Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Svet regije Posavje nasprotuje predlagani Strategiji razvoja intenzivne medicine v RS

Objavljeno: Petek, 30.11.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
IMG_7262

Strategija razvoja intenzivne medicine Splošno bolnišnico Brežice po novem opredeljuje kot lokalno zdravstveno ustanovo in ne regionalno ... (foto: arhiv PO)

Samo še do jutri je v javni obravnavi dokument Strategije razvoja intenzivne medicine v RS, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje in v katerem je med drugim navedeno, da se Splošna bolnišnica Brežice po novem opredeljuje kot lokalna in ne več regionalna zdravstvena ustanova. Na to se je po posredovanju predsedujočega brežiškega župana Ivana Molana takoj odzval Svet regije Posavje, ki je na današnji 77. dopisni seji Sveta regije obravnaval predlog Strategije razvoja intenzivne medicine.

75_seja_sveta_regije_posavje5

... čemur pa Svet regije Posavje, ki ga sestavljajo župani posavskih občin (na fotografiji manjka radeški župan Režun), odločno nasprotuje (foto: arhiv PO).

Kot pravijo v Svetu regije Posavje, so najmanj začudeni nad odločitvijo resornega ministrstva pri načrtovanju ukrepov Strategije razvoja intenzivne medicine, ki opredeljuje Splošno bolnišnico Brežice kot lokalno in ne regionalno ter s tem povezano tudi izvajanje ukrepov in posledično vpliv na izvajanje dejavnosti. »Ne smemo pozabiti, da je bila regija Posavje v sistemu reorganizacije javnega zdravstva deležna zmanjšanja nekaterih storitev na lokalni ravni in selitve v okviru omenjene bolnišnice. Svet regije Posavje meni, da se s tem spet posega v oženje storitev in izvajanja dejavnosti Splošne bolnišnice Brežice v regiji Posavje. Taka sprememba organizacije intenzivne medicine v Sloveniji bi v regiji bistveno znižala sredstva za zdravljenje bolnikov v t. i. lokalnih bolnišnicah za oskrbo enako zahtevnih zdravstvenih stanj pacientov,« poudarjajo. Na to strategijo jih je opozorila Splošna bolnišnica Brežice sama, ki se je po lastnih zapisih v pripravo dokumenta strategije vključila že oktobra 2017, ko je nanj dala določene pripombe, a ugotavlja, da v dokumentu iz novembra 2018 niso upoštevane. Ministrstvo za zdravje v strategiji, ki je samo še nekaj ur v javni obravnavi, ne sledi veljavnim predpisom ter predvideva spremembe na področju predpisov in organizacije zdravstva v Sloveniji. Skozi strategijo želi namreč organizirati javno zdravstvo tako, da bi tri splošne bolnišnice (Trbovlje, Ptuj in Brežice) spremenilo v lokalne, ostale pa v regionalne. Nova organizacija v resnici nič ne prispeva k boljši organizaciji intenzivne medicine, še manj k večji in boljši strokovni obravnavi življenjsko najbolj ogrožanih bolnikov v Sloveniji. Dokument tudi določa mrežo oddelkov intenzivne medicine, ki prejudicira zdravstveno mrežo v Sloveniji, saj ta še ni določena, še menijo v Splošni bolnišnici Brežice.

Svet regije Posavja ugotavlja, da Strategija razvoja intenzivne medicine v RS ne upošteva že sprejetih sklepov Sveta regije Posavje, s katerim je bilo seznanjeno resorno ministrstvo. S to strategijo namreč posega in postavlja regijo v podrejeni položaj z organizacijo javnega zdravstva in opredelitvijo lokalne bolnišnice, ki pa je dejansko regionalna in tudi širšega pomena. Svet regije Posavje je na dopisni seji sprejel tri sklepe, in sicer da nasprotuje predlagani Strategiji razvoja intenzivne medicine v RS iz novembra 2018, v delu, kjer označuje Splošno bolnišnico Brežice kot lokalno in ne regionalno; da nasprotuje izvedbi spremembe organizacije intenzivne medicine v Sloveniji, kot je predlagana z dokumentom strategije, saj bi za regijo Posavje pomenilo bistveno znižanje sredstev za zdravljenje bolnikov v t. i. lokalnih bolnišnicah za oskrbo enako zahtevnih zdravstvenih stanj pacientov, ter da bo v nadaljevanju zahteval nujni sestanek na Ministrstvu za zdravje, na katerem bodo konkretno predstavljena stališča in zahteve Sveta regije Posavje.

R. R., vir: RRA Posavje
« Nazaj na seznam
»