podporo služi tudi za svetal primer drugim občinah. Povedal je še, da je sicer na območju države prek 4.200 pomnikov na obdobje NOB, od tega jih je že dobrih 2700 vnesenih v Geopedijo.

B. M.
« Nazaj na seznam