Časopis za pokrajino Posavje
18.09.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sodelujoči na okrogli mizi enotni: Športni oddelek na Gimnaziji Brežice je nujno potreben!

Objavljeno: Torek, 03.10.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
gimnazija_brezice_okrogla_miza_o_sportnem_oddelku16

Poslanec v DZ Igor Zorčič je tako kot ostali v razpravi izrazil veliko podporo željam in zahtevam Gimnazije Brežice po pridobitvi športnega oddelka.

V ponedeljek je na Gimnaziji Brežice (GiB) potekala okrogla miza na temo »Športni oddelek programa gimnazije v naši šoli«, na kateri so spregovorili o možnosti pridobitve športnega oddelka, ki si ga gimnazija želi že kar nekaj časa.

gimnazija_brezice_okrogla_miza_o_sportnem_oddelku09

Profesor športne vzgoje Sandi Rašović med pogovorom preko Skypa z bivšo dijakinjo Laro Omerzu

Kot je uvodoma poudaril ravnatelj gimnazije Uroš Škof, v zadnjih desetih letih, pa tudi že prej, opažajo, da se na brežiško gimnazijo vpisuje vse več dijakov, ki so vključeni v resne trenažne procese v klubih. Zaradi boljše organiziranosti pouka, boljših trenažnih procesov in zmanjšanja stresa dijakov se na šoli zavzemajo, da bi pridobili športni oddelek. Predmetnik vsebuje vse temeljne zahteve gimnazijskega predmetnika, le da imajo dijaki povečano število ur športne vzgoje. Program športnega oddelka je namenjen športnikom, da lahko obvladajo gimnazijski program z več samodiscipline in s samostojnim učenjem, in to je tisto ključno v primerjavi z ostalimi gimnazijskimi programi - da imajo dijaki individualne ure in pomoč, saj zaradi tekmovanj in priprav nanje veliko izostajajo pri pouku. Škof je še dejal, da rezultati kažejo, da športniki po učnem uspehu ne zaostajajo za ostalimi gimnazijci.

Vsaj polovica posavskih dijakov se šola zunaj regije

gimnazija_brezice_okrogla_miza_o_sportnem_oddelku19

Po okrogli mizi so imeli udeleženci možnost podpisati izjavo, s katero podpirajo pridobitev športnega oddelka; na fotografiji predsednik ŠZ Brežice in občinski svetnik Stane Tomše.

Na GiB se po ravnateljevih besedah trenutno izobražuje nekaj manj kot 400 dijakov. »Potem ko smo v zadnjih letih na ministrstvu neuspešno poskušali pridobiti program športnega oddelka, smo se odločili, da vseeno oblikujemo posebno športno skupino. V njej dijakom s pomočjo srednješolske zakonodaje in pridobitve statusa športnika poskušamo uskladiti njihove treninge in tekmovanja ter šolske obveznosti, vse v okviru gimnazijskega programa,« je pojasnil Škof. Dodal je, da srednje šole v Posavju z obstoječo ponudbo izobraževalnih programov v zadostni meri ne zadovoljujejo izobraževalnih potreb mlade generacije, zato se po njegovem mnenju nedopusten visok delež, tj. vsaj polovica posavskih srednješolcev, izobražuje zunaj regije. »To je tudi eden od razlogov, da bomo še ta mesec na ministrstvo poslali vso dokumentacijo za pridobitev športnega oddelka. Ne bomo obupali. Če smo že dvakrat poskušali, bomo pa še tretjič oz. toliko časa, da na ministrstvu sprevidijo in nam uspe pridobiti ta program,« je odločen ravnatelj GiB.

