Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Število odkritih okužb se še ne umirja, v Posavju največji dnevni prirast okužb; potrjena ena okužba v DSO Krško

Objavljeno: Petek, 23.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
coronavirus-4991979_1920
S 6745 testiranji na novi koronavirus so v četrtek v Sloveniji potrdili 1656 novih okužb, torej je bil delež pozitivnih testov skoraj 25-odstoten. Število okužb v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev (incidenca) je zraslo za 12,8 odstotka in znaša že 546. Aktivnih primerov v državi je že 11.440.

Zaradi covida-19 je v bolnišnicah 394 bolnikov (v bolnišnice jih je bilo včeraj sprejetih 69, odpuščenih pa 28), 66 jih potrebuje intenzivno nego (včeraj so jih sprejeli osem). Zaradi covida-19 je včeraj umrlo pet bolnikov, skupaj doslej 216.

Včeraj največji dnevni prirast okužb doslej v Posavju

Potem ko smo bili v Posavju v sredo pri 397 aktivnih primerih okužb in doslej desetih smrtnih žrtvah covida-19, sta se obe števili v četrtek še povečali. Po novem je že 435 okuženih in 13 umrlih, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Včeraj so odkrili skupno 47 okužb, kar je največ do zdaj v enem dnevu, in sicer v občini Brežice 17, občini Krško 16, občini Sevnica deset ter po dve okužbi v občinah Radeče in Kostanjevica na Krki. Aktivno okuženih je v sevniški občini zdaj 164, v krški občini 115, v brežiški občini 110, v radeški občini 24, v kostanjeviški občini 18 in v bistriški občini štirje.

Kot smo že poročali, se v soboto obeta predvidoma enotedensko delno zaprtje države, saj bodo zaprti hoteli, dijaški in študentski domovi, gostinski obrati ter frizerski in kozmetični saloni, trgovski centri bodo delno odprti, omejen bo javni potniški promet, naslednji teden se zaprejo tudi vrtci.

V DSO Krško pozitivna ena stanovalka

dso krsko

DSO Krško

Iz DSO Krško sporočajo, da so v četrtek pri njih odvzeli 109 brisov na COVID-19, pozitiven pa je bil en bris pri stanovalki, ki je sicer brez vseh znakov okužbe, a je bila preventivno premeščena v brežiško bolnišnico. "Vsi zaposleni in vsi stanovalci se zaenkrat počutijo dobro in nimajo znakov okužb z novim koronavirosom. Stanovalci do nadaljnjega ostajajo vsak v svojem nadstropju, v 2. nadstropju pa so stanovalci v svojih sobah. Zaposleni sodelujemo z epidemiologom NIJZ, zdravnico in ostalimi strokovnimi delavci. Izvajamo vse ukrepe, da se okužba ne bi širila. Obiski za stanovalce 1. in 3. nadstropja so še vedno možni preko stekla, sicer pa je dom zaprt, razen za obiske v nujnih primerih, ko gre za poslavljanje posameznega stanovalca. Svojce vabimo, da svojim najbližjim napišejo pismo ali elektronsko pošto, ki jo bomo takoj posredovali stanovalcem," je zapisala direktorica Nuša Masnik in dodala, da bodo takoj, ko bo karkoli novega, to nemudoma sporočili.

Večje število okužb v Brežicah in Loki, boljše stanje na Impoljci in Sevnici

Kot smo poročali v minulih dneh, je bolj zaskrbljujoče stanje v domovih za starejše v Brežicah in Loki pri Zidanem Mostu. V Domu upokojencev Brežice so včeraj beležili 55 okuženih stanovalcev in stanovalk ter 14 zaposlenih, v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu pa je trenutno okuženih 93 stanovalk in stanovalcev ter 31 zaposlenih. Konec tedna bodo izvedli nov obsežnejši krog testiranja stanovalcev, pri katerih okužba doslej ni bila ugotovljena. V posebni enoti DUO Impoljca so uspeli zajeziti širjenje virusa, saj je tudi tretje testiranje pokazalo, da ni nihče od testiranih stanovalcev in zaposlenih, ki so bili v rizičnem stiku, okužen. Trenutno imajo eno okužbo pri sodelavcu, ki pa ni v neposrednem stiku s stanovalci. Iz sevniškega doma upokojencev doslej niso poročali o potrjenih okužbah.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford