Časopis za pokrajino Posavje
26.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečanje z duhovniki osvetlilo tudi razgiban pretekli čas

Objavljeno: Petek, 24.01.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Zupanovo srecanje z duhovniki, Loka  (6)

Letošnje srečanje z duhovniki, ki delujejo v sevniški občini, je potekalo v loški fari, kjer so si gostje ogledali in se seznanili s preteklostjo cerkve sv. Helene.

Minulo torkovo dopoldne je potekalo v Loki pri Zidanem Mostu ponovoletno srečanje sevniškega župana Srečka Ocvirka z duhovniki, ki delujejo v župnijah občine Sevnica.

Gostitelj srečanja, ki vsako leto poteka v drugi župniji, je bil župnik Janez Furman. Le-ta je vse navzoče, goste sevniške občinske uprave, predstavnike domačih in sosednjih župnij ter predsednika KS Loka pri Zidanem Mostu, najprej povabil v župnijsko cerkev sv. Helene. Sakralni objekt, ki stoji v kraju že več kot 800 let, ima bogato baročno opremljen prezbiterij in cerkveno ladjo. Na dveh upodobitvah sta ohranjena lika babenberškega vojvode Leopolda in njegove žene Teodore. Omenjena sta leta 1208 dala postaviti cerkev, ki nosi ime matere prvega rimskega cesarja Konstantina Velikega (le-ta je dal leta 313 s t. i. milanskim ediktom svobodo kristjanom).

zupnik Janez Furman (1)

Župnik Janez Furman je prišel v loško župnijo pred sedmimi leti.

Gostom je domači župnik, ki v Loki deluje sedem let, v upravljanju pa ima še cerkev na Razborju in v vasi Marija Širje pri Zidanem Mostu, predstavil še sliko z obrazom krvavečega Jezusa. »Sliko so v procesiji prinesli v Loko z graščine Ruda pod Razborjem, kar je želel in tudi zapisal v svojem testamentu pokojni graščak Rude,« je pripovedoval gostitelj in opozoril še na obuvala svetih treh kraljev, ki so del razstavljenih jaslic. »Imamo še nekaj, kar nima nihče drug. Če pogledate svete tri kralje, boste videli, da imajo malo bolj razkošne srednjeveške čevlje,« je dejal in nato še predstavil del cerkvene notranjosti. Dotaknil se je tudi delovanja Primoža Trubarja ter še enega pomembnega moža – Dragotina Ferdinanda Ripšla (njuna doprsna kipa stojita v spominskem parku pred cerkvijo).

IZ PRETEKLOSTI V SEDANJOST

V nadaljevanju srečanja, ki se je odvijalo v večnamenski dvorani Truabarjevega doma upokojencev, je navzoče goste, med njimi sta bila tudi škofijski upravitelj škofije Celje Rok Metličar in sevniški podžupan Janez Kukec, pozdravil predsednik krajevne skupnosti Loka pri Zidanem Mostu Aleksander File, ki je izpostavil dobro sodelovanje med župnijama in krajevno skupnostjo. Zbrane je nagovoril tudi gostitelj, župan Srečko Ocvirk. Poudaril je pomen usklajenosti, pozitivnega delovanja in uspešnega medsebojnega sodelovanja lokalne skupnosti in župnij. Izpostavil je tudi delo z mladimi ter druženje s starejšimi in šibkejšimi, kar prepoznava kot pomemben del delovanja duhovnikov v skupnosti ter se dotaknil tudi teme opravljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti, ki se skladno z zakonodajo prenaša na enega upravitelja, Javno podjetje Komunala Sevnica. Mitja Udovč, direktor sevniške komunale, je prav tako pozdravil navzoče in izpostavil pomen dobrih odnosov ter dobrega sodelovanja med lokalno skupnostjo, župnijami in javnim podjetjem na področju pogrebne in pokopališke dejavnosti. Škofijski upravitelj škofije Celje Rok Metličar, ki se je srečanja z županom udeležil prvič, je pohvalil povezanost ter sodelovanje lokalne skupnosti in župnij, ki delujejo na območju sevniške občine.

S. R., N. M.
« Nazaj na seznam