Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Športna zveza Krško: Zmanjšanje sredstev ogroža naše delovanje

Objavljeno: Ponedeljek, 04.02.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Sportna-zveza-Krsko-Luka-Sebek-novinarska (3)

Maja Lapuh in Luka Šebek

Športna zveza Krško je pripravila novinarsko konferenco, na kateri sta predsednik Luka Šebek in poslovna sekretarka Maja Lapuh predstavila stališča zveze glede na zadnji seji občinskega sveta izglasovan amandma, s katerim so zvezi zmanjšali proračunska sredstva za 30 tisoč evrov.

Kot smo že poročali, je občinski svet Krško na četrtkovi seji v okviru sprejemanja občinskega proračuna za letošnje leto z veliko večino podprl amandma, ki ga je vložil svetnik Dušan Šiško (SNS), s katerim so za 30 tisoč evrov zmanjšali dotacijo Športni zvezi Krško, ta sredstva pa namenili povišanju sredstev za obnovo zgornjih tribun v športni dvorani ŠC Krško-Sevnica.
Sportna-zveza-Krsko-Luka-Sebek-novinarska (2)

Luka Šebek

Kot je povedal Šebek, gre kar za 70-odstotno znižanje sredstev za delovanje športne zveze, ki so doslej znašala 42 tisoč evrov (celoten proračun zveze je lani sicer znašal 68 tisoč evrov). Ta sredstva so namenjena za zaposlitev poslovne sekretarke zveze (14 tisoč evrov), vzdrževanje in servisiranje treh kombi vozil (9 tisoč evrov), šolska športna tekmovanja (8 tisoč evrov), stroške delovanja (3 tisoč evrov) ter izvajanje projektov, zlasti v sodelovanju z Občino Krško (6 tisoč evrov).
 
Šebek je na čelu zveze, ki povezuje 32 športnih društev, zadnja tri leta, v tem času pa so, kot poudarja, zvezo spremenili iz pasivne organizacije, ki je skrbela le za prevoze s kombi vozili in izvedbo šolskih športnih tekmovanj, v aktivno organizacijo, ki izvaja številne projekte. »Od obdobja, ko zveza ni izvajala nobenega projekta, danes v povezavi s športnimi društvi v občini Krško, Fundacijo za šport, Olimpijskim komitejem Slovenije in Občino Krško izvajamo kar 14 različnih projektov,« je povedal Šebek, v njih pa je v lanskem letu na področju športa za vsakogar sodelovalo 3400 občanov. Največji projekt je jesenska Športofešta, v katerem sodeluje več kot 650 otrok, na predstavitvah športnih društev po šolah pa še 600 otrok. »Ocenjujem, da bo zmanjšanje sredstev za delovanje športne zveze velik udarec zanjo. Vse, kar sem naštel, bo ogroženo, delovanje športne zveze pa onemogočeno. Športna zveza zagotovo ne bo več izvajala teh projektov, od šolskih športnih tekmovanj dalje,« je dejal Šebek, ne bodo več imeli sredstev niti za zaposlitev poslovne sekretarke. »Upam, da bomo z Občino Krško uspeli doseči dogovor, s katerim bi našli rešitev za to težavo.«
 
STARE ZAMERE IN OZADJA?
 
Glede na dobro sodelovanje z Občino Krško (lani so z njo zasnovali projekt "Mar nam je za skupnost", s katerim želijo nadgraditi aktivnosti in povečati vključenost posameznikov v bogato paleto športnih aktivnosti; po neuradnih informacijah bodo sredstva zanj odobrena) nas je zanimalo, zakaj je bil po njegovem mnenju sprejet takšen amandma, ki ogroža delovanje zveze. Ker je predlagatelj amandmaja Dušan Šiško nekdanji predsednik Športne zveze Krško, Šebek ne izključuje možnosti, da gre za kakšno »staro zamero«, saj je bil v času njegovega predsedovanja precej kritičen do delovanja zveze. Poleg tega omenja tudi vpliv drugih »ozadij«, zlasti razburkano dogajanje na področju športa v občini Krško oz.  nogometu, saj je tudi sam delal v nogometni šoli, ki je prišla v spor z vodstvom nogometnega kluba. »Ne zdi pa se mi umestno, da se denar Športne zveze Krško uporablja za namen, ki je bil predlagan. Za obnovo tribun niso izčrpane vse možnosti, da bi se pridobila sredstva na razpisih ministrstva in Fundacije za šport. Ta sredstva niti približno ne bodo zadostovala za obnovo, ki bo presegla 100 tisoč evrov. Vprašanje je, ali se bodo ta sredstva sploh porabila za ta namen,« pravi Šebek.
 
OČITKI GLEDE TRŽENJA KOMBIJEV
 
Šebek se je odzval tudi na očitek zvezi glede trženja kombi vozil športnim društvom. Kot je poudaril, je v začetku vodenja zveze naletel na slabo stanje zvezinih kombijev, v katerih so bili uničeni varnostni pasovi, zlomljeni sedeži in nedelujoče klimatske naprave, imeli so tudi po 380 tisoč prevoženih kilometrov, zaradi česar so večkrat z njimi obstali na cestah. Poleg tega ni bilo pravilnika o uporabi vozil in digitalnih tahografov za prevoz otrok. Zato so s pomočjo Občine Krško, ki je prispevala 13.700 evrov za polog, šli v nabavo dveh novih kombijev, za katere zveza plačuje približno 10 tisoč evrov leasinga, ter tako izboljšali varnost otrok, hkrati pa opremili vozila z digitalnimi tahografi. »Kombi vozila ne uporabljajo samo športna društva, ki so člani zveze, ampak se z njimi prevažajo tudi šolski otroci OŠ Jurija Dalmatina Krško in OŠ Leskovec pri Krškem. Na letnem nivoju se s kombiji zveze opravi čez 120 tisoč km prevozov,« pravi Šebek. Glede trženja vozil je pojasnil, da to poteka na podlagi sklepa skupščine ŠZ Krško, najem kombija pa stane 2, 5 ali 10 evrov na dan. V zadnjih dveh letih je zveza iz tega vira pridobila po okoli 2.900 evrov na leto, kar je bilo izključno namenjeno za poplačilo leasinga.
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam
»