Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sopotniki v Krškem

Objavljeno: Četrtek, 22.02.2018    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Sopotniki v Krškem
Projekt Sopotniki v občini Krško je nastal z namenom pomagati starostnikom nad 65 let, da obiščejo zdravnika, trgovino, pošto, banko, obiskujejo svoje prijatelje, se udeležujejo kulturnih dogodkov itd.

Nudimo brezplačne prevoze do želene lokacije in nazaj. Na ta način želimo ljudem pomagati ohranjati samostojnost in tako zmanjšati njihovo izoliranost in osamljenost ter povečati socialno vključenost. V Krškem se projekt izvaja v sodelovanju med Zavodom Sopotniki, CSD Krško in Občino Krško.

Sopotniki smo ekipa prostovoljcev različnih let in poklicev. Starostnike spodbujamo pri vključevanju v aktivno življenje, tako lahko ne le samostojno in brez skrbi opravijo nujna opravila, temveč spletajo tudi nova poznanstva in prijateljstva ter ohranjajo družabne stike s širšo okolico.

S projektom smo v Krškem pričeli 15. januarja. Že prvi delovni dan smo prejeli veliko klicev novih uporabnikov. Z velikim zanimanjem so preverjali informacije, kako do brezplačnih prevozov ter se ob tem čudili in izražali hvaležnost, da jim bo končno omogočeno izstopiti iz svojih domov, brez da pri tem obremenjujejo svoje sorodnike ali prijatelje. V obdobju enega meseca smo v bazo uporabnikov sprejeli 43 starostnikov, opravili 41 prevozov, prevozili 1.499 kilometrov ter opravili 137 prostovoljskih ur.

Že ob prvih prevozih smo skupaj stkali nepozabne spomine, obarvane s smehom in toplimi stiski rok. Z nami na poteh starejši občani podelijo marsikatero življenjsko zgodbo polno modrosti in izkušenj. Z njimi podoživljamo dogodivščine, ki so jih doživeli tekom življenja, dela, ki so jih opravljali, bolezni katere so preboleli ali se z njimi še spopadajo. Mnogokrat beseda nanese na to, kako je živeti sam brez svojcev, brez prevoza in s tem brez možnosti, da bi si lahko kupili osnovne dobrine, kot so kruh, jajca, sladkor itd. Deležni smo zahval, objemov, prijaznih besed, nasvetov in nepozabnih doživetij ter izkušenj. Z vsem tem rastemo kot ljudje, saj si v življenjskem tempu, ki ga živimo, premalokrat vzamemo čas za pogovor.

Naši zadovoljni in hvaležni uporabniki nam dajejo upanje, nov zagon pri delu in nasmeh na obrazu. Veseli smo, da lahko nudimo pomoč ljudem, ki zaradi oddaljenosti, slabih prometnih povezav in ob dejstvu, da nimajo svojega lastnega prevoza skoraj ne zapuščajo svojih domov. Poleg prevoza pa jim nudimo tudi druženje ob vožnji in pomoč pri opravkih.

Človek človeku Sopotnik!

Pripravila: Nina Kolenc, koordinatorka enote Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte