Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Število okuženih v Posavju spet v upadu; odslej na dogodkih preverjanje pogojev PCT

Objavljeno: Petek, 23.07.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
simbolicna corona napis
V naši regiji je po današnjih podatkih 60 oseb, ki so potrjeno okužene z novim koronavirusom. To pomeni, da je število okuženih v zadnjih dneh v upadanju, saj jih je bilo v ponedeljek, 19. julija, še 79. V četrtek so sicer odkrili tri nove primere okužb, dva v brežiški in enega v krški občini.

Med 60 okuženimi v Posavju jih je 25 v občini Krško, 19 v občini Brežice, 14 v občini Sevnica, dva v občini Kostanjevica na Krki, medtem ko v občinah Bistrica ob Sotli (zadnja potrjena okužba 6. julija) in Radeče (zadnja potrjena okužba 11. junija) uradno ni okuženih.

Manjše število okuženih v Posavju pomeni tudi nižjo 14-dnevno incidenco na 100 tisoč prebivalcev, ki je bila še na začetku tedna višja kot 100, zdaj pa je padla na 79. 7-dnevno povprečje novih primerov na 100 tisoč prebivalcev je 4,9. Obe vrednosti sta drugi najvišji v državi. Najvišje številke so še naprej v Jugovzhodni Sloveniji. Opazimo lahko, da se krivulji JV Slovenije in Posavske regije spuščata, medtem ko se v drugih regijah celo malce vzpenjajo, kar si lahko razlagamo, da se v prvih dveh regijah epidemične razmere počasi umirjajo, v vseh ostalih desetih pa stagnirajo oz. rahlo poslabšujejo.

V četrtek je bilo ob 1641 opravljenih PCR-testih potrjenih 58 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 3,5 % izvidov. Po podatkih sledilnika za covid-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 29 covidnih bolnikov, dva več kot dan pred tem. Osem bolnikov potrebuje zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego, eden več. 7-dnevno povprečje potrjenih okužb znaša 59, 14-dnevna incidenca potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 39. Obe vrednosti sta se v zadnjem dnevu rahlo izboljšali. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo doslej po podatkih NIJZ-ja cepljenih 890.397 ljudi, z vsemi potrebnimi pa 783.479. Precepljenega je 37,1 % prebivalstva.

Organizatorji dogodkov morajo odslej na vhodu preverjati pogoje PCT

Vlada je v četrtkovem uradnem listu objavila spremenjene odloke, povezane z obvladovanjem epidemije novega koronavirusa. V teh je med drugim uvedla nekatere spremembe pri pogoju PCT (prebolevnik, cepljen, testiran). Med drugim so izvidi hitrih testov po novem veljavni 48 ur od odvzema brisa, PCR-testov pa 72 ur od odvzema brisa. Včeraj objavljeni spremenjeni odloki prinašajo nove dolžnosti za organizatorje kulturnih in športnih prireditev ter javnih shodov. Ti morajo odslej ob vstopu na prireditev oz. shod preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Organizator prireditve ali shoda mora preverjanje izpolnjevanja teh pogojev zagotoviti z varnostniki v skladu s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Osebi, ki pogojev ne izpolnjuje, organizator javne prireditve oz. shoda vstopa ne sme dovoliti, so dodali. Organizatorji bodo lahko izpolnjevanje enega od PCT-pogojev preverjali z mobilno aplikacijo, ki jo je razvil NIJZ.

R. R.
« Nazaj na seznam
»