Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sromeljska kulturna krajina je magnet za pohodnike in kolesarje

Objavljeno: Sobota, 15.05.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
dom_krajanov_sromlje (1)

Osvežena podoba Doma krajanov Sromlje in dvorišča pred njim

V KS Sromlje, ki je ena večjih KS po površini in manjših po številu prebivalcev v občini Brežice, veliko vlagajo v obnovo in vzdrževanje cest, zaključuje se obnova Doma krajanov Sromlje, zelo prisotno je društveno življenje. S predsednikom sveta sromeljske KS Ferdom Pinteričem smo se dotaknili dogajanja v severozahodnem delu občine.

Zmanjševanje števila prebivalcev se je k sreči ustavilo

Ferdo Pinterič (2)

Predsednik sveta KS Sromlje Ferdo Pinterič

KS Sromlje sestavlja šest vasi, poleg Sromelj še Silovec, Curnovec, Volčje, Oklukova Gora in Zgornja Pohanca. Število prebivalcev v teh naseljih je med 600 in 700, navede Pinterič. »V zadnjih letih opažamo trend, da se je zmanjševanje števila prebivalcev ustavilo oz. se marsikateri objekt, prvotno bolj namenjen počitnikovanju, spreminja v objekt za stalno bivanje. V zadnjem obdobju se je k nam naselilo tudi nekaj mlajših družin, kar je seveda zelo razveseljivo, in upamo, da se bo tak trend še nadaljeval,« izpostavi. Redka poseljenost po njegovem predstavlja kar precej problemov na področju infrastrukture, kajti potrebno je vzdrževanje ogromno cest in poti, vsaka gradnja infrastrukture je posledično zahtevna in draga. Veliko vlagajo v obnovo in vzdrževanje cest, res pa je, da je glede na razpoložljiva sredstva potreb in želja vedno več, kot pa je dejansko možno urediti. Pinterič omenja obnovo (po krajših etapah) lokalne ceste Artiče–Volčje, katere dobra polovica je že sanirana. V tem letu je predvidena tudi sanacija lokalne ceste proti Rucman vrhu. Čez skoraj celotno ozemlje sromeljske KS pelje tudi državna cesta (t. i. vinska cesta), ki jo sicer sproti vzdržujejo, a bi bila po Pinteričevem mnenju enkrat potrebna celovite obnove. Največ potreb po obnovi bo tudi v prihodnosti na cestnem omrežju, še pravi. Celotno območje KS Sromlje je prekrito z vodovodnim sistemom, ki je v pretežni meri v upravljanju Komunale Brežice in je bil zgrajen pred 30 leti, tako da je po tolikšnem času potreben določene obnove, ki se je v zadnjih letih tudi že začela. KS upravlja tudi s pokopališčem in mrliško vežico, v lanskem letu so dokončali ureditev dostopa na pokopališče za invalide.
sromlje_cvetoce_narcise (33)

Na Sromljah vsako leto zacvetijo številne narcise.


Obnova Doma krajanov Sromlje bo končana letos

V zadnjem času je med izvajanimi projekti v ospredju obnova Doma krajanov Sromlje. Izvedba del se je začela v letu 2019 in nadaljevala v 2020, v 2021 pa se bo tudi zaključila. Po njegovih navedbah je bil objekt popolnoma saniran z novo izolacijo, saj so imeli težave z vdorom vlage, zaradi česar je propadalo stavbno pohištvo, oprema itd. Obnovili so prostore, sanitarije in talno ploščo v prvem nadstropju, kjer so dvorane, v celoti se je preplastila tudi površina dvorišča pred domom krajanov. V tem letu so predvidena zaključna dela z zunanjimi hortikulturnimi ureditvami in še nekaj manjših zadev znotraj objekta, ki bodo zagotavljale njegovo funkcionalnost. Vrednost celotne investicije bo po trenutnih ocenah presegla 300 tisoč evrov. Sočasno bodo potekala tudi manjša sanacijska dela na drugem že kar dotrajanem objektu, kjer je sedež KS. Pri domu krajanov so s sredstvi Eko sklada zagotovili tudi polnilno postajo za električne avtomobile. Dom krajanov na Sromljah je bil sicer zgrajen še v času Marije Terezije oz. Avstro-Ogrske, med letoma 1860 in 1870, včasih je bila v njem šola.
zbv_nob_brezice_proslava_sromlje57

