Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Stanko v imenu Sveta regije Posavje: Vsak naj naredi vse, kar je v njegovi moči, da upočasnimo širjenje okužb

Objavljeno: Četrtek, 07.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
Zdravstveni dom Krsko-mnozicno testiranje-koronavirus (8)

Rekordne številke so najbrž tudi rezultat povečanega števila testiranih na množičnih testiranjih s hitrimi testi (foto: P. P.).

Potem ko je Posavje v zadnjih dneh s slabo epidemiološko sliko, najslabšo med 12 statističnimi regijami v Sloveniji, 'zaslovelo' tudi v nacionalnih medijih, smo h komentarju stanja v regiji pozvali krškega župana mag. Mirana Stanka, trenutno predsedujočega Svetu regije Posavje.

»Glede na podatke, ki vsekakor niso spodbudni, ocenjujem, da so višje oz. rekordne številke rezultat povečanega števila testiranih, najverjetneje pa tudi druženja v prazničnem času,« meni Stanko. »S povečevanjem števila okuženih se veča tudi verjetnost nadaljnjega širjenja okužb, še posebno, če okuženi ne vedo, da so okuženi. Zato se od posameznikov, ki so potrjeno okuženi, pričakuje odgovorno ravnanje pri preprečevanju širjenja okužb.«
Miran Stanko_DSC5091

Mag. Miran Stanko

Posavke in Posavce zato ponovno poziva, naj vsak naredi vse, kar je v njegovi moči, da upočasnimo širjenje okužb: »Nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok in omejevanje druženja so ukrepi, ki jih moramo dosledno izvajati in upoštevati. Samo z upoštevanjem zaščitnih ukrepov, ki jih predlagajo in zagovarjajo pristojni strokovnjaki, nam bo uspelo omejiti širjenje okužb.«

Na neslavnem vrhu smo že mesec dni

Na slabšanje epidemiološke slike, ki utegne imeti negativne posledice tudi v gospodarskih rezultatih regije, smo v Posavskem obzorniku sicer opozorili že v prvi decembrski številki. Po številu okuženih glede na število prebivalstva smo pravzaprav, z nekajdnevnim premorom pred in okoli božiča, na vrhu lestvice 12 slovenskih statističnih regij že mesec dni, v dneh po novem letu pa je naša 'prednost' pred naslednjimi regijami, zlasti Jugovzhodno Slovenijo, začela še naraščati. Posavska regija izstopa tudi po tako 7-dnevni kot 14-dnevni incidenci okuženih na 100.000 prebivalcev.

P. P.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam