Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sledili so ciljem Evropskega leta kulturne dediščine

Objavljeno: Ponedeljek, 08.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Sledili so ciljem Evropskega leta kulturne dediščine
Članice in člani Društva za oživitev mesta Brežice so 27. marca v malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice na občnem zboru pregledali opravljeno delo v letu 2018 in se posvetili načrtom za leto 2019.

Društvo je pričelo delovati pred 17 leti, da bi ohranili kulturne in zgodovinske prvine v starem mestnem jedru mesta Brežice. Kot civilna iniciativa si je zadala nalogo, ob opozarjanju in ozaveščanju prebivalcev mesta, okolice, občine Brežice in širše, zagotoviti in spodbujati tudi znanstveno-raziskovalno delo, in sicer s strokovnjaki iz različnih področij od arhitekture, urbanizma, etnologije, zgodovine, umetnostne zgodovine, gospodarstva in drugo. Tako so leta 2003 razširili svoje delovanje z izdajanjem zbirke Brežiške študije, lani je izšla številka 5, posvečena brežiškemu potresu leta 2017 z naslovom Bilo je res grozljivo, bobnelo in grmelo je pod nami.
Sledili so ciljem Evropskega leta kulturne dediščine

 
Kot je omenila predsednica društva Alenka Černelič Krošelj, je delo društva v minulem letu sledilo ciljem Evropskega leta kulturne dediščine. Lani so v maju z udeleženci opravili voden ogled po Brežicah in mestnih parkih in se spoznali z njihovim nastajanjem; pripravili so okroglo mizo z naslovom Brežice, naše morje in Vrbina; s fotografsko razstavo dveh društev so predstavili brežiške nadrobnosti in prazne prostore pod deveto Stavbno dediščino, ulično razstavo oktobra so poimenovali Po Brežicah Brežice.
 
Če se ozremo v leto 2019, bo v maju sledilo javno vodstvo po »novi podobi mesta in novi poti ob HE Brežice«. »Društvo nadaljuje s prizadevanji, da ob korenitih spremembah ob mestu in razkritju zahodne fasade še naprej opozarjamo tudi na nujnost prenove zahodne fasade mesta, ki v velikem delu ne sledi prenovam in ureditvam. Tako nadaljujemo s strokovnim pogledom, opozarjanjem in spodbujanju, da se ob novih prostorskih ureditvah ne pozabi na mesto. Pri tem bomo povezali obe dediščini – naravno in kulturno,« je dejala Černelič Krošljeva. Kar pomeni oživitev in revitalizacijo zahodnega dela mesta, ki je tudi v programu dela društva. V načrtu imajo revitalizacijo parka – Toporišičevega trga, sledi pobuda iz leta 2017, da mesto dobi javne pomnike o pomembnih ljudeh ter postavitev desete razstave stavbne dediščine, ki bo prinesla brežiške zgodbe med mestom in Vrbino.

N. J. S., foto: Ivanka Počkar
 
« Nazaj na seznam
»