Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Število okužb v Posavju preseglo 2000; v domovih za starejše skoraj brez okužb

Objavljeno: Petek, 19.11.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
coronavirus-disease-covid-2019-5060522_1920
Medtem ko se je krivulja, ki ponazarja število okuženih v celotni državi, obrnila navzdol, krivulja za Posavje še naprej narašča. Zdaj je potrjeno okuženih že več kot 2000 Posavk in Posavcev, s čimer se je naša regija utrdila na vrhu lestvice okuženosti v 12 slovenskih regijah.

V minulih dveh dneh je bilo v Posavju potrjenih 126 in 264 okužb (to predstavlja dnevni rekord v naši regiji vse od začetka epidemije), skupno število okuženih pa znaša 2070. Največ jih je še vedno v občini Brežice (832), sledijo občine Krško (637), Sevnica (436), Radeče (80), Kostanjevica na Krki (51) in Bistrica ob Sotli (34). Na covid oddelku brežiške bolnišnice zdravijo 43 bolnikov. Posavje je med slovenskimi regijami na prvem mestu tako po 14-dnevni incidenci okuženih na 100 tisoč prebivalcev (čez 2700) kot po dnevnem povprečju novih primerov v zadnjem tednu na 100 tisoč prebivalcev (219).

V domovih za starejše skoraj brez okužb

Že dolgo nismo pisali v stanju v posavskih domovih za upokojence, kjer so bila v lanskem letu osrednja žarišča okužb, zdaj pa se pri njih tako rekoč ne pojavljajo več. V Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, denimo, trenutno ne beležijo nobene okužbe med stanovalci, kar pripisujejo precepljenosti stanovalcev, pravi direktor Robert Potočnik: "Večina jih je namreč cepljenih tudi že s poživitvenim odmerkom. Tudi stopnja precepljenosti pri zaposlenih je visoka, okrog 80 %." V soboto bodo iz bolnišnice sprejeli stanovalko, ki se je okužila tam, "to pa pomeni, da bomo morali do sobote vzpostaviti rdečo cono, kar nam predstavlja hudo organizacijsko breme, zlasti z vidika kadra", dodaja Potočnik.

Direktorica DSO Krško Ani Nuša Masnik je prav tako sporočila, da v njihovem domu ni okužb pri stanovalcih, trenutno imajo le eno pri zaposlenih. "V četrtem valu nismo imeli okuženih stanovalcev, imeli smo le osem okužb pri zaposlenih," je dodala.

V enotah DUO Impoljca (kamor sodita tudi sevniški in brežiški dom upokojencev) imajo po besedah direktorice Darje Cizelj trenutno eno okužbo pri oskrbovancu na Impoljci (šele drugo v jesenskem času) in nekaj okužb pri zaposlenih, sicer pa so glede covida "na varni strani". Precepljenost pri stanovalcih njihovih enot je skoraj 100-odstotna, pri zaposlenih pa 65-odstotna, pojasnjuje direktorica Cizelj.

P. P.
« Nazaj na seznam
»