Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slavnostna seja ob prazniku občine Brežice letos s češkim pridihom

Objavljeno: Nedelja, 28.10.2012    Rubrika: NOVICE
Slavnostna seja ob prazniku občine Brežice letos s češkim pridihom

V Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice je sinoči potekala slavnostna seja Občinskega sveta Občine Brežice, s katero so počastili občinski praznik, ki ga v brežiški občini praznujejo 28. oktobra, saj je bila na ta dan ustanovljena Brežiška četa z namenom, da prepreči preseljevanje Slovencev iz Posavja. Na slavnostni seji so bile podeljene tudi občinske nagrade za leto 2012, in sicer plaketa ter po tri oktobrske nagrade in priznanja Občine Brežice.

 

Kot je v slavnostnem nagovoru poudaril župan občine Brežice Ivan Molan, je bilo leto, ki se zaključuje, nepredvidljivo in polno preizkušenj, a kljub temu polno velikih in pomembnih dogodkov. »Veseli me, da smo v tem času dokončali pomembne investicije, na katere smo čakali več desetletij, saj je bila zanje občinska blagajna vedno preplitva. Tako smo uresničili izgradnjo športne dvorane v Brežicah, obnovili grad in skupaj z državo uredili podvoz Dobova,« je povedal. Vesel je tudi, da se v občini kljub trenutni krizi in varčevalnim ukrepom najdejo ambiciozni mladi, ki se odločijo za samostojno podjetniško pot. Pričakuje, da bo novi zagon lokalnemu podjetništvu dala tudi gradnja hidroelektrarn, pri čemer v sklopu te stomilijonske investicije vidi tudi priložnost za dodatno turistično ponudbo v povezavi z jezerom, rekreativnimi površinami in plovnostjo. Vezni člen med investicijami in načrti za lepšo prihodnost pa so po njegovih besedah ljudje. Ponosen je na kakovostno šolstvo v občini, ki je z letošnjim letom bogatejše za prvo generacijo študentov Fakultete za turizem v Brežicah, primer dobre prakse je tudi Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice z Mladinskim centrom Brežice. Priložnost za občino in podjetnike vidi tudi pri vstopu Hrvaške v EU. Svoj nagovor je župan Molan zaključil z besedami: »Finance Občine Brežice so stabilne, ker skrbno spremljamo porabo in nismo prezadolženi, zato imamo tudi v prihodnje prosta proračunska sredstva za investiranje in vlaganje v razvoj. Prepričan sem, da lahko v teh razmerah sledimo zgledu našega najuspešnejšega atleta Primoža Kozmusa, ki je s pozitivnim mišljenjem in vztrajnostjo dosegel cilj – olimpijsko kolajno. S sodelovanjem med mano kot županom, občinsko upravo, občinskim svetom ter občankami in občani bomo uspeli zagotoviti kakovostno življenje v naši občini.«

Župan Molan je v nadaljevanju podelil občinske nagrade. Plaketo Občine Brežice je prejela Patricia Čular, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, za izjemen doprinos pri razvoju občine s poudarkom na področju skrbi za mlade in uspešnem pridobivanju evropskih sredstev ter za zasluge pri uveljavljanju občine Brežice v domačem in mednarodnem prostoru. Oktobrske nagrade Občine Brežice za leto 2012 so prejeli Anica Kranjčič za dolgoletno prostovoljno delo na področju turizma, ki je pripomoglo k prepoznavnosti in razvoju KS Sromlje in občine Brežice, Marjan Cvetkovič (v njegovi odsotnosti je nagrado prevzel njegov oče Jože Cvetkovič) za pomemben prispevek k razvoju podjetništva na področju gostinske dejavnosti in turizma v KS Dobova in občini Brežice ter Simona Rožman Strnad za predano delo na področju kulture in za izjemen prispevek pri razvoju zborovske glasbe ter promocijo občine Brežice. Priznanje Občine Brežice za leto 2012 so prejeli Moško rokometno društvo Dobova ob 50-letnici delovanja za izjemen prispevek k promociji športa in razvoju rokometa v KS Dobova in občini Brežice, Moto klub Škorpijon za 20-letno uspešno prostovoljno delo in organizacijo moto srečanj, ki so prerasla meje občine Brežice in Republike Slovenije, ter podjetje Fomes gradbeništvo d.o.o. za 15-letno uspešno delovanje in pomemben prispevek na področju gradbeništva ter soustvarjanja podobe krajine ob nenehni skrbi za družbeno odgovornost.

Kot je v imenu nagrajencev dejala Rožman Strnadova, je prejeti nagrado ali priznanje Občine Brežice občutek hvaležnosti, časti in ponosa, da so občani občine Brežice. »Hvala, ker nas opazite in nam pomagate biti vidni. Hvala, ker nam dovolite biti iskreni in predani svojemu poslanstvu.«

Na slavnostni seji, ki so jo z nastopi obogatili Mladinski pevski zbor OŠ Artiče, Mešani pevski zbor Viva Brežice, godčevski sestav Folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče, Ljudski pevci Kapelski pubje, citrarski trio Glasbene šole Brežice ter Folklorna skupina Glasbene šole J. S. Bach Dobřany, so se spomnili tudi padlih mladih borcev Brežiške čete in padlega v vojni za Slovenijo, predstavljenih je bilo vseh 17 javnih zavodov v občini Brežice, župan češke pobratene občine Dobřany Marek Sykora in župan Molan pa sta si v znamenje desetletnega uspešnega sodelovanja in tesnega prijateljstva med obema občinama izmenjala priložnostni darili. Brežiškim občankam in občanom je ob prazniku čestital tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko, na slavnostni seji, ki jo je povezovala Bojana Zevnik, pa so bili med drugim prisotni tudi minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Andrej Vizjak, brežiški občinski svetniki ter častni občani Primož Kozmus, Ivan Živič in mag. Ivan Bogovčič.

R. R.

« Nazaj na seznam
»