Športne skupine zaradi pomanjkanja sredstev ne morejo izvajati, kot bi želeli

Profesor športne vzgoje na GiB Sandi Rašović je v nadaljevanju podrobneje predstavil prilagoditev gimnazijskega programa s športnimi vsebinami, s čimer so začeli pred štirimi leti. Poudaril je, da taka oblika programa ni ravno poceni, saj mora gimnazija sama zagotoviti dodatna sredstva. Ker primanjkuje finančnih sredstev, ta program posledično »trpi«, saj športnikom ne morejo ponuditi najboljših pogojev, ki si jih zaslužijo. »S tem programom smo želeli prepričati tako našo regijo kot tudi športnike, da ostanejo v Posavju in ne bežijo v druge regije,« je povedal. Rašović se je prek Skypa povezal z bivšo dijakinjo Laro Omerzu, ki šolanje nadaljuje v ZDA na univerzi v Nebraski. Zelo perspektivna skakalka v višino je med drugim zaupala, da se je morala v gimnazijskem obdobju naučiti dobro usklajevati svoj čas, profesorji so ji priskočili na pomoč, kolikor je bilo mogoče, najtežje pa ji je bilo, ko je odšla na daljše priprave, saj je morala nadoknaditi vso zamujeno snov. Pozdravila je zahtevo gimnazije po športnem oddelku, saj si po njenem mnenju vsi posavski dijaki, ki se resno ukvarjajo s športom, zaslužijo najboljše pogoje tako za trening kot v šoli. Rašović je omenil tudi nogometaša Luko Gučka, ki je letos uspešno opravil maturo na gimnaziji, pri čemer je tretji in četrti letnik izdelal na daljavo, saj se je vmes preselil v špansko Sevillo, kjer je podpisal profesionalno pogodbo za tamkajšnji klub Betis.

Regija z največ registriranimi športniki na število prebivalcev - a brez športnega oddelka

Rašović je zaključil, da bi gimnazija športni oddelek morala pridobiti že zaradi dejstva, da je Posavje regija z največ registriranimi športniki na število prebivalcev v Sloveniji. Prav tako športni oddelek omogoča načrtno delo, lažje sodelovanje s klubi, trenerji in sodelavci, športniki imajo takojšnjo podporo s strani pedagoških in športnih koordinatorjev, eden od razlogov pa je tudi finančna podpora. »Imamo sodobne športne površine, usposobljene strokovnjake, športne uspehe v individualnih in kolektivnih športih, športnega oddelka pa nimamo. Vlagamo v šport, trenerje, objekte, tudi športnike, ampak včasih pozabljamo na športnike, ki garajo in usklajujejo tako šolo kot treninge. Pomagajmo jim, da preživijo to stresno obdobje, v katerem marsikdo prekine športno kariero. Veliko smo že naredili, naredimo še korak naprej. Skrajni čas je, da pritisnemo na vse vzvode. Tako politika, stroka kot športne zveze imajo interes, da naša regija pridobi ta program,« je sklenil Rašović.

Gimnazijo podpirajo tudi politiki, športna stroka ...

V zaključni razpravi so spregovorili športni pedagog Henrik Omerzu, ki je bil v času gimnazijskega izobraževanja svoje hčere Lare v dvojni vlogi, tako starša kot trenerja, nekdanji dijak brežiške gimnazije in vrhunski športnik Rok Deržanič, ravnateljica cerkljanske šole in občinska svetnica dr. Stanka Preskar, predsednik Športne zveze Brežice in občinski svetnik Stane Tomše ter poslanec v DZ in občinski svetnik Igor Zorčič. Vsi so se strinjali, da je športni oddelek v Posavju nujno potreben, saj se zna v nasprotnem primeru zgoditi, da bo naša regija izgubila še vse tiste perspektivne športnike, ki se trenutno šolajo po posavskih srednjih šolah. Razpravljavci so tudi obljubili, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči in pristojnosti, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport uslišalo željo gimnazije in omogočilo program športnega oddelka v naslednjem šolskem letu. Pismo podpore so že ali pa še bodo med drugim podpisali tudi vsi posavski župani in evropski poslanec Franc Bogovič.

R. R.
« Nazaj na seznam
»