Časopis za pokrajino Posavje
16.01.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Svet regije Posavje: vlada naj pospeši postopke glede razvojnih projektov v regiji

Objavljeno: Sreda, 09.05.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
75_seja_sveta_regije_posavje5

Posavski župani na 75. seji Sveta regije Posavje (manjka radeški župan Tomaž Režun)

V Hotelu Kunst v Leskovcu pri Krškem so se danes posavski župani skupaj s predstavniki Regionalne razvojne agencije Posavje sešli na 75. redni seji Sveta regije Posavje, na kateri so imenovali tudi predsednika sveta za čas enega leta, začenši z jutrišnjim dnem.

75_seja_sveta_regije_posavje2

Franjo Debelak (levo) je regijsko žezlo za eno leto predal Ivanu Molanu.

Predsedovanje je prevzel župan občine Brežice Ivan Molan, ki je tako zamenjal bistriškega župana Franja Debelaka. Slednji je bil na čelu sveta v zadnjem letu dni, v tem obdobju pa so po njegovih besedah storili zelo veliko, zato s ponosom predaja žezlo naprej. Izpostavil je dobro sodelovanje med vsemi posavskimi župani, še posebej pri usklajevanju glede razvojnih projektov v regiji, pri čemer apelirajo na vlado, da pospeši postopke, da se bodo lahko prvi projekti že začeli izvajati. Kot je opisal, so projekti rangirani na A, B in C, pri čemer so na listi A tisti, ki so potrjeni in gredo naprej, na listi B tisti, ki potrebujejo dopolnitve, in na listi C tisti, ki bodo zavrnjeni, slednjih pa, kar se tiče Posavja, ni.

Naj spomnimo, na zadnji februarski seji Sveta regije Posavje so bili potrjeni projekti v osnutek dopolnjenega dogovora za razvoj posavske regije. Na listi A so projekti Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema v občinah Brežice in Bistrica ob Sotli (ocenjen na 4,9 mio evrov), Hidravlične izboljšave v občini Sevnica (1,7 mio evrov), Povečanje stopnje priključenosti na obstoječe čistilne naprave v občini Krško (2,1 mio evrov), Dograditev kanalizacijskega sistema Radeče (1,2 mio evrov), Izgradnja kanalizacijskega sistema v Sevnici (2,2 mio evrov), Podjetniški inkubator Krško (470 tisoč evrov), Komunalno opremljanje v PC Sevnica (1,4 mio evrov), Kolesarska povezava ob R2-420 Brežice - Dobova (2,9 mio evrov), Kolesarska povezava ob R2-419 Brežice - Krška vas in Brežice - Čatež ob Savi (1,7 mio evrov), Kolesarske povezave Krško - Kostanjevica na Krki (5,2 mio evrov), Kolesarska povezava Krško - Sotelsko - Brestanica (100 tisoč evrov) in ureditev glavne kolesarske povezave G16 Senovo - Podsreda (1,6 mio evrov). Skupaj torej za 24 mio evrov projektov, kjer si Posavje obeta slabih 21 mio evrov EU in državnih sredstev iz Dogovora za razvoj regij, ostalo bodo zagotovili iz občinskih sredstev. Na listi B so »rezervni« projekti za primer, če bi kateri z liste A izpadel: Prilagajanje na podnebne spremembe (1,2 mio evrov), Izzivi za podjetništvo (1 mio evrov) ter Les - regijski potencial za razvoj zelenih delovnih mest (454 tisoč evrov).

Debelak je dodal, da nekateri projekti sploh še niso ocenjeni, zato bi res radi, da s strani vlade zadeve pospešijo. »Mi smo naredili vse, kar se je dalo, držali smo se tudi vseh rokov, tako da računam, da bo MGRT ali obnovil ali pospešil ta teritorialni dialog ali pa naj začne kar potrjevati te projekte na listi A,« je dejal in izrazil zadovoljstvo, da župani ne glede na politiko in različna politična izhodišča dobro sodelujejo in uskladijo projekte, da so pomembni tako za regijo kot posamezno občino.

Molan je dodal, da jih v naslednjem obdobju čaka še kar precej dela, saj bo treba pri teh sprejetih projektih priti tudi do njihove realizacije, zato bo v času njegovega predsedovanja glavna naloga, da podpišejo partnerske sporazume oz. pogodbe z ministrstvi za črpanje evropskih sredstev za regijo Posavje. Kot je povedal, so pred njimi še druge aktivnosti, saj bodo podrobno spremljali, kaj se bo dogajalo na področju zdravstva, predvsem okrog Splošne bolnišnice Brežice, posvetili se bodo tudi skupnemu projektu o knjižničarstvu in s področja turizma (destinacijski menedžment). »Če želimo, da gre delo nemoteno naprej, bo treba te zadeve več ali manj uskladiti,« je dodal.

Direktor RRA Posavje Martin Bratanič je izjavil, da je predstavnike MGRT verjetno kar malo presenetilo, ko so videli, kako dobri primeri projektov so prišli s strani regije Posavje, nekaj jih morajo sicer zaradi različne interpretacije navodil še dopolniti. Dejal je, da so pričakovali bistveno večji odziv s strani ministrstva, da bi lahko v regiji že začeli delati na teh projektih. Trenutno potekajo še t. i. teritorialni dialogi, ki bi se po Brataničevem mnenju morali zgoditi že veliko prej. »Bojimo se, da nam želijo določene zadeve vsiljevati parcialno, kar pomeni, da regionalni razvojni dogovor ni več nek enoten dokument, ampak bi ga radi razdelili na več delov, o čemer pa se bomo tako s Svetom regije kot Razvojnim svetom regije skušali dogovoriti, da vztrajamo pri enotnem konceptu, ki je bil določen v navodilih ministrstva,« je pojasnil.

Župani so se na seji seznanili tudi z novostmi na področju mobilnih aplikacij v turizmu, natančneje s primerom mobilne aplikacije Vision One, ki je neke vrste pametni turistični vodič, s pomočjo katerega zainteresirani dobijo vse potrebne informacije za potovanja.

R. R.
« Nazaj na seznam