Časopis za pokrajino Posavje
29.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Strokovni odbor KS Podbočje zahteva takojšnje odprtje mostu za lažja vozila

Objavljeno: Ponedeljek, 23.12.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
most-obnova- (1)

Most tudi po sanaciji vozne površine in ograje ostaja zaprt.

Strokovni odbor KS Podbočje, zadolžen za sodelovanje pri reševanju problematike od sredine avgusta zaprtega mostu čez reko Krko na Brodu pri Podbočju, je na Direkcijo RS za infrastrukturo (Tomaža Willenparta in Bojano Pirman) naslovil daljši dopis, v katerem opozarja na škodo zaradi zaprtja mostu in zahteva, da se ga nemudoma sprosti za promet oz. za lažja vozila.

"Most čez reko Krko na Brodu je zaprt že od sredine avgusta tega leta. Most je last R Slovenije, zato lahko povsem upravičeno govorimo o našem mostu. Upravljalec mosta je Direkcija za infrastrukturo, to je direkcija, na kateri ste vi zaposleni. Infrastrukturo, ki vam je zaupana v upravljanje, vzdržujete s proračunskim, torej našim denarjem. Ker gre za našo infrastrukturo, zato tudi želimo sodelovati in biti seznanjeni z vsemi vašimi odločitvami. Že takoj ob zaprtju mostu smo vam predlagali, da se takoj pristopi k sanaciji in odpravi pomanjkljivosti na vozni površini in varovalni ograji mosta. Predlagali smo tudi, da se nosilnost mostu določi z neporušitveno metodo preizkusa. Žal ste vsakršno sodelovanje s strokovnim odborom odločno zavračali. Odločili ste se za nerazumno dolgo pot sanacije mostu. Štiri mesece ste potrebovali, da ste izvedli popis materiala in del. Dela, na vozni površini in varovalni ograji, so sedaj že končana," začenja dopis predsednik strokovnega odbora dr. Martin Kodrič. V nadaljevanju povzema sanacijo vozne površine in ograje, o kateri smo že poročali.

"Dovolj dokazov je, da je most na Brodu čez reko Krko varen in je možno čez ta most sprostiti izmenični enosmerni promet za vozila z maso do 3,5 t, motoriste, kolesarje in pešce. V kolikor bi z dodatnimi ojačitvami želeli nadaljevati pod mostom, je to še vedno možno ob začasnem zaprtju mosta, ko bo nižji vodostaj reke Krke," je prepričan Kodrič in direkcijo poziva, naj nemudoma sprosti promet čez most za lažja vozila. "Pričakujemo takojšnji odgovor o vaših namerah. Odgovor pričakujemo do jutri, 24. 12. 2019, do 14.00. V primeru, da ne boste ukrepali in tudi ne odgovorili, bomo o zapletih v zvezi z mostom na Brodu obvestili Vlado RS in ministrico za infrastrukturo ter parlamentarne skupine. V tem primeru pa brez objektivne in materialne odgovornosti žal ne bo šlo. Treba je vedeti, da za vsak dan zaprtja mostu nastaja velika gospodarska škoda. Most pa je zaprt povsem po nepotrebnem. Ljudje so že obupani in razočarani," zaključi Kodrič.

Celoten dopis lahko preberete tukaj.

Brez odgovora z direkcije

Kot je po izteku roka, ki ga je direkciji postavil za odgovor, je Kodrič sporočil, da s strani Direkcije za infrastrukturo ni dobil nobenega odgovora, zato bo čez praznike pripravil obširen dopis s kronologijo dogodkov v zvezi z mostom na Brodu
ter zahtevo po odprtju za predsednika vlade in ministrico za infrastrukturo. Dopis bodo uskladili v okviru strokovnega odbora in vodstva KS Podbočje.

P. P.
« Nazaj na seznam