Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slovenski in hrvaški sindikalisti za zvišanje plač

Objavljeno: Četrtek, 20.04.2017    Rubrika: NOVICE    Ogledov: 523Redakcija
Mokrice-srecanje sindikatov (26)

Semolič in Novosel po podpisu skupne izjave

Na parkirišču gradu Mokrice je v počastitev 1. maja, največjega delavskega praznika, v četrtek, 20. aprila, potekalo tradicionalno, že enajsto srečanje predstavnikov Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške (ZSSH) in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Ob tej priložnosti sta predsednika ZSSH in ZSSS Mladen Novosel in Dušan Semolič podpisala skupno izjavo Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije o tem, da hrvaški in slovenski delavci potrebujejo višje plače.

Kot nam je ob tem povedal Igor Iljaš, koordinator Regijske organizacije ZSSS za zahodno Slovenijo, v Posavju zaradi izboljšanja gospodarskih razmer ne beležijo posebej perečih problemov. »Pri zaposlenih so glavni problem plače, ki ne spremljajo gospodarske rasti,« je dejal, posavske plače pa, kot vemo, zaostajajo tudi za slovenskim povprečjem. Najnižje plače so v trgovini, gostinstvu, delu elektro industrije, ki ima nizko dodano vrednost, čistilnih servisih, varnostnih agencijah ipd. K sreči večjih stečajev, razen stečaja Gostinskega podjetja Sevnica, v lanskem letu ni bilo. Opažajo, da podjetja sicer zaposlujejo, a gre v glavnem za sezonska dela in dela za določen čas, manj pa za nedoločen čas. »Dobro plačanih delovnih mest pa v Posavju ni, saj se vse seli proti Novemu mestu in Ljubljani,« dodaja Iljaš.

Srečanje običajno sicer poteka na mejnem prehodu Obrežje/Bregana, zaradi nepredvidljivih razmer na meji kot posledice uredbe EU o strožjem nadzoru na schengenskih mejah pa so ga prestavili h gradu Mokrice.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»