Tradicionalna borčevska proslava ob dnevu upora proti okupatorju (foto: arhiv PO)

Najbolj pereča zadeva v kraju je slaba pokritost z novejšo komunikacijsko tehnologijo (optično in mobilno omrežje), poudarja Pinterič. S strani KS že leta opozarjajo pristojne institucije na te probleme, a do sedaj niso dosegli zadovoljivega uspeha. »V času korone na našem območju predvsem učenci, dijaki in študentje pa tudi zaposleni niso imeli osnovnih pogojev za opravljanje svojih obveznosti in dela na daljavo, zato so morali iskati druge rešitve. Upamo, da se bo tudi zaradi tega v bodoče na tem področju kaj spremenilo,« pravi in omenja, da na Sromljah pogrešajo predvsem trgovino in pošto, ki so ju v preteklosti že imeli.

Pohod, narcise, zbirke, kulturna krajina ...

Na Sromljah je društveno življenje zelo prisotno, saj deluje kar veliko različnih društev (turistično, vinogradniško, gasilci, moški zbor, ljudski pevci, borčevska organizacija, Rdeči križ in aktiv kmečkih žena), ki vsako leto poskrbijo za različne dogodke. TD organizira pohod po sromeljski pešpoti, poimenovani Pot vina in sonca, in skrbi za urejenost kraja, kar je poplačano s dobrimi rezultati na občinskih in tudi regijskih ocenjevanjih najlepše urejenih krajev; sromeljski gasilci ročno postavljajo mlaj; vinogradniki so pred kratkim že devetič izpeljali festival posavskih vin; najbolj je epidemija prizadela kulturnike, saj sta oba zbora v kraju že nekaj časa brez nastopov in tudi pravih vaj; borci pripravljajo proslave in komemoracije pri spomenikih in obeležjih; aktivistke RK obiskujejo starejše v KS; pridne gospodinje pa poskrbijo, da je na prireditvah tudi kaj za pod zob. Seveda pa ne moremo mimo številnih narcis, ki vsako leto zacvetijo v tem kraju, t. i. sromeljske ali kar posavske Golice. Med krajevnimi znamenitostmi Pinterič omenja Ajdovsko jamo v Silovcu nad Sromljami, katere najdbe hranijo v Posavskem muzeju, spominski zbirki o ustanovitvi Kozjanskega odreda in delovanju Teritorialne obrambe v prostorih doma krajanov, ne nazadnje pa kulturno krajino, saj je to območje z vinogradi in številnimi razglednimi točkami, od koder se vidi praktično celotno Krško-brežiško polje, ter razgibanim terenom pravi magnet za pohodnike in kolesarje, ki jih je tudi v času korone čedalje več. »Tudi zaradi tega bi bilo morda v prihodnosti pametno razmišljati o ureditvi namenske kolesarske poti,« še dodaja Pinterič, ki sodelovanje z mejnimi KS (Artiče, Pišece, Globoko, Pečice, Križe, Zdole v krški občini) ocenjuje kot zgledno, posluh za njihove želje in potrebe ima tudi Občina Brežice. KS Sromlje je vodil že konec osemdesetih in v prvi polovici devetdesetih, nato pa spet od 2010 dalje, tako da je to zdaj že njegov peti mandat na čelu KS. Svet KS Sromlje ima sicer 11 članov, v njem pa ima pet vasi po dva predstavnika, Silovec kot najmanjša vas pa enega.

Rok Retelj

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam